Panna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do najzdrowszych niestety nie nalezy i to ze wzgledu na obecnosc glownego skladnika smietany kremowki w duzej ilosci.Osobiscie nie jestem fanka tego typüu deserow,budyniow,wszystkiego co ma w skladzie mleczne produkty,a prawde mowiac(...)znosze.Wystarczy jednak zamienic nielubiane produkty na mleczko kokosowe i robi sie nie tylko smacznie ale i zdrowo.Dlaczego warto zamienic smietane kremowke na kokosowa przeczataj tutaj:klik Kokosowa panna cotta jest naprawde smaczna.Bardzo polecam!Skladniki na 2 porcje :200 g mleka kokosowego50 ml smietany kremowkiodrobina soli 2 listki zelatyny10 g wiorkow kokosowych+ 1 lyzka cukru250 g mrozonych malin+ 1 lyzka cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobieniu zdjęć… ale z czarnymi porzeczkami miałam problem…. Do zjedzenia były za kwaśne a było ich za mało, żeby pomyśleć nad czymś poważnym… Postanowiłam więc zrobić panna cottę porzeczkową. To był strzał w dziesiątkę:)! Wyszła baaardzo kremowa i lekko kwaskowa…. zdecydowanie muszę to powtórzyć :)!Panna cotta porzeczkowaSkładniki:200 g czarnych porzeczek3-4 łyżki cukru300 ml śmietany(...)przetartymi porzeczkami, dobrze wymieszać i zagrzać w rondelku do momentu aż zacznie wrzeć. Odstawić i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przelać do małych miseczek/ kokilek.Smacznego Post Panna cotta porzeczkowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmoże by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę? Składniki (4 niewielkie porcje):- 150 ml śmietanki 30%- 100 ml mleka- 1,5 łyżeczki żelatyny- łyżka cukru waniliowego*- 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 3 łyżeczki likieru amaretto (można pominąć)* Uwaga! Nie wanilinowego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około(...)piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki.4. Panna cotta dość długo powinna stać w lodówce, aż całkiem stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki.5. Na zdjęciu
Kraina Tysiąca Smakówszybko marki Winiary, miałam pewne obawy w testowaniu tego produktu. Jednak skoro zdecydowałam się na prezentację i przetestowanie, to wypadałoby spróbować wszystkiego i uczciwie napisać o swoich wrażeniach. Panna Cottę oceniam zdecydowanie lepiej, a i wszystkim w domu smakowała. Mi panna cotta przypominała trochę w smaku budyń, a sos kisiel truskawkowy (który niewiele z truskawkami miał wspólnego), ale poza(...)pewno postarają się o własnoręczne przygotowanie tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie: Zawartość większej torebki wymieszać z kremówką. W garnku zagotować mleko, zestawić z ognia, połączyć ze śmietanką
Pasja Smakupodziel ę si ę z Wami jeszcze jednym mi ę towym przepisem. Mysl ę , ż e b ę dzie w sam raz na gor ą ce dni… Panna cotta After Eight Lista zakupów: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 90 g cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy 15 gr żelatyny, ja używam w p ł atkach(...)ynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrz ą tku. Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę i syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h). Rozpuścić czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. . Foremki
Mia Cucina SofietaRobiąc Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym zostanie nam trochę nadzienia, czyli naszej klasycznej Panna Cotty. Co z nią zrobić? No właśnie. Ja wylałam do płaskiego naczynia i po zakrzepnięciu wycięłam foremką serduszka, polałam podgrzanym Musem Truskawkowym . Podlinkowane nazwy przekierują Was do odpowiednich przepisów, chyba tak Wam będzie wygodniej ;) Nie muszę pisać o smaku Panna Cotty
Blondynka Gotujepozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek i wstawić do lodówki do stężania. Podawać z musem truskawkowym, truskawkami i świeżą miętą. Jogurtowa panna cotta
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki żelatyny1 laska waniliiniewielka ilość oleju do wysmarowania foremekSos z owoców leśnych:250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych100 ml czerwonego, wytrawnego wina70 g cukru trzcinowego szczypta cynamonu Panna cotta po włosku oznacza gotowana śmietanka. Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych.Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać(...)czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę cynamonu i jeszcze przez chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco."Babeczki" panna cotta wyjąć z lodówki i przełożyć każdą osobno na talerzyk. Aby sobie to ułatwić, można foremki z zastygniętym deserem zanurzyć na krótką chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda
Świat Domowej Kuchniuprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyKremówkę przelać do rondelka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać ziarenka. Wrzucić wszystko do kremówki(...)dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlać do garnka z kremówką, wymieszać. Garnek wstawić do zimnej wody by schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem do lodówki. Galaretka z białego wina:300 ml słodkiego białego wina2 łyżeczki cukru2 łyżeczki żelatynyOdlać 100 ml wina
