magnezu z bananów. Możemy wsypać do masy bananowo-owsianej trochę posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Ciastka same w sobie będą miały wtedy prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu i potasu. Dodatek rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają(...)zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) . Czekolada w połączeniu z bananem zawsze jest obłędna! Dzisiejsza wersja tych ciastek wyszła pyszna przez dodanie kandyzowanego imbiru – to on nadał ciastkom charakterystyczny, mocny smak i odrobinę
Karo in the Kitchenczas temu miałam okazję przetestować :) O PIRAMIDKACH Piramidki zbożowe od POPCROP to świetna przekąska między posiłkami. Zawierają dużo błonnika, pieczone są bez tłuszczu, zdrowe, z naturalnych składników, nie są twarde, delikatne, dobrze wypieczone... to tylko kilka pozytywnych ich cech. Piramidki powstają metodą ekstruzji ziarna przy wysokim ciśnieniu(...)plus, ponieważ z łatwością mieszczą się do plecaka czy torby, aby "pochrupać" sobie w czasie przerwy w pracy czy szkole. Moja 7- letnia córka po zjedzeniu ze mną pierwsze paczki poprosiła o jeszcze co mnie bardzo zaskoczyło, gdyż nie przepada za tego typu przekąskami. Więc jeśli chodzi o piramidki POPCROP jestem na TAK, chociaż.... znalazłam jeden ich minus- zbyt szybko
Zrób to smaczniemargaryny 2 szklanki mleka w proszku 0,5 szklanki adwokata 2 łyżki cukru pudru Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem i rozkładamy równo herbatniki. Ja kupiłam dużą paczkę w Lidlu, są fajne nie ma połamanych i cenowo też korzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie(...)masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką
Dieta moja pasjamuszę stać tam 15 minut w kolejce jak na osiedlowej poczcie). Firma oferuje zarówno wysyłki krajowe jak i międzynarodowe. Bez problemów wyślecie za ich pośrednictwem przesyłki listowne, paczki, palety, dłużyce i inne przesyłki niestandardowe. Oferują wysyłkę różnych przedmiotów: dokumentów, sprzętu AGD/RTV, żywności (z minimum 3 miesięcznym terminem ważności), części samochodowych, czy przesyłek niestandardowych takich jak rowery, meble, wózki(...)solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut
Cynamonowe szczęścietego pysznego obwarzanka Zegar odmierza czas i jest – piiii, dobiegł głos z pieca. Można wyciągać pierwszą partię z makiem. Otwierają się drzwi i unosi się ten zapach świeżo pieczonych obwarzanków, który jest raczej nam obcy bo zwykle to co kupujemy już niestety parę godzin ma. Obwarzanki zostają przesypane do koszy aby zrobić miejsce kolejnym partią a my wygłodniali(...)kilogramy – choć patrząc na wszystkich piekarzy to chyba ta praca jest lepsza niż fitness bo żadnego z nadwagą ale co się dziwić jak pracowali jakby byli na nowej paczce baterii duracel Na koniec naszej nocnej przygody każdy zapakował reklamówkę wypieków i udał się na zasłużony odpoczynek pozostawiając zgraną piekarską ekipę w jej obwarzankowym amoku To był naprawdę miły wieczór
Kuchenne Wariacjedziś na obiad... Zapiekanka makaronowa z cukinią SKŁADNIKI: pół paczki makaronu penne boczek ( paczka krojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody(...)delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Efekt przepiękny, smak znakomity !!! Mąż zachwycony
MarciochaKucharzypizza z podwójnym ciastem Pizza imprezowa Składniki CIASTO: 0,5 paczka drożdże, sól, 1 szkl woda ciepła, 4 łyżki olej, 4 szkl mąka, FARSZ 250 g ser żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek(...)przełożyć je na dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę, pomidora, pieczarki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop.na około 30 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem, podpiec by ser się rozpuścił. Gotową pizze pokroić, polać Party Dipem czosnkowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu
Kuchnia Danusirozmącone jajko do posmarowania syrop – 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody Cynamonowe nadzienie 100 g masła 2 łyżki cynamonu 40 g cukru 100 g pistacji, pokruszonych 10 suszonych pączków róży W podgrzanym mleku rozpuść drożdże i szafran. Dodaj jajko, wodę różaną, otartą skórkę z cytryny i połącz z mąką i cukrem. Zagnieć lekko lepiące ciasto. Pod koniec dodaj masło(...)rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce. Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone wieńce
codojedzeniachoćby takiego , czy takiego ), lub jak dziś u mnie - w postaci rolady. Dostałam przepis od znajomej i po prostu musiałam spróbować. Specjalnie na ten cel zasuszyłam kilka robionych wcześniej pączków. Do przygotowania takiej rolady (podobnie, jak i ziemniaczków) nada się każde "suche" ciasto: piaskowe, biszkoptowe, kruche, w ostateczności nawet kupione w sklepie herbatniki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. składniki: krem(...)wrzące wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać. Jeden z wafli położyć na kawałku papieru do pieczenia (ułatwi to formowanie rolady). Połowę ciepłej masy wyłożyć na pierwszy wafel, równo rozsmarować Na wierzchu rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim waflem, rozsmarować resztę masy i dżemu. Odczekać
