prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na imprezy, jako przekąska do pracy czy szkoły, lub do popołudniowej kawy. Zapraszam na przepis! CIASTECZKA Z KOLOROWYMI CUKIERKAMI PRZEPIS Składniki 1 paczka kolorowych cukierków 1 jajko 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną(...)papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki i uformować z nich kuleczki wielkości orzecha włsokiego. Kulki delikatnie spłaszczyć i wcisnąć w nie kilka kolorowych cukierków. 5. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka ostudzić na kratce. Artykuł Ciasteczka z kolorowymi cukierkami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!drugie śniadanie do szkoły. Muffinki możecie przygotować razem z dziećmi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone muffinki ze szpinakiem Porcje 14 Składniki 450 g mąki pszennej 125 g szpinaku paczka 4 jajka 140 g cukru cukier można zastąpić ksylitolem 220 g oleju rzepakowego sok z połówki cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Składniki na krem: 130 g serka mascarpone(...)pieczenia i mąkę przesiane przez sitko. Mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników. Do formy na muffinki wkładamy papilotki i masę szpinakową do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut. Do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego trzeba sprawdzać. Krem: Ilość kremu jaką podałam wystarczy do ozdobienia
To co lubię - gotuję i polecamamatorów mocno czekoladowych słodkości:) Sernik jest wilgotny,pyszny, mocno czekoladowy. Polecam ! Składniki: spód: 1 szkl mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Z podanych składników zagnieść ciasto ,wylepić nim dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 200 st C. masa: 750 g twarogu 3 -krotnie zmielonego 4 jaja 350 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru trzcinowego(...)jajku. Następnie dodać mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę i na końcu ubitą z cukrem śmietanę. Wylać całość na podpieczony spód, piec ok 50 min w 180 st ( na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). Polewa: 1/2 szkl cukru trzcinowego, 100 ml kremówki, - ubić i wylać na ciasto Całość schłodzić
Z Marcepanemamerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet(...)posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!). Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie rozpuścić obydwie czekolady, dodając do każdej
Kraina Miodem PłynącaJeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać(...)pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Warzywa z grilla Piękna pogoda sprzyja gotowaniu na świeżym powietrzu, a grillowanie to podobno nasz narodowy sport 😉 Każdy ma jakieś popisowe danie
SprawdzonaKuchnia.plMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki Berenikiwymieszanymi z oliwą (na zewnątrz i wewnątrz) i napełniamy farszem. Kaczkę zamykamy wykałaczkami lub lepiej zszywamy, aby farsz nie wypadł. na dno gara wlewamy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. Gdy kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st.Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem.Nadzienie(...)znajomość z nimi przypadła i jej i nam do gustu (dobrze, że nie mamy sąsiadów, bo skuszeni zapachem koczowaliby pod naszymi drzwiami non-stop). Ale impreza się kręci gdy paczka jest zdecydowanie większą, więc... :)))) na talerzu ułożyłyśmy mocno czosnkowy szpinaczek i pieczone w mundurkach ziemniaczki, które potraktowałyśmy masełkiem. Czegoś jednak jeszcze brakowało i tak oto mięsko nasze uległo urokom gorącego
Wypisz Wymalujkocykiem z kubkiem kakao w ręku. Pierniki toruńskie są jedyny w swoim rodzaju, każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka(...)proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie. Formę kwadratową o boku 22cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt. Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego
SMYKWKUCHNItortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki(...)mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą
wesoła kuchnianasz must have każdej Wielkanocy 🙂 Składniki: 200 g kwaśnej śmietany (używam śmietany 18 % z Piątnicy) 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać(...)przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów 🙂 ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać
Moja DelicjaCzas czytania: 2 min Dobrze jest mieć pod ręką coś, z czego można przygotować małe co nieco może to być pyszna kanapka lub na przykład sałatka
SprawdzonaKuchnia.pljest to konieczne. Różnica jest tylko w kolorze- z żółtkiem są zdecydowanie ciemniejsze niż te bez. Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób(...)ciasta pod spód, wywijając je z powrotem do pozycji wyjściowej. Tak przygotowane faworki możemy posmarować żółtkiem (po upieczeniu będą ciemniejsze) lub włożyć od razu do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym cukrem różanym
Kuchnia w czekoladziemąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa: 70 dkg sera twarogowego, 5 jajek, 25 dkg cukru pudru, ¾ paczki budyniu śmietankowego, Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem(...)Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać budyń śmietankowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek. Masę serową wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Udekorować smażoną skórką z cytryny. Artykuł Sernik cytrynowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesuchych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wlewamy do foremki ok. 25×20 cm lub keksówki o dł. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie(...)Mieszamy do połączenia i polewamy ciasto. Ozdabiamy owocami lub orzechami. Zobacz także: Szarlotka sypana - najprostsza szarlotka na świecie Czasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęc... Serowe pączki w romantycznej wersji Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym je... Pleśniak z dżemem i orzechami Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce - słoi... Szybkie ciasto
Poezja smaku