Food Squarejakiś czas, ale dość często- ponieważ mleko kokosowe lubi się dzielić na wodę i śmietankę;).W tortownicy układamy biszkopt, nasączamy go delikatnie pozostałym sokiem z ananasów, wylewamy troszkę przygotowanej panna cotty i wstawiamy najlepiej do zamrażalnika na dosłownie 3 minuty. Reszta stoi w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy i na środek układamy krążek musu ananasowego i zalewamy resztą panna cotty. Taki deser
Malinowe PocałunkiPyszna panna cotta zrobiona na sojowym napoju waniliowym. Do tego pyszny truskawkowy sos - polecam:) Składniki: 2 filiżanki sojowego napoju waniliowego Valsoia, 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cukru pudru, ok. 20 truskawek. Przygotowanie: Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy(...)czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym
Aga w kuchniJakoś tak się przyjęło, że Panna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki:600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru
Z miłości do słodkościHerbaciana Panna Cotta z limonką. Mmmm, ale jaką limonką! Uwielbiam takie smaki. Co do wspomnianej limonki czegoś takiego nigdy nie jadłam! ETERNO nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje bosko! Zapach, smak i wygląd na najwyższym poziomie! Nie będę ukrywać, że jestem oczarowana tymi produktami. Zresztą nie tylko ja, znajomi zamiast na kawę przychodzą na herbatkę z konfiturami Eterno, syrop limonka(...)wystudziłam moją mieszankę, do zimnej dodałam sok z połowy limonki i przesianą herbatę Matcha. Przelałam do silikonowych pojemniczków i wstawiłam na godzinę do stężenia. Po tym czasie wyłożyłam stężałą panna cottę na talerzyki, na wierzch wyłożyłam po plasterku limonki z syropu i udekorowałam świeżą melisą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Prawda, że piękne
Blondynka GotujeZdecydowanie nie mogę się oprzeć temu deserowi, bardzo często gości więc na moim stole. Z resztą i na blogu jest to kolejny wpis o panna cottcie:) Tym razem postanowiłam w ramach urozmaicenia spróbować zrobią ją w wersji karmelowej z musem truskawkowym. Niestety nie mam już w zapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie(...)Dodajemy żelatynę i masę krówkową i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Gotową masę przelewamy do filiżanek i zostawiamy w lodówce na około 4 godziny. Aby po tym czasie wyjąć panna cottę w filiżanki należy ją włożyć na chwile do ciepłej wody. Gdy ułożymy ją na talerzu następnie oblać sosem i można podawać do stołu:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietakiej to postaci najbardziej ten deser przypadł mi do gustu. Nie zostaje mi nic innego, jak zaprasić Was na iście włoską chwilę kawowej przyjemności! Przepis podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki pochodzącej właśnie z Toskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę. składniki: panna cotta: - 620 ml śmietany kremówki - 1 szklanka mleka
SMYKWKUCHNIDzień dobry!Samotne mango leżało na stole... leżało i leżało, pięknie pachniało, więc trzeba było się w końcu skusić i coś z niego przygotować. Padło na przepyszny deser panna cotta!Ja je przygotowałam w nieco fantazyjny sposób, jednak możecie je również zrobić w taki sposób jak opisywałam przy okazji różanej panna cotty czyli w kokilkach, a mus z mango wykorzystać
Pora coś zjeśćniego jako pierwsze. Wypicie go czy wykorzystanie do porannego musli nie wchodziło w grę, gdyż mimo iż lubię migdały, intensywny smak mleka osobiście mi przeszkadzał. Poczyniłam więc panna cottę. Pierwsza próba była średnio udana i nie nadawała się do publikacji. Dzisiejszy Dzień Ojca był doskonałą okazją by deser ten przygotować ponownie wprowadzając niewielkie poprawki. Efekt mojej pracy widzicie(...)zachwycamy się jego smakiem. Nuta migdałowa jest doskonale wyczuwalna, jednak nie dominuje i nie przytłacza deseru. A dodatek truskawek w postaci sosu jest jak kropka nad "i" Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie
Przysmaki Karolkinieco inny, bo kokosowy. A dodatek Malibu nadaje mu wyrazistości. Dla kontrastu i podkreślenia smaku pomarańcze, których teraz nie brakuje. Niby nic takiego, a jednak smakuje i poprawia humor. Panna cotta kokosowaskładniki: 300 ml mleka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki Malibu - opcjonalnie woda 2 pomarańcze wykonanie: W garnku o grubym dnie mieszamy(...)lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pomarańcze obieramy ze skorki, dzielimy na kawałki oddzielając od białej błonki Odsączamy z soku.. Możemy je lekko zmiksować, a następnie nałożyć na zastygniętą panna cotte
Przysmaki Karolkinieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej. Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta. Składniki (na ok. 4 filiżanki) : - szklanka mleka 2% - kubeczek jogurtu naturalnego (200g) - 1/2 tabliczki białej czekolady - 50 g płatków jaglanych - 2 łyżki wiórek kokosowych - łyżka mleka w proszku
