piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki
Niedzielny kucharzgorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C (termoobieg) . Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka(...)kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości
Moja Delicjagorzkiej czekoladzie. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1 szkl cukru pudru 50g miękkiego masła 4 jaja 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 2 paczki herbatników Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm). 1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się(...)masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady. Masę serową wylewam na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175 o C i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 o C i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał
Słodki ZakątekW moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem
Blondynka Gotujewędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób(...)totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików
Karo in the Kitchenczas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery(...)potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę
Tradycyjna Kuchniaokazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat. Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje. Na początek dyniowego szaleństwa powstały dyniowe pączki z dziurką. Mięciutkie, mocno korzenne, idealne w smaku. Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt. Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood . Składniki(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki puree dyniowego Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, proszek i cukier. W drugiej misce wymieszać jajko, puree i olej. Połączyć zawartość misek. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego
Sto kolorów kuchniCzas czytania: 2 min Brownie , jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem , ale jakim pysznym zakalcem! Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho. Podobno
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również
SprawdzonaKuchnia.plJeśli tylko macie w swoim ogrodzie pachnącą różę, albo jeśli ma ją ktoś z Waszej rodziny/znajomych i chętnie się nią z Wami podzieli - nie zastanawiajcie się
Opowieści z piekarnikaZbliżają się urodziny mojej Babci, dlatego jak co roku myślę nad czymś wyjątkowym. Mini pączki , które robiłam jakiś czas temu cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca(...)się tym przejmować. Ciasto przekładamy do blaszki – nie rośnie tak bardzo jak klasyczne muffinki, dlatego spokojnie można nałożyć nieco więcej na każdą babeczkę. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Przed wyciągnięciem warto upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie
Ciastkozercyszkl cukru pudru -2 łyżki żelatyny -125ml wrzątku Szpinak zalewamy 5 łyżkami oleju i blendujemy na gładką masę. ***można użyć też szpinaku mrożonego-jedną paczkę, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny niż od szpinaku świeżego*** Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to chwilę pomiksować tak by cukier się rozpuścił. o jajek dodajemy olej, proszek(...)pieczenia, mąkę pszenną torową oraz krupczatkę i szpinak-wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 minut. Ciasto studzimy, i odkrawamy jego górę, następnie odkrojone ciasto kruszymy w palcach do miseczki-będzie nam potrzebne do posypania ciasta. ok 350g truskawek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucebula czerwona – 1 sztuka ogórki konserwowe – 6 sztuk ketchup – 3 łyżki musztarda – 1 łyżka szczypiorek – 1 pęczek ulubione chipsy – 1 mała paczka sól, pieprz Przygotowanie 1. Mięso przełożyć na patelnię, dodać ketchup, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszać i dusić do momentu ścięcia się mięsa. 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Ogórki(...)pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka. 4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć usmażone mięso. Na mięso wyłożyć cebulę, następnie ogórki i na koniec ser. 5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut do roztopienia się sera. 6. Po tym czasie zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i na wierzch wyłożyć chipsy. Na koniec posypać pokrojonym
Alle Dobre!proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku przecierowego marchwiowego z bananem - 3 budynie śmietankowe do tego duża paczka delicji pomarańczowych i 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem(...)delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe jak boki odstają od brzegów blachy
Kuchnia Pełna Emocji