panko - 195 przepisów (strona:2/13)

Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 92

ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym

Tajemnice Smaku
Paluszki rybne 109

patelni.  Ile smażyć paluszki rybne? Paluszki smażymy do momentu aż się po prostu ze złocą. Tak małe kawałki ryby nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Co to jest panko? Japońska panierka panko to kawałki białego pieczywa, które są o wiele grubsze aniżeli w naszej bułce tartej. Używa się jej tak samo jak bułki tartej, ale w rezultacie daje(...)wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy: 400 g filetów rybnych w kostce 2 jajka panko sól, pieprz Każdą kostkę dzielimy na 4 części. Kostki muszą się lekko rozmrozić, żeby można było je pokroić. Takich prosto z zamrażarki nie uda się Wam pokroić. :) Paluszki rybne oprószamy solą i pieprzem. W 1 talerzu

MamaOskarka
Fish buła z dorszem w panko 68

Fish buła z dorszem w panko 24 godziny wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać(...)łyżką zimnej wody, do trzeciego wsypać panierkę panko. Na patelni rozgrzać olej. Flety panierować kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażyć na rumiano z obu stron. Ciabaty przekroić na pół i podgrzać na suchej patelni lub w tosterze. Spodnie części podgrzanych bułek posmarować sosem, ułożyć warstwę rukoli, na niej plasterki pomidora. Następnie ułożyć usmażone filety, plasterki ogórka konserwowego

ememe kitchen
Kokosowe stripsy z kurczaka 70

chrupiącej kokosowej panierce. Można je przygotować i podawać na wiele sposobów. Skorzystaj z przepisu i przygotuj stripsy z kurczaka jak prawdziwy mistrz! delikatne drobiowe mięso otoczone chrupiąca panierką Panko z wiórkami kokosowymi kurczak marynowany w mielonej papryce, czosnku, soli i cayenne uwielbiane przez dzieci i dorosłych doskonałe na obiad, przekąskę, kolację albo lunch do pracy Stripsy(...)przygotowania stripsów możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw do drobiu. Delikatne i soczyste kawałki kurczaka o czosnkowo- paprykowym smaku. Stripsy panierowane w Panko dla większej chrupkości. Można je upiec lub usmażyć na głębokim oleju.  Stripsy. Stripsy z kurczaka przepis.      Ten łatwy i szybki przepis na chrupiące stripsy z kurczaka jest u mnie od lat. Jest trochę

Moja Książka Kucharska
CHRUPIĄCE KOTLETY Z BOCZNIAKÓW 74

inside – that’s how these oyster mushrooms are. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 2 duże boczniaki 1 jajko 2-4 łyżki mąki 2-4 łyżki panierki panko olej do smażenia grzyby umyj i odetnij im nóżki przygotuj 3 głębokie talerze – w jednym umieść mąkę, w drugim panko i w trzecim jedno rozbełtane jajko rozgrzej tłuszcz na niedużej patelni(...)grzyby obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w panko smaż na małym ogniu z obu stron aż będą rumiane Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! Ingredients: 2 big oyster mushrooms 1 egg 2-4 tbsp of flour 2-4 tbsp of panko crumbs oil for frying wash mushrooms and cut their

SandraFrej.com
BURGER Z BOCZNIAKA Z JAJKIEM 88

oyster burger with egg is. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 2 burgery): 2 bułki do hamburgerów 2 duże boczniaki 3 jajka 2-4 łyżki mąki 2-4 łyżki panierki panko pomidor 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku sos sojowy pieprz sól olej do smażenia grzyby umyj i odetnij im nóżki przygotuj 3 głębokie talerze – w jednym umieść mąkę(...)drugim panko i w trzecim jedno rozbełtane jajko rozgrzej tłuszcz na niedużej patelni grzyby obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w panko smaż na małym ogniu z obu stron aż będą rumiane do majonezu dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw sosem sojowym i pieprzem do smaku pomidora pokrój na plasterki pozostałe 2 jajka usmaż „sadzone

SandraFrej.com
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 195

Zamiast pod "chrupiącą" miałam ochotę napisać "obłędną" kołderką. Kupiłam kiedyś panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra(...)smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce uśmiechnie się do Was "panko", to dołóżcie drugie 2,50 i wypróbujcie w domu.  Nie jest to absolutnie post sponsorowany, tylko moje prywatne odkrycie :) Panko stosowana jest w kuchni japońskiej, do której mnie osobiście bardzo daleko

bistro mama
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy 170

Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiący(...)Składniki: Składniki na kurczaka: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki sól i pieprz do smaku 2 duże jajka 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża

Kulinarne Przeboje
Pieczone kotlety w panko 38

potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego (dowolnego - u mnie kurczak), 1 cebula (u mnie czerwona ale świetnie sprawdzi się też biała), sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, panko, ostre chipsy (u mnie nachos'y o smaku chilli), mąka pszenna, 1-2 jajka Cebulę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Przyprawiamy wedle uznania. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej(...)ilości mięsa powinno wyjść ok. 4 kotletów (w zależności od ich wielkości). Chipsy rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy je za pomocą tłuczka do mięsa.  Mieszamy z panko. Jeśli chcemy aby wszystko miało jednolitą strukturę możemy jeszcze raz wrzucić do blendera i chwilę miksować. Panierujemy. Najpierw obtaczamy mięso w mące, następnie w rozmąconym jajku i naszej posypce z panko

Przepis na Dzień Dobry
Kokosowe krewetki 84

postanowiłam to wykorzystać 🙂 Dlatego dziś mam dla Was przepis na kokosowe krewetki, które są po prostu pyszne. Do tego oczywiście super proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki panierce Panko i wiórkom kokosowym są chrupiące i zarazem soczyste. Podajcie je z odrobiną orientalnego sosu i macie świetne danie, którym zaimponujecie znajomym. Sprawdźcie sami! 😉 Składniki: 450 g obranych i oczyszczonych krewetek(...)panierki Panko 100 g wiórków kokosowych 2 jajka ½ szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy olej do głębokiego smażenia. W dużej misce łączymy panierkę Panko i wiórki, odkładamy je na bok. W mniejszej miseczce przygotowujemy mąkę, a w następnej rozkłócamy jajka. Krewetki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym by pozbyć się nadmiaru wody. Krewetki doprawiamy

Mostek w kuchni
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 120

rokiety z kaszanki panierowane w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich  croquetas oraz obtoczyć(...)japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne purée  z szarej renety oraz słodko-kwaśna salsa wspaniale się z nimi komponuje i tworzy prawdziwie zaskakujące danie. Spróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na 8 porcji Krokiety: 4 kaszanki gryczane 2 łyżki musztardy Dijon 1 cebula garść drobno posiekanej pietruszki 1 jajko ok. 100 g panko* olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia

Food Square
Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem 68

lubimy, a jako że robi się je błyskawicznie, to goszczą u nas bardzo często. Są delikatne, pulchne i chrupiące z wierzchu. Ich sekretem jest użycie grubotartej bułki – czyli panko. Panko można dostać w wielu sklepach (polecam się za nim rozejrzeć na dziale orientalnym), ale łatwo można też zrobić je samemu rozdrabniając bułkę na okruchy i susząc. Zielony groszek nadaje(...)świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki mrożonego groszku (jeśli nie lubicie, można zastąpić małą tartą marchewką) panierka panko do obtoczenia (ewentualnie tradycyjna bułka tarta) olej do smażenia Bulkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż całkowicie namoknie. W tym czasie rybę rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie maszynce do mięsa), mrożony groszek przelewamy

Poezja smaku
Chrupiący indyk w panierce panko 184

Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki(...)filetu z indyka sól-, pieprz 2 jajka mąka pszenna do obtaczania panko olej Wykonanie: filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!