Kuchnia EllieTruskawki królują wszędzie. Są tak sezonowe, że szkoda ich nie wykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni
Malinowe Pocałunkisilikonowych foremek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu wlewamy chłodną masę śmietanową i odstawiamy do ponownego stężenia. Przed wyciągnięciem zanurzamy w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjmiemy pannę cottę z foremki
Aga w kuchnimieszamy, aż do rozpuszczenia. Przelewamy masę śmietanową do 1/3 wysokości szklanek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Maliny podgrzewamy, możemy je trochę osłodzić i miksujemy blenderem. Polewamy gorącymi malinami pannę cottę
Aga w kuchniprzelać ją do filiżanek lub foremek o pojemności 125 ml, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężała. Aby ułatwić sobie wyjęcie panna cotty, należy zanurzyć delikatnie foremki w gorącej wodzie i wyłożyć deser na talerzyk. Truskawki i cukier puder zmiksować na sos i polać nim deser
wyzwania kuchennewarunkiem, że temperatury rzeczywiście są minusowe a śnieg przyjemnie chrupie pod kogami. Na rozgrzewkę po sytym i ciepłym obiadku postanowiłam rozpieścić trochę najbliższych i zrobiłam mój ulubiony deser panna cotta. bardzo go lubię bo nie jest słodki i idealnie pasuje jako lekki deser popołudniowy. Do tego jest łatwy w przygotowaniu dlatego razem z tiramisu są najczęstszymi deserami na moim
ciastkarnia na kruchym spodzieChyba wszyscy lubią czekoladowe desery. Ja w każdym bądź razie bardzo lubię;) Dlatego tak bez okazji zrobiłam dla moich chłopaków deser Panna Cotta w wersji czekoladowej. Na blogu znajdziecie już wersję kawową tego deseru oraz klasyczną. Dziś nadeszła kolej na wersję czekoladową. Jest równie pyszna jak pozostałe. Delikatna, nie za słodka, a maliny doskonale komponują się z czekoladą... Składniki: 300ml
Z miłości do słodkościrecipe in English, please scroll down. Pomyślałam, że dobrze będzie przyrządzić deser na Boże Narodzenie. Nie wszyscy po obfitej kolacji mają ochotę na ciężkie ciasta. Panna cotta z czerwoną galaretką będzie wyglądać bardzo elegancko na świątecznym stole. Jeżeli nie macie granatów możecie zastąpić je malinami, truskawkami, jagodami, pomarańczami (jakikolwiek sok/przecier lubicie :)).To jeden z moich ulubionych deserów :). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrynasze wspólne kucharzenie: skaczę, śpiewam, tańczę, gram na garnkach. Mały mi wtóruję, wącha, słucha, dotyka i... jest wesoło.Ale wróćmy do dzisiejszego obiadu - curry z książki "Apetyczna Panna Dahl". W troszkę zmienionej formie.Składniki na 2 porcje:Cebula;chili - bez nasion;ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru;2 łyżki oliwy;1 łyżeczka curry w proszku;1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie
MiksturownikPanna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu). Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić
Kraina Tysiąca SmakówPierwszy Dzień Wiosny, czyli 21 marca odbył się w Lublinie XI Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych, w skrócie zwany Turniejem Nalewek. Moja decyzja o udziale w tym wydarzeniu padła dość spontanicznie. Z racji, że nie było ograniczeń co do uczestników i ilości zgłoszonych nalewek, to postanowiłam wystawić do konkursu to, co jeszcze mi zostało z wesela. Do Lublina zabrałam więc
Pasja SmakuDlatego aby wygonić smutny wyraz z naszej twarzy i nadać wigoru naszemu ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym! Dzisiejszą słodkością u nas jest nic innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows, które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może
Symfonia SmakówOstatnio bardzo popularny stał się włoski deser Panna Cotta. Nie wiem czy pamiętacie moją kawową wersję tego deseru. Jednak tym razem przygotowałam ją w bardziej tradycyjny sposób, czyli z owocami. Deser jest bardzo lekki i puszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%, szklanka jogurtu naturalnego, laska wanilii, 2 czubate łyżki
Z miłości do słodkościMiałam ochotę na deser w stylu panna cotty . Tyle zachciało mi się deseru już i teraz bez planowania . Powyciągałam wszystko co choćby trochę przypominało produkty potrzebne do zrobienia tego deseru. Zamiast śmietanki-napój sojowy ( takie mleko o smaku lekko waniliowym) , sproszkowany kokos , z braku świeżych owoców konfitura. I co powiecie na to , że deser wyszedł palce lizać ? Czas: 10 minut
Buniabaje w kuchniPanna cotta to włoski deser. U mnie będzie trochę inaczej. Składniki : * pół litra śmietanki 30% * pół szklanki cukru * cukier waniliowy bądź laska wanilii * żelatyna Przygotowanie : Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny ) zagotować i przez 10 minut gotować na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek i odstawić
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk. Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat. Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny, śmietanowy deser i powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej
Pora coś zjeść