Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi bezsenność więc chodziłam po sklepie jak zombie, ale to nie przeszkodziło mi w kupieniu: silikonowej łopatki, silikonowego pędzelka, przegródek do pokrywek dla mojej mamy i mini stolika dla mojej(...)szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem opcjonalnie sezam/mak do posypania (niestety ja nie miałam żadnych ziarenek pod ręką) Sposób przygotowania: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto, przy czym nie wlewamy od razu całej wody (szklanka szklance nie równa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego
MarciochaKucharzynastępna, po Belriso ( KLIK ) i budyniu ( KLIK ), receptura z serii "nie kupuję- robię w domu". Jesteś fanem wszelkiego rodzaju musli, crunchy i tym podobnych? Podczas zakupów sięgasz po kolejną paczkę tego smakołyku nie zwracając nawet uwagi na fakt, jak wiele zbędnych składników się tam znajduje? Dzisiaj przedstawiam przepis, który być może zniechęci Cię do kolejnego podobnego zakupu, gdyż to samo(...)drobno, aby ich nie zmielić Posiekane orzechy wsypać do płatków, dodać pozostałe składniki i wymieszać dłonią- masa powinna być lekko kleista Masę rozprowadzić cienko na blasze z papierem do pieczenia, całość przyklepać dłonią, aby było jak najbardziej "zbite" i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C Po 15 minutach wyjąć blachę i łyżką przemieszać całość dzieląc na drobne kawałki
peanutbuttermonsterTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia). Smacznego! - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/10/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html#sthash.csSCOFEP.dpuf Kiedyś czytałam artykuł ortoreksji, czyli obsesji na punkcie odchudzania. Oczywiście wpadłam na ten artykuł w chwili, kiedy sama na diecie byłam(...)rezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego ani codziennie ani co drugi dzień. To się zdarza raz na miesiąc a czasami rzadziej. Mam też teraz jedną zasadę. Moja waga stoi od dłuższego czasu
bistro mamapolewą jagodową to pyszny Keto deser, który sprawdzi się świetnie nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także w pozostałą część roku. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword donuty , pączki Porcje 7 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Donuty kokosowe 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki erytrytolu 3 jajka 1/8 łyżeczki soli(...)Donuty kokosowe Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Przełożyć do formy na donuty (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut. Ostudzić. Polewa jagodowa Olej kokosowy wraz z musem kokosowym podgrzać lekko do rozpuszczenia. Dolać mleko kokosowe i szybko
Modern Cave GirlKomu zostały białka po pączkach? Zapewne sporo znajdzie się takich osób, które szukają sposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba jedynie poświęcić w oczekiwaniu na… bezy kawowe. Przepis oraz składniki podaję za autorką . Składniki: - 5 białek (jajka średniej wielkości) - 300 g cukru pudru - szczypta soli - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wody Białka(...)kawę z dodatkiem 1 łyżki wrzątku. Ostudzoną dodajemy do ubitych białek. Krótko i delikatnie mieszamy łyżką (widelcem), aby pozostały widoczne smugi kawowe. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcje masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 – 150°C na ok. 1 godzinę. Bezy muszą być z wierzchu twarde, jeśli jest potrzeba dosuszamy je w piekarniku. Bezy
mojewypiekiinietylkouwalnia swoją słodycz. Wszystkie nuty smakowe są idelanie zbilansowane i doskonale współgrają ze sobą. Mnie i M bardzo ta kombinacja odpowiada. Moja radość była o tyle większa, że paczkę otrzymałam wprost przed moimi urodzinami, także przy okazji dostałam bardzo miły prezent urodzinowy :) No tak, dziś stuknęło mi już na liczniku okrągłe 25 lat, lub – jak to zwykłam ostatnio mowić(...)lecie mojego istnienia :) Z czego jestem najbardziej zadowolona? - ze swojej samodzielności. Wszystko co osiągnęłam w swoim życiu, dokonałam o własnych siłach, nie raz metodą prób i błędów. Także pieczenia i gotowania uczyłam się sama. - z ukończenia studiów magisterskich. Szczęśliwy dzień mojej obrony zapamiętam do końca życia (piątek 13 – tego :)) - ze swojej artystycznej duszy. Cóż, lubię na świat patrzeć
My simple kitchenPIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką(...)podczas wałkowania ciasto nie lepiło się do niego. Wycinałam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układałam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach - pierniczki rosną. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Zostawiłam do wystudzenia. Najlepszy smak zyskują wtedy, gdy są przestudzone. SMACZNEGO! A Wy, macie już pierniczki? Jak idą przygotowania do świąt? Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy
Marder&Marder Manufactureprzepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Jak wynika z książki “W staropolskiej kuchni(...)przysłowia “gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę i warszawskiego trzewika”. Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie (po prostu zostawiamy surowe ciasto w chłodnym miejscu – np. lodówce czy piwnicy i zapominamy o nim – w tym czasie dojrzewa i nabiera
Poezja smakuSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa
Słodkie inspiracjePróbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka(...)pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej) pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka mascarpone ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu serek mascarpone i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej
Poranek na słodko