Kolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód... :-( Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy(...)się cudowna, jasna obręcz. Niemniej, nie oto chyba chodzi, pączki są pyszne i bez niej ! Gorąco polecam ;-) Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szczególnie dla osób mniej doświadczonych idealne jest nadziewanie pączków po usmażeniu, mamy pewność, że nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki
Smaczne ZdroweKolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki na 20 pączków(...)łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli smalec lub olej do smażenia dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki cukier puder porzeczkowy lukier (na 5 pączków) 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki liofilizowanej czarnej porzeczki odrobina przegotowanej wody Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki wsypać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, pokruszyć świeże drożdże
Ugotowaćroku przed tłustym czwartkiem wypływa temat pączków, ich kaloryczności i wpływu na zdrowie. W Internecie pojawiają się obrazki dotyczące aktywności fizycznych pozwalających spalić nadwyżkę kalorii, a blogi są zalewane przez przepisy na różnego rodzaju pączki – te tradycyjne i te bardziej niekonwencjonalne. Chciałabym, żebyście dzisiaj poznali moje zdanie na ten temat. Jeść, nie jeść? Jeśli tak to ile i jakie(...)Zacznijmy od tego co dla większości osób jest najważniejsze, czyli od kalorii. Kaloryczność jednego pączka Średnio pączek z lukrem i dżemem (70 g) ma ok. 300 kcal. Teoretycznie żeby go spalić, osoba o masie ciała 70 kg musiałaby np. spacerować przez godzinę lub pływać ok. 40 minut. W praktyce nie powinniśmy przykładać do tego większej wagi
Powiedz dietom niePrzepis na pączki jak u Babci. Tradycyjny przepis na pączki jak u Babci, puszyste, mięciutkie, delikatne pączki smażone na smalcu. Pączki z marmoladą, budyniem, czekoladą, adwokatem lub bez nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki(...)oponki czy pączki z przepisu Babci są najlepsze, zawsze się udają, są świeżutkie nawet następnego dnia. Jak smażyć i na czym smażyć pączki? Jaki typ mąki najlepszy do pączków? Jakie drożdże do wypieków? Przepis na pączki jak u Babci na wszystko odpowie. Pączki, kreple pyszne ciastka z ciasta drożdżowego. Dobre domowe pączki, które po zgnieceniu wracają do poprzedniego stanu
Dieta moja pasjaPączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków. Mini Pączki dla Dzieci - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki(...)waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) konfitura z róży olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy
Słodka StronaCorocznie nasze społeczeństwo ogarnia szaleństwo pączkowe. Smażą, pieką, kupują. Zjadają olbrzymie ilości na wyścigi. Kto więcej, kto szybciej, kto z czym... Nawet ci, co za pączkami średnio przepadają pochłaniają ich przynajmniej kilka, bo przecież tradycja. Do każdej tradycji trzeba pochodzić jednak ze zdrowym rozsądkiem. Ja miałam w ogóle nie robić pączków, ale złamałam się wczoraj. A ze akurat pan małżonek(...)wrócił niespodziewanie do domu po dłuższej nieobecności, to była okazja powygłupiać się, jak za dziecięcych lat. Ruszyliśmy więc do kuchni i powstała cała góra pączków. Część usmażona na mój sposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki
Codzienna kuchnia niecodziennaTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Wszędzie pączki, faworki i inne tłuściutkie pyszności... Mniam! Za faworkami nigdy specjalnie nie przepadałam. Owszem, jadłam, kiedy Mama smażyła, ale to pączusie były moją miłością. Jako dzieciak uwielbiałam zjeść sobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze(...)roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów. W książeczce Ciasta domowe , wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJutro wielki dzień pączka, możemy sobie pozwolić na jedzenie ich w ilości więcej niż jeden. Ciekawe czy ktoś potrafi zjeść pączka i nie oblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie(...)wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich
Basia w kuchniKoniec listopada, niebawem na kalendarzach pojawi się grudzień. On zawsze kojarzy mi się z pączkami. Moja mama zawsze je robi na swoje imieniny w Barbórkę. Zawsze z wisienką kandyzowaną swojej roboty, obsypane cukrem pudrem.... Jednak co dobry pączek, to dobry pączek. Sklepowe umywają się co jakości i smaku. Te są delikatne, nawet kolejnego dnia nie zabijemy(...)minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. Ja wolę tradycyjną
Malinowe Pocałunkizakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede(...)wszystkim bardzo wilgotne. Może to dziwnie pisać o pączkach że są wilgotne...ale pewnie nie tylko ja spotkałam się z pączkami które z braku wilgotności aż stawały w gardle...Warto wypróbować, tym bardziej, że smażą się bardzo szybko! Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1100g mąki orkiszowej lub 1kg mąki pszennej - 3 żółtka
Smaczne ZdrowePączki na żółtkach, maśle i kremówce, które tworzą idealny drożdżowy puszek – no luksusowe ! Idealnie miękkie także na drugi dzień. Dla takich stałabym w kolejce od samego rana. U mnie nadziane kremem pistacjowym i orzechowym (kinder bueno) z praliną , ale idealnie nadają się też do konfitur i innych kremów. Oba te smaki są teraz chyba najbardziej rozchwytywane w rzemieślnicznych cukierniach(...)obłędnie pyszne, że z pewnością wykorzystacie je nie tylko do tego przepisu. Pamiętajcie, że jeśli chcecie nadziać pączki kremem – należy przygotować kremy dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Jako że ciasta na pączki luksusowe jest sporo, polecam zagniatać je mikserem stojącym – ciasto musi być porządnie wyrobione. Z przepisu wychodzi ok. 24-26 pączków, więc podzielicie się
Poezja smakuWszyscy uwielbiamy tę porę roku, dużo imprez, dużo pysznego jedzenia i zabawa do białego rana. Na karnawałowym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, czyli pysznych pączków, oponek i kruchych faworków. Zapraszam do zainspirowania się moimi sprawdzonymi przepisami! Pączki Już niedługo Tłusty Czartek, a w tym dniu nikt, nawet będąc na restrykcyjnej diecie, nie odmówi sobie jednego czy dwóch pączków wypełnionych(...)tradycyjną marmoladą z płatków róży. Oczywiście doskonałe pączki można zrobić samemu w domu, wystarczy trochę czasu, ciepła i zastosowania się do wskazówek, które ułatwią cały proces. Polecam Wam mój ulubiony przepis na pączki które smakują lepiej niż z cukierni . Chcesz odchudzić swoje pączki? Nic prostszego, użyj przepisu na pączki pieczone , które są równie pyszne i puszyste, a znacznie mniej kaloryczne
Słodki BlogNajlepsze pączki z domową konfiturą wiśniową . Ten przepis dostałam wiele lat temu od Asi , ale go po swojemu zmodyfikowałam. Jako, że nie jestem fanką pączków smażę je raz w roku w Tłusty Czwartek. W Polsce i nie tylko, pączki je się tradycyjnie w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków ! Dzisiaj miałam sporo(...)czasu, wiec postanowiłam, że usmażę moim zdaniem najlepsze pączki. A na blogu jest sporo sprawdzonych przepisów na równie smaczne pączki . Pączki robiłam ręcznie. Nadziewałam pączki przed smażeniem, gdyż nie miałam szprycy w domu, dokładnie je zlepiłam więc konfitura pozostała w środku, nie wypłynęła. Te pączki wyszły mi cudowne, z jasną obwódką i były pyszne, zjadłam trzy co rzadko mi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży(...)ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 50 mniejszych pączków. Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę konfitury, zalepiamy brzegi) Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów
prawdziwe jedzenie