gorzkiej czekoladzie. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1 szkl cukru pudru 50g miękkiego masła 4 jaja 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 2 paczki herbatników Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm). 1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się(...)masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady. Masę serową wylewam na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175 o C i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 o C i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał
Słodki ZakątekW moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem
Blondynka Gotujewędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików
Karo in the Kitchenczas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery(...)potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę
Tradycyjna KuchniaCzas czytania: 2 min Brownie , jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem , ale jakim pysznym zakalcem! Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho. Podobno
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również
SprawdzonaKuchnia.plJeśli tylko macie w swoim ogrodzie pachnącą różę, albo jeśli ma ją ktoś z Waszej rodziny/znajomych i chętnie się nią z Wami podzieli - nie zastanawiajcie się
Opowieści z piekarnikaZbliżają się urodziny mojej Babci, dlatego jak co roku myślę nad czymś wyjątkowym. Mini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca(...)się tym przejmować. Ciasto przekładamy do blaszki – nie rośnie tak bardzo jak klasyczne muffinki, dlatego spokojnie można nałożyć nieco więcej na każdą babeczkę. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Przed wyciągnięciem warto upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie
Ciastkozercyszkl cukru pudru -2 łyżki żelatyny -125ml wrzątku Szpinak zalewamy 5 łyżkami oleju i blendujemy na gładką masę. ***można użyć też szpinaku mrożonego-jedną paczkę, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny niż od szpinaku świeżego*** Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to chwilę pomiksować tak by cukier się rozpuścił. o jajek dodajemy olej, proszek(...)pieczenia, mąkę pszenną torową oraz krupczatkę i szpinak-wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 minut. Ciasto studzimy, i odkrawamy jego górę, następnie odkrojone ciasto kruszymy w palcach do miseczki-będzie nam potrzebne do posypania ciasta. ok 350g truskawek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucebula czerwona – 1 sztuka ogórki konserwowe – 6 sztuk ketchup – 3 łyżki musztarda – 1 łyżka szczypiorek – 1 pęczek ulubione chipsy – 1 mała paczka sól, pieprz Przygotowanie 1. Mięso przełożyć na patelnię, dodać ketchup, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszać i dusić do momentu ścięcia się mięsa. 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Ogórki(...)pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka. 4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć usmażone mięso. Na mięso wyłożyć cebulę, następnie ogórki i na koniec ser. 5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut do roztopienia się sera. 6. Po tym czasie zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i na wierzch wyłożyć chipsy. Na koniec posypać pokrojonym
Alle Dobre!proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku przecierowego marchwiowego z bananem - 3 budynie śmietankowe do tego duża paczka delicji pomarańczowych i 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem(...)delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe jak boki odstają od brzegów blachy
Kuchnia Pełna Emocjiprosu ekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę(...)mąki wrzucić do dużej miski. Wlać ekstrakt z pomarańczy. Wszystko razem zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na biszkopty. Na wierzch wysypać połowę wymieszanych owoców. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut, Wystudzić. Przed podaniem na sernik wyłożyć resztę owoców
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafeta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie(...)zebrać cały płyn, który się zebrał. W te sposób pozbywamy się goryczki i bakłażan będzie lepiej smakował. Następnie bakłażana smarujemy delikatnie oliwą i grilujemy w piekarniku (240 st.C około 30 minut obracając plasterki po około 20 minutach) lub na patelni grillowej do momentu, aż będą ładnie przypieczone. Po ostudzeniu bakłażana kroimy na mniejsze części
Simple Dishcieście wgniecenia co 4 cm. Po wierzchu polewamy pozostałą oliwą z rozmarynem i oprószamy solą gruboziarnistą. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach, aż się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i dodatkowo (koniecznie) kropimy oliwą. Przekładamy na deskę i kroimy w kwadraty. Smacznego! W tej edycji Wypiekania na śniadanie udział wzięli: Kinga z Małe Kulinaria Małgorzata z Po prostu Marghe(...)Bona Apetita! Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Marzena z Zacisze Kuchenne Paulina z Buszująca w Kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wiesława z Zapach chleba Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik Monika z Niezapomniane smaki Monika z Pin Up Cooking Looking --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacture