sernika . podaje składniki 2 duże jogurty greckie o pojemności 400 g 2 budynie waniliowe 5 dużych jajek 1 szkl cukru kryształu 1/4 szklanka oleju dobrej jakości 2 nie całe paczki biszkoptów owoce 1 puszka brzoskwiń lub ananasa czy mango pokrojonego w kostkę przygotowanie Białka ubijamy na sztywno a potem dopiero wsypujemy cukier . W drugim garnku dajemy ,żółtka ,olej ,budynie(...)Pieczemy w blaszce 33 na 24 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,na to dajemy biszkopty ,najlepiej je nawilżyć żeby nie wypłynęły .Wlewamy na biszkopty masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 st ok 1 godziny .Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku w uchylonych lekko drzwiczkach
Moje Wyrobyjesień ;) W zapomnianym kącie ogródka na lekko pożółkłym krzaku wciąż dojrzewają pomidorki koktajlowe, w kwietniku panoszy się obsypany błękitnym kwieciem ogórecznik, a miłorząb zrzuca ostatnie listki... i wypuszcza paczki! Ale, ale! Są też jesienne cudowne warzywa, papryki i dynie, którymi właśnie teraz można się cieszyć do woli i delektować w rożnych daniach. Papryki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój(...)pachnących świeżymi ziołami. Skąd to porównanie? Taki jest ten przepis, dobre składniki, aromatyczne zioła, żadnych talentów kulinarnych, kilka minut przygotowania... i leniwe oczekiwanie na wyjecie pysznych gorących papryczek z piekarnika ;) Jakie tu pasują zioła? Takie jak lubicie! My robimy przegląd ogródka i bierzemy to co jeszcze jest na krzaczkach. Papryki faszerowane najlepiej oczywiście smakują na ciepło, bez dodatków
SzczyptaSmaQKrem z masła orzechowego: 100 g masła 200 g mascarpone 400 g masła orzechowego 100 % 100 g cukru pudru duża szczypta soli morskiej Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady duża paczka (226 g) mini babeczek Reese's garść popcornu 150 ml whiskey lub bourbonu * PRZYGOTOWANIE Ciasto czekoladowe Czekoladę posiekaj i wrzuć do rondelka wraz z masłem, cukrem i kakao. Podgrzewaj(...)trzepaczki. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty. Krem z masła orzechowego Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem
Food Squaremoimi modyfikacjami). Należy przygotować blachę o wymiarach 25x40 cm: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 paczka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu 1 szklanka powideł śliwkowych ¾ szklanki oleju. Składniki na polewę: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka(...)ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao
Na słodko lub wytrawniepyszne. na dniach wrzucę posta. Może trochę spóźnionego, ale na pewno się pojawi. Przyda się na następny rok :). A jak tam u was miną Tłusty Czwartek ?. Macie dość pączków na kolejny rok :) Składniki: 1/2 szklanki otrąb pszenne zmielonych szklanka mąki 1/2 szklanki otrąb owsianych zmielonych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczka sody(...)kremówkę, i jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czubkami palców robimy w cieście dołki co 4 cm. Smarujemy po wierzchu oliwą z rozmarynem i posypujemy solą. Pieczemy około(...)Małych kulinariów Marghe z Po prostu Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody GatityCzas czytania: 2 min Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni
SprawdzonaKuchnia.plPadła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą
Polska Zuparaczej, jak delikatna pianka, lekko chrupiąca z wierzchu. Nie można jej wysuszyć, tak jak typowej bezy, ponieważ się nie zwinie. Do zrobienia rolady wykorzystałam białka, które zostały mi po pączkach. Jeśli macie przypadkiem białka, to już wiecie co z nich zrobić :) Składniki: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Krem(...)szczyptą soli. Następnie, po woli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista, dodać sok z cytryny i mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika
Agusiowe smakołykiMoja propozycja na Tłusty Czwartek to nie pączki czy faworki, które wymagają dużo czasu. Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :) Składniki : 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 220 g cukru 495 g puree dyniowego* 2 jajka 145 g masła rozpuszczonego i ostudzonego(...)zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski, wcześniej usunąć miąższ z pestkami. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ po ostudzeniu oddzielić łyżką od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać
Proste PotrawyNuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki: pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)bądź na parę godzin. Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym
Niespełnione zdolności kulinarnedzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:) Składniki; 150 g mąki, 2 łyżeczki nasion kardamonu , 120 g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Rozgnieciony(...)proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku stale ubijając.Mieszankę mąki powoli dodajemy do masy jajecznej ubijając. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut, Do tzw. suchego patyczka
