pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:49/176)

Ciasto balowe 2281

litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g białej czekolady Wykonanie: Ubić białka z cukrem(...)dodawać stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać zmieszane i przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w 180°C ok. 30 minut.  Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami

Pysznie & Pięknie
Pavlova z żurawiną 276

cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć na bezach, polać musem.Smacznego!Przed wyjazdem spotkała(...)jeszcze jedna miła niespodzianka. Rano, gdy jeszcze wylegiwaliśmy się w łóżku, ktoś nagle zapukał do drzwi. C. z niezbyt zadowoloną miną poszedł otworzyć, a po chwili wrócił, wyręczając mi paczkę z niezbyt zadowoloną miną. Zmienił ją jednak szybko, gdy tylko zobaczył, co jest w środku. W pięknym czerwonym pudełku kryły się bowiem prawdziwe szwajcarskie słodycze, a pod nimi zupełnie niespodziewany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka ryżowe z kokosem 351

Jakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy  Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości(...)zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku

chwile dla mnie
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 219

gęś  (ok.4,5 kg)5 jabłek 5 ząbków czosnku1 cebula2 paczki majerankusól, pieprzsłodka paprykaPRZYGOTOWANIE Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi(...)Posypać słodką papryką.                    Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą.Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 223

Chciałam Wam pokazać fajny sposób na serwowanie świątecznych sałatek ale... nie chciało mi się robić przed świętami sałatki jarzynowej :) A tu niespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać(...)taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek uprzednio ugniatając je drugą jednakową foremką do babeczek żeby złapały kształt Tak przygotowane miseczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później

Kto ugości moich gości?
Drożdżowe babeczki pistacjowe 90

koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli(...)mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki. Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez

Raj dla Podniebienia
Tarty czekoladowe w dwóch odsłonach: na jasnych i ciemnych ciasteczkach Oreo 107

Wielkanocny poniedziałek. Dzień, w którym szczęśliwie mamy możliwość korzystać z tego,  na co w minionych dniach poświęcilismy czas i zaangażowanie. Wypieki wyciągamy z lodówki, z

Kronika Piekarnika
Drożdżowe babeczki pistacjowe 87

koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli(...)mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki. Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe babeczki pistacjowe 159

koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli(...)mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki. Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez

Raj dla Podniebienia
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 318

pudru 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa ciemna: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kakao (ilość wg upodobań) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 1 paczka okrągłych biszkoptów 3-4 kostki czekolady Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do jego wykończenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym(...)koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Do garnka o grubym dnie dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód i mleko. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy wszystkie składniki połączą się

Smaki Na Talerzu
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 4097

pudru 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa ciemna: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kakao (ilość wg upodobań) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 1 paczka okrągłych biszkoptów 3-4 kostki czekolady Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do jego wykończenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym(...)koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Do garnka o grubym dnie dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód i mleko. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy wszystkie składniki połączą się

Smaki Na Talerzu
Czereśnie i morele na przystawkę! 188

upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty kilka listków mięty 2 garści jasnych czereśni 2 morele 2 łyżki oliwy(...)płuczecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, studzicie i blendujecie. Dodajecie pieprz, gałkę muszkatołową, 2 jajka, mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty i oliwą

GRUBY WAŁEK
Paluchy z batata z kokosem 106

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wódki Dodatkowo: olej do smażenia wiórki kokosowe Przygotowanie: *Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Puree z batatów przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę(...)dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtoczyć w wiórkach kokosowych. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Churros → Oponki serowe → Pączki pieczone → Szybkie mini pączki serowe → Chruściki Artykuł Paluchy z batata z kokosem pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Ciasto Paryski Kochanek 603

wcześniejszych wpisach, będę Was często obdarowywać przepisami na te cuda. A kocham je za to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymagają konieczności posiadania piekarnika. Wiem, że w dzisiejszych czasach raczej każdy go posiada, ale po co go włączać, spoko można przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Poniżej zaprezentuję Wam przepis na bardzo smaczne(...)bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki. PRZEPIS NA CIASTO PARYSKI KOCHANEK Składniki 500 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste duża paczka delicji ok. 20 herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blachę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników. Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić

Przepiski.pl
Delikatny sernik toffi 203

śmietany 30% 8 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną(...)mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki z ciasta francuskiego z hummusem 174

niezwykle aromatyczna przekąska na karnawał i nie tylko. Efektowna. W sam raz do ręki!  Ciasto francuskie gra pierwsze skrzypce w karnawale, choćby dlatego, że wymaga tylko otwarcia paczki, rozłożenia, pokrojenia, nadziania, upieczenia i tyle! Dziś nadziałam ciasto francuskie hummusem premium z dodatkiem suszonych pomidorów i nadałam całości kształt pierożków! Składniki rolka ciasta francuskiego hummus premium z suszonymi pomidorami(...)ciasta francuskiego, pokroić w kwadraty. Każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem. Łyżeczką nakładać hummus. Sklejać i dociskać widelcem,smarować jajem. Piec około 10-15 minut w piekarniku. Smaczne są tak ciepłe jak zimne

