Pączki. Pączki z różą. Pączki z marmoladą. Pączki z konfiturą. Pączki z budyniem. Pączki z… no właśnie – z czym lubicie? Ja najbardziej lubie te lekkie, puszyste, z konfiturą, które jeszcze następnego dnia po smażeniu są świeże. Wbrew pozorom wcale nie trzeba do tego używać samych żółtek. Oczywiście najlepsze są te smażone na smalcu, ale można też użyć oleju(...)ważne, żeby tłuszczu było wystarczająco dużo – tak, żeby pączki w trakcie smażenia mogły się w nim unosić – dzięki temu właśnie powstaje ta jasna obrączka. Z tego przepisu pączki są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie i długo świeże. Składniki (na 10-12 pączków): 300g mąki i jeszcze trochę do podsypania 15g świeżych drożdży 2 małe jajka 50 g roztopionego masła
Pociąg Do Kuchnismażyłam je w środę późnym wieczorem...). W związku z tym stwierdziłam, że kolejne pączuszki z pewnością go ucieszą. Nie pomyliłam się. Kiedy więc u Ani zobaczyłam pączki w kształcie serc wiedziałam, że to dokładnie to, czego mi potrzeba. Niestety - moje serduszka nie są tak śliczne i zgrabne jak jej... Ale bardzo się starałam, i te starania właśnie zostały(...)chciałam, żeby zostały mi bezpańskie białka. Proporcje jednak pozmieniałam tak, że z oryginalnym przepisem mają już niewiele wspólnego... Wyszły bardzo smaczne - delikatne, bardzo puszyste. Jeśli uważacie, że jedyne słuszne pączki robi się na samych żółtkach - koniecznie spróbujcie tych. Są równie pyszne, a jednak mniej kapryśne (choć kształtu, jak widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze ! Inspiracja Kwestia smaku . Małe pączki z cukrem pudrem Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży szczypta soli 125 ml mleka(...)blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila rozpusty z pączkiem na kalorii to jakoś przechodzi mi apetyt. Niestety łatwiej przytyć niż zrzucić kilka kilo, w moim przypadku jest to dużo trudniejsze niż u przeciętnego obywatela więc jeśli mam sobie pozwalać(...)małe przyjemności to niech są one małe. Wychodzą na przeciw swoim dietą zmieniłam przepis na pączki mojej babci i odchudziłam go maksymalnie jak się tylko dało. Nie ma w nich tłuszczu, są zrobione na mące pełnoziarnistej, pieczone w piekarniku, po prostu bomba ale dietetyczna:) Zrobiłam kilka stosów pączków aby starczyło mi do czwartku i ku mojemu zaskoczeniu reszta
ciastkarnia na kruchym spodzieJeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [ klik ]. Składniki(...)szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo. Smażyć z obu stron na rumiany
Ze smakiem i z pasjąMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki orkiszowej typ 750 - 255g miękkiego masła - 70g świeżych drożdży - 4 jajka - 1 żółtko
Smaczne ZdroweRozpoczęłam dziś karnawałowe smażenie. Utarło się, że faworki czy pączki smażymy w domach właśnie w okresie karnawału. W ciągu roku chętne sięgamy po pączka, ale raczej kupionego w dobrej, wypróbowanej cukierni. To, co smażone, kojarzy nam się z czymś niezdrowym i wysoko kalorycznym i nie ma co ukrywać, że wszelkie słodkości, które wyciągamy z rondla z olejem czy smalcem(...)mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają one na zmniejszenie absorpcji tłuszczu przez nasze pączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków
Smakołyki BerenikiPrzepis na pączki domowe, który skradnie Wasze serca! Przepis pochodzi od mojej Babci Leokadii, która jako młoda dziewczyna dostała go na kursie kulinarnym. Później te pączki na Tłusty Czwartek zawsze robiła moja mama, a ja pamiętam jak jej asystowałam, wyrabiałam ciasto i formowałam kuleczki przed smażeniem. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min Czas smażenia(...)jedna partia) SKŁADNIKI (na 14 pączków) 500 g mąki 6 żółtek 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 250 ml mleka 40 g drożdży 50 g masła 1 łyżka spirytusu/octu 1 łyżeczka olejku rumowego Dodatkowo: ok. 1 l oleju do smażenia marmolada do nadziewania pączków 1 szklanka cukru pudru na lukier skórka pomarańczowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE Mleko
Słodki BlogPączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie są niezdrowe i kaloryczne. Wiadomo, czas od czasu można sobie pozwolić na tradycyjnego pączka. Polecam Wam jednak wypróbowanie mojego przepisu na pieczone pączki! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki pieczone w papilotkach smakują naprawdę świetnie. Nie będę Was oszukiwać, nie smakują identycznie(...)tradycyjne pączki smażone, jednak nieco przypominają ich smak, ponieważ przygotowane są z tego samego ciasta. Kolejny etap, czyli obróbka jest nieco inny, bo tradycyjne pączki się smaży, a moje są upieczone w papilotkach. Jak dla mnie są dużo lepsze niż wersja smażona. Pączki pieczone są bardzo puszyste, mięciutkie i co najważniejsze nie ociekają tłuszczem. Moja rodzinka bardzo polubiła pączki pieczone
Przepiski.plPączki z kremem mascarpone to ciekawy pomysł na podanie tych słodkości. Najpopularniejsze są pączki z nadzieniem z powideł śliwkowych lub innym dżemem. Mamy też pączki z budyniem, adwokatem lub czekoladą. Każdy znajdzie coś dla siebie i przynajmniej jednego lub dwa zje w Tłusty Czwartek. Ja tym razem zrobiłam pączki z kremem mascarpone i słodką śmietanką. Są to tradycyjne pączki drożdżowe(...)które po usmażeniu i ostudzeniu przekroiłam na pół, na jednej części ułożyłam warstwę kremu i przykryłam drugą połówką, a wierzch pączków posypałam cukrem pudrem. Krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego lub rozsmarować łyżką. Przepis na pączki z kremem mascarpone widziałam w programie kulinarnym i postanowiłam je zrobić w domu. Smakują rewelacyjnie, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciPączki i faworki karnawałowe – najlepsze przepisy na tłusty czwartek! Szukacie fajnych i sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek? To zapraszam do mojego dzisiejszego wpisu! Zestawiłam w nim dla Was najlepsze przepisy na pyszne i puszyste pączki, kruche i delikatne faworki oraz rozpływające się w ustach oponki. Pączki ziemniaczane Przepis tutaj (KLIK) Ciekawy przepis na pyszne, puchate(...)delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam! Domowe pączki jak u babci Przepis tutaj (KLIK) Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Pyszne pączki na piwie Przepis
Blog z ApetytemDomowe pączki to obowiązkowy przysmak w Tłusty Czwartek. W ten dzień zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. W niektórych domach robi się nawet zawody, kto zjadł więcej pączków w tym dniu. Domowe pączki można także przygotować w każdy inny dzień, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pączki? Otóż bardzo prosto. Wystarczy kilka składników, odrobina(...)cierpliwości i czasu. Przygotowanie pączków jest dość pracochłonne, ale każda minuta jest warta poświęcenia. Moim zdaniem domowe pączki smakują najlepiej. Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne domowe pączki z marmoladą. Są bardzo puszyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Z dodatkiem cukru pudru smakują naprawdę wyśmienicie. Co do marmolady, możecie wybrać dowolny smak, ja najbardziej lubię różaną. Polecam
Przepiski.plPrzepis jest jednym wielkim cytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą! Zachęciły mnie dwie rzeczy - dodatek migdałów w cieście i język, którym napisany został przepis. Przeczytajcie sami i zobaczcie. Toż to czysta poezja! Kto dziś mówi, że ciasto trzeba dobrze wymiesić? Albo dodać(...)gotowe zmielone migdały zamiast oryginalnego araku - dodałam kilka kropel aromatu arakowego zamiast miesić ciasto przez godzinę - robot wyrobił je w mniej więcej 15 minut nie nadziewałam pączków przed smażeniem, ponieważ nie jestem specjalistką jeśli chodzi o pączki i zwyczajnie miałam obawy, że coś źle zawinę i nadzienie wypłynie :) smażyłam na smalcu
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki to przepyszne przekąski, którym ciężko się oprzeć! Mowa tutaj oczywiście o wszystkich smakołykach z rodziny pączkowatych, tradycyjnych pączka, donatach czy faworkach. Niestety, jeśli zbyt często pozwolimy sobie na takie smakołyki, będzie to widoczne na naszej wadze. Owszem czas od czasu można sobie pozwolić na taki deser. Idealną alternatywą dla smażonych i wysokokalorycznych pączków będą pyszne pączki(...)smażenia . Pieczone pączki bez smażenia są bardzo aromatyczne, puszyste i smaczne. Dodatkowo porównując je do tradycyjnych, smażonych pączków, posiadają o wiele mniej kalorii. Wielu osobom wydaje się, że wszystko, co lekkie i dietetyczne, automatycznie jest gorsze i mniej smaczne. Sama się przekonałam o tym, że jest to nie prawda. Poniższy przepis na pączki bez smażenia udowodni Wam, że osoby będące
Przepiski.pl