Jako ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne pączki , które sa mieciutkie i nie chłoną tłuszczu jak gąbka ...Podaj ę s kładniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 100 - 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła male opakowanie cukru(...)miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem
Z Kuchni Do KuchniJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek
w kuchni i w ogrodzieKlasyka smaku na Tłusty Czwartek. I już wiem, że pączki z cukierni na moim stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg mąki pszennej * 1/5 kostki świeżych drożdży * 3 żółtka * szklanka ciepłego mleka * 1/4 kostki masła * 4 łyżki cukru * łyżka cukru waniliowego * łyżka spirytusu * szczypta soli * tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec * marmolada(...)ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam marmoladę a drugim zlepiałam
Magiczne Życie Martyprzygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu znajdziecie na razie 4 przepisy na Tłusty Czwartek , ale postaram się, aby było ich więcej. W końcu jest tyle wariacji na temat pączków i faworków :-). Dzisiaj prezentuję Wam amerykańskie doughnuts (donaty) czyli pączki z dziurką. Zapewne widzieliście je w wielu amerykańskich filmach. Ja je najbardziej pamiętam z Miasteczka Twin Peaks, gdzie zajadał się nimi(...)stanowić bardzo fajny prezent dla kogoś bliskiego (zamiast dziurek w środku można wyciąć serduszka :-) ). Mam nadzieję, że zaserwujecie je swoim gościom. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk tych małych pączków. Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPączki robię od „wielkiego dzwonu”, w zasadzie tylko raz do roku, na Tłusty Czwartek. Czy czuję się w nich „mocna”? Zdecydowanie nie Zawsze mi się wydaje, że coś mi nie wyszło i zawsze zarzekam się, że to już ostatni raz Na szczęście zadowolone pomrukiwania rodzinki i pochwały, że pączki są super, uspokajają mnie i zapominam(...)moich postanowieniach… aż do następnego roku Tym razem zapragnęłam przygotować pączki z ajerkoniakiem, ale musiałam wziąć też pod uwagę gusta wszystkich domowników. Zrobiłam więc połowę z marmoladą różaną, a połowę z kremem ajerkoniakowym. Które były lepsze? Nie potrafię stwierdzić, bo oba rodzaje bardzo mi smakowały. Jeśli chodzi o ciasto na pączki to wymaga ono sporo cierpliwości i dość długiego
Smaki Na TalerzuDzisiaj sprawdzony i wielokrotnie przetestowany w mojej rodzinie przepis. Przepis na pyszne, tradycyjne pączki. Zróbcie je koniecznie w tłusty czwartek. Są delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi 9 pączków, dlatego od razu zróbcie z podwójnej porcji ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki Porcje 9 Składniki 300 g mąki pszennej typ 450 2 żółtka(...)najlepiej mikser z hakiem. Do wyrobionego ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Na koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy. Spirytus dodajemy żeby pączki podczas smażenia nie wchłaniały tłuszczu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto urośnie przekładamy je na stolnicę, delikatnie zagniatamy ale tylko 2-3 razy
To co lubię - gotuję i polecamstudzimy. Przygotowujemy również mleko. Podgrzewamy je do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać do tego termometra kuchennego , wtedy mamy pewność, że nasze drożdże będą dobrze pracować i nasze pączki wyjdą wyśmienite ). Kolejny etap to przygotowanie rozczynu. Drożdże kruszymy w większej miseczce i zasypujemy je 1,5 łyżką cukru. Rozcieramy nasze drożdże, aż się rozpuszczą. Następnie przesiewamy do nich(...)czasie zacznie odchodzić nam samo od ręki i nie kleić się. W ostateczności możemy dosłownie delikatnie oprószyć mąką aby uniknąć jej nadmiaru, która wpłynie na lekkość naszych pączków. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość*. Gdy wyrośnie wyciągamy je na stolnicę i odpowietrzamy (Pociągnij ciasto do góry, zawiń
I LOVE LIFEPączki pieczone to świetna alternatywa dla pączków smażonych na głębokim oleju. Są o wiele lżejsze, mniej kaloryczne, a smakują równie pysznie. Wiele osób uważa, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Zgadzam się z tym, tradycyjne pączki powinny być usmażone, wypełnione dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak(...)tych, którzy są na diecie, lub nie mogą jeść smażonych rzeczy ze względów zdrowotnych, pączki z piekarnika będą świetnym rozwiązaniem. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na pączki pieczone w piekarniku . Są przepyszne, miękkie i bardzo podobne w smaku do tych tradycyjnych. PĄCZKI PIECZONE PRZEPIS Składniki (na ok. 15 sztuk) 0,5 kg mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych
Alle Dobre!Już w czwartek ten najsłodszy dzień w roku, czyli Tłusty czwartek. I żeby tradycji stało się zadość w ten dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo(...)tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na: Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki z budyniem Pączki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Pączki z dziurką, czyli oponki Pączki z dziurka, czyli oponki Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży szczypta soli 125 ml mleka
Kulinarne przygody Gatityadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapewne jesteście świadomi, że tradycyjne pączki , mimo swojego cudownego smaku, któremu ciężko się oprzeć, niestety posiadają dużo kalorii, ponieważ smażone są na głęboki tłuszczu. Owszem czas od czasu jak najbardziej wskazane jest zjeść takiego pączusia, jednak jeśli dbamy o swoją sylwetkę, powinno to być naprawdę sporadycznie. Pączek z dodatkiem różnego rodzaju polew i innych słodkości może posiadać(...)tyle samo kalorii co zwykły posiłek. A pączkiem raczej się nie najemy… Idealną alternatywą dla tradycyjnych pączków mogą być nieco odchudzone i mniej kaloryczne pączki z piekarnika . Owszem, nie zastąpią one smaku, tradycyjnych smażonych pączków, ale są równie smaczne i z pewnością zaspokoją pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego Pączki z piekarnika wychodzą bardzo delikatne i puszyste. W naszym domu bardzo
Przepiski.plPączki serowe bez drożdży Pączki serowe z twarogu to ekspresowe domowe pączki bez drożdży do przygotowania na szybko, zawsze wtedy gdy nie ma macie możliwości upieczenia tradycyjnych pączków. To idealne pączki twarogowe na tłusty czwartek, znikają w mig i zawsze się udają! Zobacz przygotowanie pączków krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube(...)Ciasto na pączki serowe bez drożdży przygotujecie w 5 minut. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki i szybko połączyć je w kulę - nie potrzeba długiego zagniatania i wyrastania. Do ciasta możecie wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony (taki jak na sernik) albo twarogowy serek śmietankowy (kanapkowy, typu cream cheese). Aby nasze pączki z twarogu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodajmy do nich
Lekcje w kuchni