6niebopolecenia; coś, co w kuchni sprawdza się fajnie i można z czystym sumieniem zarekomendować. Swego czasu wpadł mi w ręce piękny, ciężki i funkcjonalny garnek marki Wool. Kurier jak paczkę niósł to się lekko uginał, więc już oczami wyobraźni widziałam jak mi kuchenka pęka. Okazało się, że to ciężar życia przygniatał – kurier intensywnie uczestniczył w weselu i był lekko(...)płciom. Jak wiadomo od patrzenia gara się nie oceni, więc garnek dostał wycisk. Gotowałam w nim na gazie, indukcji, elektryce, ceramice i z ciekawości potraktowałam palnikiem. Wsadziłam do pieca i nic, zero śladów użytkowania. Pokrywka mi spadła i się nie rozbiła. Można w nim smażyć, dusić, piec, gotować. Specjalna powłoka (diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologi NON-STICK) sprawia
ladykitchenJadłam dwa razy w życiu magdalenki. Kiedy miałam 13 lat dostałam od kogoś jedną, rok później kupiłam sobie paczkę magdalenek w sklepie. To prawda, że nie zapomina się smaku magdalenek. To prawda, że są wciągające i uzależniające, niezależnie czy zrobi Wam je ciotka Leonia, czy sami sobie zrobicie. To prawda, co pisał Proust i już się nie złoszczę(...)pochłonęłam od razu 4 zanim wystygła mi kawa? :) Przepis z magazynu "Palce Lizać" nr 2, wydanie specjalne "Jesień 2011" S kładniki (na 30 sztuk w formie na magdalenki, ale piekłam w foremkach babeczkowych, jednak nie polecam, weźcie formę do muffinów, jeśli nie macie specjalnej na magdalenki) : 2 duże jajka lub 3 małe (schłodzone) szczypta soli 80g masła
Kuchnia Prezydentowejmogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam(...)nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na wielkość blachy w której będziemy piec tartę. Blachę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem spód ciasta, przykryć aluminium i wysypać na ciasto groch. Ciasto podpiec w piekarniku przez 10 minut nagrzanym do 180 st. C Przygotowujemy krem patissiere
Kuchnia w oparachszklanka mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej. Masa migdałowa: - 15 dag płatków migdałowych - 15 dag cukru - 15 dag masła - 3 łyżki mleka(...)zaczęła tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna
Apetyczna babeczkarolowane ślimaczki niczym prosto ze Szwecji. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej - 150 g masła - 2 małe jajka - 4 łyżki cukru pudru - około 1/2 szklanki mleka - paczka drożdży instant Drożdże zmieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 5-10 minut, powinny się spienić. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko z drożdżami, cukier i jajka, zacznij zagniatać ciasto. W mikrofali(...)odrobiną kakao. rolujemy i tniemy rolkę na ślimaki. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy roztopionym masłem. Z tej porcji wyjdzie Wam duża blacha około 12- 15 sztuk. Bułeczki cynamonowe pieczemy przez 22 do 25 minut na złoty kolor. Temp. 180 stopni C z termoobiegiem. Smacznego! P.S. Bułeczki można polukrować ale dla mnie byłyby za słodkie, więc, jak uważacie
SMYKWKUCHNImiękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli, to za kilka dni, no może ciut więcej, zaproszę Was na kolejne, ale takie, których się zupełnie nie spodziewacie! Składniki: ½kg mąki pszennej(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem. Dokładnie zlepiamy i formujemy na okrągło. Pieczemy w rozgrzanym oleju z obu stron
Kuchnia w czekoladziedodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu 125 g sera mozzarella w kulce (1 opakowanie) 2 łyżek oliwy (do wysmarowania dna naczynia) Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 duża cebula(...)solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Podsmażyć cebulę i dodać pomidory 3. Pomidory wymieszać z serkiem mascarpone
KuchniaWeDwoje.plobłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Składniki ; Spód ciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych 50 g margaryny lub masła Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie zmielonego paczka M&Ms lub drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania : Ciasteczka rozdrabniamy na piasek(...)żeby nie napowietrzyć masy serowej . Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę delikatnie szpatułką mieszamy z masą serową . Wyciągamy nasz ciasteczko wy spód wylewamy na niego masę serową . Wkładamy do piekarnika (piekłam w kąpieli wodnej - nalewam do żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej kładę blaszkę z sernikiem ) . Temperatura 150 stopni przez 60 min . Dodatkowo : Na upieczony
Wypieki UliDzięki uprzejmości Lidl Polska , otrzymałam fenomenalną paczkę z przeróżnymi produktami z serii Deluxe, czyli tych wyselekcjonowanych i najlepszej jakości. Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle odmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone(...)ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli. Włóż blaszkę do piekarnika
karmelowyciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich łyżeczka soli ziołowej parmezan do posypania Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły. Mąkę wysypałam na blat(...)masą czosnkowo-ziołową Następnie posypałam je startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast
potrawyregionalnejajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych(...)jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni
Ciastkozercy