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki cherry w czekoladzie 140

rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do wystudzenia. Przygotuj nadzienie. Jedną wystudzoną babeczkę rozkrusz w dłoniach i wsyp(...)zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zaczekaj, aż utworzy się gęsty kisiel. Ostudź go, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania babeczek czy pączków i nadziej nim każdą z  9 babeczek (wbijaj końcówkę w wierzch babeczek). Czekoladę mleczną rozpuść np. w kąpieli wodnej i gdy lekko przestygnie obtaczaj w niej każdą nadzianą babeczkę (górę

Delicious Place
Delikatny sernik toffi 276

śmietany 30% 8 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie o smaku toffi 1,5 szklanki cukru łyżka masła sól puszka kajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną(...)mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pełnoziarniste ciasto z otrębami owsianymi 195

dają nam dobre korzyści. Upiekłam mega zdrowe ciasto z dodatkiem otrąb owsianych. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru brązowego  6 łyżek oleju rzepakowego 1 średni banan 150g (1 paczka) otrębów owsianych 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat waniliowy(...)Całość miksujemy, aż do połączenia składników. Kolejno dodajemy otręby owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Smacznego! Zapraszam po więcej porad i przepisów

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 144

Cię zmotywować do roboty. Musisz zebrać cztery litery i ruszyć do najbliższego warzywniaka bądź marketu i zakupić trochę cukinii Składniki: Cukinia – 2 duże Szpinak mrożony – 225g (pół paczki) Cebula – 1 duża Czosnek – 2 ząbki Bulion – 600ml Oliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny(...)podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron. W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukinię pokrojoną

Blendman
Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką 409

wiaderku  1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach. Ser z wiaderka miksujemy(...)dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej

W Moim Magicznym Domu
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 187

bardzo łatwo ją myć, ponieważ na prawdę nic do niej nie przywiera. Jak i przy poprzedniej formie nie trzeba jej natłuszczać przed pieczeniem. Można stosować ją bez obaw w piekarniku elektrycznym, gazowym czy z termoobiegiem.  Mimo tego iż jest to blaszka moje babeczki nie zawierały metalicznego posmaku. W blaszce można upiec aż 12 muffinek na wiele różnych sposobów(...)ciastka ale też wytrawne miniaturowe przystawki. Jeżeli interesuje was ta forma to zapraszam tutaj . Z czystym sumieniem polecam sklep przyjemnegotowanie.pl bardzo szybki kontakt z sprzedającym i rzetelność. Co najważniejsze paczka w moim wypadku była już na drugi dzień, co bardzo cenię. Zamówienia można składać bez rejestracji po prostu dzwoniąc do sklepu a na prawdę warto gdyż jakość testowanych produktów mówi

Pychotkaaa
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 314

kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem )   1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania     Przygotowanie;   Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 5 min. na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy(...)przesiewamy makę z proszkiem i kakao do masy. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Mase przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moje wymiary to 25/35 cm.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy około 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.   Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około

Radość kipiąca uśmiechem.
Egzotyczny ryż 212

Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru(...)suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy kiełki fasoli mung kiełki rzodkiewki Wykonanie: Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski.  Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka

Garniec Magalie
Nowość w mojej kuchni - Kamień do pizzy od firmy Bakero 187

przepisie na pizzę z patelni odezwał się do mnie Pan Piotr z firmy Bakero i zaproponował taki kamień do testów. Z ogromną przyjemnością się zgodziłam i tuż po otrzymaniu paczki... zabrałam do testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu! Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj(...)również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :) Kamień jest dość ciężki. Przyznam szczerze, że trochę mnie to przeraziło, gdyż mam piekarnik szufladowy (wysuwa się jak szufladę) i trochę się obawiałam czy blachy i mocowania wytrzymają - otóż wytrzymały :) Kamienie do pieczenia mają tę właściwość, że raz rozgrzany bardzo długo oddaje ciepło oraz

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowy sernik bez sera 269

budynie śmietankowe (40 g) 4 czubate łyżki kakao 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3  paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )   Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową(...)jogurty ,  budynie  , olej, cukier waniliowy,  3 czubate łyżki kakao i wszystko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut

Na słodko lub wytrawnie