Anioły w kuchniocet jabłkowy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Następnie wlewamy masę jajeczną do suchych składników i mieszamy. Foremkę do pączków spryskujemy olejem. Każdą formę wypełniamy do połowy ciastem na pączki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 -15 minut. Upieczone pączki wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia przez 5 minut w foremce a następnie przekładamy na kratkę by ostygły. W kąpieli(...)kratce by czekolada zastygła. Są to najdelikatniejsze i najsmaczniejsze pączki keto jakie możemy wykonać w domu. Pomyślmy o miękkich, delikatnych, zdrowych pączusiach … Są to pączki dla każdego! Paczki o niskiej zawartości węglowodanów są idealne by je zrobić na tłusty czwartek i nie tylko. PĄCZKI KETO. PIECZONE PĄCZKI! The post Pączki keto. Pieczone pączki. appeared first on Zdrowy Styl Życia
Zdrowy Styl Joannyłyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 1 puszka brzoskwiń 250 g masła DODATKOWO 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe 3/4 szklanki zaparzonej kawy Przygotowanie Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać małymi partiami cukier. Ubijać do momentu aż uzyskamy lśniącą(...)kokosowe i rodzynki. Wymieszać drewnianą łyżką. Powstałą masę podzielić na dwie części. Każdą z nich przelać do blaszki (24×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Obydwie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z funkcją termoobiegu. Piec przez 25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Syrop przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Proszk budyniowy wymieszać
Przepiski.plprzy końcach, tak aby wyglądały jak najbardziej naturalnie. Przy jednym końcu walca wciskamy migdał, który ma imitować paznokieć. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 15 minut w trybie góra-dół. Ostudzone ciastka można przyozdobić „krwią”. Rozpuściłam płaską łyżeczkę żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Kiedy przestygła wlałam syrop(...)migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe w 15 minut Zdrowe batoniki marchewkowe Artykuł Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewaniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca(...)pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać przez około
Kocham Czekoladęwięc dodatkowo ograniczyłam trochę kaloryczność 😊 Bezglutenowe pierniczki - przepis na 25-30 sztuk Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować: 200g mąki owsianej, 100g mąki kukurydzianej, 150g masła, 100g ksylitolu, 2 żółtka, paczkę przypraw do piernika. 1. Do miski wsyp obie mąki, przyprawę, drobno pokrojone masło i żółtka. 2. Wymieszaj składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo ułatwić sobie trochę(...)części i każdą z nich delikatnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką owsianą. Żeby wałek nie przyklejał się do ciasta też warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku
Z notatnika dietetykawykonane jest naprawdę z pełnowartościowych i odżywczych składników. Bardzo polecam przetestować zarówno bananowe brownie i blondie - oba wypieki robi się błyskawicznie - naprawdę dłużej zajmuje wyjście do sklepu po paczkę ciasteczek lub inne słodkości ;) Ciasto robiłam w mojej ulubionej małej foremce, dzięki czemu wyszło ono niezbyt dużego rozmiaru, ale wysokie - jednym niewielkim kawałkiem blondie można się porządnie najeść. Jeśli(...)roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao) na wierzch: ok. 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do blendera wsypać płatki owiane i miksować do konsystencji mąki (im dłużej miksujemy tym będzie ona drobniejsza - około 2 minuty). Przełożyć do miski, dodać
Healthy food explorerwaniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca(...)pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać przez około
Kocham Czekoladęsosy do pizzy , które ukazały się już na blogu . Smacznego! :) Pizza na grubym cieście z salami i serem Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo 3 łyżeczki cukru 1/2 paczki drożdży szczypta soli szklanka letniej wody Dodatki: salami ser żółty papryka czerwona pieczarki Sos (na spód pizzy): 1 koncentrat pomidorowy sól,pieprz odrobina wody oregano Sposób wykonania: W dużej misce(...)znów pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować sos: W misce wymieszać koncentrat, wodę, oregano, sól i pieprz. Uformować pizze ( kształt według uznania), następnie rozsmarować sos i układać dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st około
Smaki Nataliibudynie malinowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szklanki oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić(...)dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki
Na słodko lub wytrawnie