masła w temperaturze pokojowej * 2 łyżki cukru pudru * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia *2 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa budyniowa: * 1 litr mleka * 3 paczki (po 40 g każda) budyniu śmietankowego * 5 łyżek cukru Dodatkowo: * około 500 g rabarbaru * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść(...)Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie ugotować budyń. 800 ml mleka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 200 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem
Zrób to smacznieBudyniowiec bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika. Kruche herbatniki z dodatkiem pysznej masy budyniowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo ciasto budyni owiec można przygotować w zaledwie 15 minut, co jest jego ogromną zaletą. Jeśli lubicie szybkie i łatwe ciasta, koniecznie musicie skosztować budyniowca. Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia(...)Składniki 1,5 l mleka 10 łyżeczek cukru 2 cukry wanilinowe 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250 herbatników kakaowych paczka mini biszkoptów Wykonanie Szklankę mleka łączymy z mąką i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozpuszczoną mąkę z jajkami. Ciągle
Alle Dobre!Czas czytania: 3 min Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z
SprawdzonaKuchnia.plmisy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na 4 równe części. Stwórz bajgle, możesz to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym jest stworzenie pączka i zrobienie w nim dziurki a drugim stworzenie walca i połączenie jego końców. Tak przygotowane bajgle odstaw na blasze na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę w sporym(...)bajgle i gotuj 3-4 minuty, obracając w połowie czasu. Wyjmij bajgle i posyp ziarnami, sezamem i czarnuszką. Połóż bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru. SMACZNEGO! Artykuł Przepis na bajgle pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plrękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy(...)tarce o małych oczkach. Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez
Kuchnia MagdaLenyprzekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciast możecie formować dowolne kształty bułeczek, pierwszy to wyciąć koło nałożyć łyżkę sera i zlepić jak pączka, druga propozycja to rozwałkować prostokąt równomiernie rozprowadzić ser i zwinąć na dwa razy wycinać około 10 cm bułeczki, trzecia propozycja to wyciąć kwadrat np 9na 9 cm złożyć w trójkąt(...)przeciwne rogi złożyć do środka i nałożyć ser. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułki posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem ma mieć konsystencję gęstej śmietany i lukrujemy bułeczki
Sama słodycz i szczypta chilimieszamy do połączenia całości. Przelewamy ciasto do foremek na babeczki, do 3/4 ich wysokości. W każdą napełnioną foremkę wkładamy po kilka truskawek. Posypujemy odrobiną posiekanej czekolady. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut, w 180st. Babeczki podajemy po przestygnięciu, opcjonalnie oprószone cukrem pudrem. Sernik z kokosową pierzynką Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego(...)postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Koktajl dynia – banan Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko
NiePieprz.plsię nie domyśli, że nie ma w nim sera. Polecam! Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej(...)dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą. Smacznego
Smaki NataliiSernik dwukolorowy na śmietanie Masa śmietanowa: 3 x 400 g śmietany 18% 5 białek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao paczka biszkoptów Sposób wykonania: Szykujemy dwie miski. Do jednej wlewamy 600 g śmietany oraz budyń śmietankowy natomiast do drugiej następne 600 g śmietany i budyń czekoladowy wraz z kakao. Białka ubijamy(...)masy śmietanowej drugą połowę do czekoladowej. Tortownice wykładamy biszkoptami. Następnie wylewamy po kolej masę śmietanową-masę czekoladową-masę śmietanową- masę czekoladową aż do momentu skończenia się mas. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st i pieczemy około
Smaki Natalii~wegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie
breakfast of dreamsDanie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić
Stare GaryNaturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe na nim eksperymentował może Sosik Miodowo-Musztardowy do jakiegoś fajnego Hamburgera hihi:).. Naprawdę jestem strasznie zadowolony z paczki i czekam na kolejną. a tutaj podaję przepis na babeczki z Gryszczeniówką: Składniki; Cukier 1/2 szklanki mąka 1 szklanka proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki mleko 3/4 szklanki jajka(...)Roztapiamy masło w garnku wyłączamy gaz, dodajemy mleka, jajka i mieszamy trzepaczką. 2. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszek do pieczenia i mieszamy wszystko. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto
pichcisztołyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso(...)cali w bolońskie kropki ) . Następnie przygotowujemy sos beszamelowy wg przepisu ( tutaj ) , tylko nieco bardziej lejący i zalewamy nim nasz makaron z wierzchu . Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 60 minut . Po tym czasie zdejmujemy folię , posypujemy serem i jak tylko się roztopi , możemy podawać . Torcik lepiej się kroi , gdy przygotujecie go dzień wcześniej , a później odgrzejecie . Smacznego
Ogrodnik w podróżyCzas czytania: 2 min Bagietka orkiszowa Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I
SprawdzonaKuchnia.plmasła w temperaturze pokojowej * 3 łyżki cukru pudru * 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia * 3 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa budyniowa: * 1 litr mleka * 3 paczki (po 40 g każda) budyniu śmietankowego * 5 łyżek cukru Dodatkowo: * 300 g mrożonych owoców leśnych * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią(...)Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie ugotować budyń. 800 ml mleka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 200 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem
Zrób to smaczniewody 660 g kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 płaskie łyżki cukru pudru Cytrynowy lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 1 paczka herbatników (250 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie(...)żółtku. Na koniec delikatnie, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki, wmieszać przesiane mąki. Ciasto biszkoptowe wlać do formy (25/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem przez 25 minut . Zostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po czym wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Cytrynowy poncz: W szklance wymieszać
niecodziennikparyrewelacyjna. Składniki: Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany, bazylia ew. zioła prowansalskie, pieprz, g ałka muszkatołowa. Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić(...)około pół godziny (można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej). Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić
Moja kraina smakówtort bezowy. Wstawić do piekarnika na 120 st. C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce(...)blatem. Ozdobić na wierzchu kremem, owocami. Rozpuścić czekoladę z łyżką masła i mleka, chłodną polewą polać wierzch w esy-floresy. Ps. Białka najczęściej zostają kiedy pieczemy ciasta drożdżowe, pączki, wówczas zostawić sobie w lodówce, w miseczce. Można mrozić i też świetnie spełnią swoją rolę po rozmrożeniu . Smacznego
kgwjanczewozwał, tak zwał, najważniejsze, że smakowało :-) i nie tylko jej smakowało. Zapiekanki zniknęły błyskawicznie i deklaracją jedzących, że następnym razem też zjedzą i to jeszcze więcej ;-) SKŁADNIKI 1/2 paczki makaronu spaghetti 125 g mozzarelli (1 kulka) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej starty parmezan szczypiorek Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy(...)niej śmietanę, roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gorącego makaronu, mieszamy i całość nakładamy do foremek na muffinki. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kolejne 10 minut poza piekarnikiem - w ten sposób łatwiej będzie babeczki wyjąć z formy, a żeby
Czary - gary w kuchniSkładniki: 1 kg sera białego w kostce 8 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa(...)olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej0,5 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao)2 jajka0,5 szklanki mlekanutellaEwentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)Lukier:Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :)Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą (margarynę ucieramy(...)ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie wszystko delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką. Najlepiej jak wszystkie mokre składniki były w temperaturze pokojowej.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Ja korzystałam z silikonowej formy do pieczenia muffinków razem z papilotkami.Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nutelli i ponownie przykrywamy wszystko łyżką ciasta i tak wypełniamy całą formę
Emcia PichciCzas czytania: 2 min Magiczne ciasto Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu ! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak
SprawdzonaKuchnia.pl