panko - 195 przepisów (strona:5/13)

Pieczony kurczak w panierce z parmezanem 62

także przepis na: PIECZONY KURCZAK W PANIERCE Z PARMEZANEM Przygotowanie: 45 minut Ilość: 2-3 porcje Składniki: – 2 piersi z kurczaka – pół szklanki grubo tartej bułki tartej lub panierki panko – 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem – 1/3 szklanki tartego parmezanu – 1/2 szklanki mąki pszennej – 3/4 łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu(...)suszonego oregano – listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 st C. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć bułkę tartą lub panko. Podsmażaj kilka minut mieszając od czasu do czasu aż bułka się zrumieni. Do pierwszego głębokiego talerza dodaj mąkę, sól, pieprz i suszony czosnek w proszku. Wymieszaj. Do drugiej miski dodaj

nietylkopasta.pl
Pieczone awokado z sosem chipotle majo 121

można kupić np. w Kauflandzie.   Składniki: 2 szt. awokado  1 jajko  2 łyżki mąki  3-4 łyżki startego parmezanu  5-6 łyżek panierki panko  Przygotowanie:  Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na ósemki.  Przygotowujemy trzy miski:  do pierwszej wsypujemy mąkę do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem  w trzeciej(...)mieszamy parmezan z panierką panko  Kawałki awokado obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w mieszance parmezanu z panko.  Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, na złoty kolor.  Podajemy z dipem ( u mnie sos chipolte majo)  Sos chipotle majo: 2 papryczki chipotle z zalewy

bistro mama
PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO 110

powiecie na domowy fast food? Przedstawsiamy przepis na PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO, czyli doskonała opcja na wieczorną przekąskę. Artykuł PAŁKI Z KURCZAKA W PANKO pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
SZPARAGI W PANKO 103

Pyszna, chrupiąca i uzależniająca przekąska, wykorzystująca dobrodziejstwa sezonu - oto SZPARAGI W PANKO! Urzekające świeżością i prostotą wykonania. Pycha! Artykuł SZPARAGI W PANKO pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kotlety w panko z wiosenną jarzynką 119

Inny obiad niż świąteczny, pyszne, chrupiące panko na kotletach i do tego wiosenna jarzynka. Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych. Od zachodniej wersji bułki tartej panko odróżnia kilka cech szczególnych. Przede wszystkim ma ona formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Polecam gorąco. Kotlety i jarzynka

Moje Małe Czarowanie
Paluszki krabowe w panierce z sezamem 126

tanie SKŁADNIKI: 8 szt paluszków krabowych surimi 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka sezamu szczypta soli 3/4 szklanki panierki panko lub 3/4 szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Do miski wlać mleko dodać jajko,mąkę pszenną,pełnoziarnistą sól i paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać paluszki surimi i dokładnie wymieszać(...)cieście. 2. Panierowanie. Do panierki panko dodajemy łyżkę sezamu, jeżeli nie mamy panierki panko możemy użyć pokruszonych płatków kukurydzianych. Dokładnie obtaczamy paluszki w panierce. 3. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju ok 1.5 minuty . Wyciągamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolnym ulubionym sosem . Smacznego !!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Paluszki krabowe w panierce

karolgotuje
ciągnące się puree z serem i chrupiącą kiełbasą na ostro 107

kiełbasa? Składniki: puree (ok 800g): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz chrupiąca kiełbasa: 1 Kiełbasa Morlińska z piersi kurczaka 3 łyżki panierki panko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju dodatki: ostry sos (np mój Hot sauce mango habanero ) posiekana świeża kolendra limonka kiełbasę pokrój w drobną kostkę i posiekaj niedokładnie – chodzi(...)kawałeczki kiełbasy były małe, ale nie jednakowe na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim posiekaną kiełbasę aż będzie rumiana dodaj panko i smaż jeszcze 1-2 minuty, żeby panierka zrobiła się chrupiąca (w pierwszym momencie wsiąknie w nią tłuszcz, przez co nieco zmięknie) dodaj słodką paprykę w proszku, wymieszaj dokładnie i przełóż na talerz w garnku rozgnieć

SandraFrej.com
Spaghetti z boczkiem i panko 142

Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Podsmażone panko na patelni daje wrażenie chrupiącej kruszonki i smakuje obłędnie, polecam gorąco. Kruszonka z boczku i panko ze spaghetti. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 140

ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby – użyłam mintaja 2 średnie ziemniaki 1 jajko sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny ząbek czosnku panko lub bułka tarta do panierowania olej do smażenia Na sos: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżka kaparów sól i pieprz do smaku(...)podania.   Masę z ryby dzielimy na 3 części i z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy na kotleta, grubości około 1,5 centymetra. Każdego kotleta dokładnie obtaczamy w panko, lekko wciskając bułkę w kotlety. Na patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy

Smaczna Strona
Kotleciki z dorsza 154

obiad (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki z dorsza składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki z dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą(...)zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko ;) Smażymy na złoty kolor z obu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 597

Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni(...)Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 344

Rozkłócamy jajka, bardzo mocno i dokładnie. Podbieramy 3 łyżki stołowe rozkłóconych jajek, dolewamy do nich łyżkę zimnej wody i w osobnej miseczce otaczamy w jajku kotlety. Panierujemy je w panko. Jeśli nie macie panko, łatwo zrobić zbliżoną panierkę – świetnie nadaje się do tego większość czerstwych pszennych bułek. Ja zazwyczaj kupuję jedną dodatkowo, rwę ją w dłoniach na mniejsze kawałki, podsuszam(...)Allegro) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki mirin (albo łyżka octu ryżowego + ½ łyżeczki cukru + łyżka wody) 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki mąki do panierowania 1 szklanka panko do panierowania sól pieprz DO PODANIA: szczypior i ugotowany na sypko ryż

Karo in the Kitchen
Panierka Panko – co to jest i jak ją przygotować? 298

Panko jest to panierka pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas. Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące. Japońska panierka idealnie nadaje się do przygotowania filetów z kurczaka, kotletów schabowych, a nawet krewetek i warzyw. Panierkę […] Artykuł Panierka Panko

PysiaGotuje.pl
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 164

się w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko(...)obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek

codojedzenia
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 174

domu jednym z lepszych sposobów na obiad dla dzieci.   Niewielkie, dość cienkie  kawałki kurczaka marynuję w czosnku, papryce i mleku, a następnie obtaczam w delikatnej japońskiej panierce Panko. Przygotowuje się ją z dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet(...)małe piersi kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki  szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce

cool and minty
Krewetki w panierce panko 846

tłuszczu. Nie jest to może najbardziej dietetyczne danie, no bo smażone na tłuszczu, jednak chrupiące delikatne krewetki są grzechu warte. Cały sekret w delikatnej chrupkości kryje się w panierce panko . Nie jest to nasza rodzima panierka ze startej suchej bułki. Panko to azjatycka panierka, wyglądająca bardziej jak cieniutkie słupki czy płatki z puszystego pieczywa, niż drobny granulat. Po opanierowaniu(...)słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem) Wykonanie: Jajko roztrzepać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Krewetki obrać (jeśli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 967

Przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych Dostałem parę wiadomości, czy w moim przepisie na nuggetsy można zamienić panierkę panko na płatki kukurydziane. W takim razie zrobię też przepis na nuggetsy z pomocą panierki wykonanej z płatków kukurydzianych. W porównaniu z panko tutaj czuć trochę kukurydziany posmak z tych płatków, ale zaletą jest to, że grubość panierki sami możemy ustalić podczas(...)średnio z jednego płatka zostają 4 części. Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deskę. 3. Następnie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy do rozgrzanego garnka mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały

zjem to blog kulinarny
Kurczak po japońsku. Najpierw panierowany, potem wymieszany z aromatycznym sosem. PRZEPIS 93

japońsku Składniki: 2 większe piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, łyżeczka mąki ziemniaczanej plus kopiasta łyżeczka do sosu, 1 jajko, japońska panierka panko (gruba) pół na pół ze zwykłą bułką tartą lub tylko zwykła bułka, pół szklanki soku pomarańczowego – najlepiej własnoręcznie wyciśniętego, 5 łyżek sosu sojowego. sól, olej, uprażony sezam i dymka(...)moździerzu. Dodaj do kurczaka, wymieszaj, pozostaw do zamarynowania minimum na pół godziny. Po tym czasie do mięsa wbij jajko, dodaj też łyżeczkę mąki, ponownie wymieszaj. Kurczaka panieruj w mieszkance panko i bułki tartej, usmaż na oleju na złoty kolor. Zdejmij, patelnię oczyść z tłuszczu. W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy z połową szklanki wody, dodaj kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz

Kulinarna Polska
Japoński chicken katsu 79

następnie oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Dobrze jest przyprawione płaty mięsa odstawić na 30-60 do lodówki. Przygotować 3 naczynia. do jednego wsypać mąkę pszenną, do drugiego panierkę panko, a do trzeciego jajko. Do jajka wlać 2 łyżki zimnej wody i ubić widelcem. Płaty kurczaka kolejno obtaczać w mące, jajku i na koniec panierce panki, powinna być dosyć gruba(...)następnie oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Dobrze jest przyprawione płaty mięsa odstawić na 30-60 do lodówki. Przygotować 3 naczynia. do jednego wsypać mąkę pszenną, do drugiego panierkę panko, a do trzeciego jajko. Do jajka wlać 2 łyżki zimnej wody i ubić widelcem. Płaty kurczaka kolejno obtaczać w mące, jajku i na koniec panierce panki, powinna być dosyć gruba

ememe kitchen
Orientalna sałatka z pieczoną flądrą 81

delikatny filet z surówką. Właśnie w takich formach jest najczęściej poszukiwana przez miłośników nadbałtyckich smażalni. Orientalna sałatka z pieczoną flądrą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 flądry japońska panierka panko olej 1 jajko sól pieprz Sałatka 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka 2 garści kiełków fasoli mung 1 łyżka suszonych wodorostów wakame czarny sezam szczypiorek do posypania olej sezamowy sos sojowy(...)wodą. Po 10 minutach odcedź, pokrój w paski, wymieszaj  z odrobiną oleju i posól. Ryby wyfiletuj. Filety opłucz pod zimną wodą, zanurz w rozkłóconym jajku i obtocz w panko. Przypraw i skrop olejem. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Marchewkę i ogórka pokrój w słupki

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z panierowanym kurczakiem pieczonym 65

Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawę curry, pieprz cayenne, sól i wymieszać. Do drugiego wybić jajka i dokładnie je roztrzepać. Do trzeciego wsypać panierkę panko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozbite mięso panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec dokładnie obtoczyć w panierce panko. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia

ememe kitchen
Dorsz w panierce z panko i parmezanu 133

pyszną, chrupiącą rybkę to polecam zrobić ją w panierce z japońskiej bułki z dodatkiem włoskiego sera parmezan. To połączenie na pewno wam przypadnie do gustu. A kto akurat panko nie ma niech zrobi te rybkę w zwykłej bułce tartej z parmezanem. Smacznego! Panko to gruba, chrupiąca panierka rodem z Japonii, ale nie jest to już produkt egzotyczny bo bez problemu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hot dog ze szparagami panierowanymi w panko, mozzarellą z sałatką z pomidorów i brzoskwini z rukolą i świeżymi ziołami 259

gdzie czeka na Was więcej zdjęć i porad stylizacyjnych - jak i dlaczego podaliśmy je w takiej formie! Składniki: 1 bagietka, 1 mozzarella buffala, 1 pęczek zielonych szparagów, zmielona panierka panko, 1 jajko, mąka, olej do smażenia, szczypior, świeża bazylia, rukola Sos: 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego, 2 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego, Sałatka: ok. 350 g kolorowych pomidorków koktajlowych(...)szparagi należy umyć, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i odłamać zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi należy obtoczyć w mące i zamoczyć w roztrzepanym jajku z odrobiną solą i pieprzu. Panierkę panko przesyp na talerz i obtocz w niej szparagi, które następnie smaż w głębokim tłuszczu do ładnego zarumienienia. Tak usmażone szparagi należy wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia

Plate of Joy
Dorsz w panko 140

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, że panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety schabowe w panko 164

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem " Panko ". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, ze p anko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju(...)Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych. Nie jest droga. Ja za 200 g zapłaciłam ok 9 zł. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania kotletów z kością. Pomysł zapożyczyłam od restauracji UMAMI w Pyskowicach, w której to jakiś czas temu jedliśmy właśnie tak przygotowane kotlety. I były boskie. Panierka nadaje kotletowi niezwykłej chrupkości

Bernika - moj kulinarny pamietnik