pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:161/244)

Faworki 1012

się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem idzie(...)śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka spirytusu (ewentualnie bardzo mocnego alkoholu, ja do dzisiejszych faworków dałam rakiję) + 1 l oleju do smażenia (będzie trzeba go wymienić w połowie pieczenia) Jak zrobić faworki? Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Oddzielamy białka od żółtek

Ciastkozercy
Domowy tort Hawana babci Basi ! 309

trochę do masy jajecznej,( możemy już przygotować wcześniej )   Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone(...)przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN.   W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę

Pysznosci Babci Basi
Faworki 1932

się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem idzie(...)śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka spirytusu (ewentualnie bardzo mocnego alkoholu, ja do dzisiejszych faworków dałam rakiję) + 1 l oleju do smażenia (będzie trzeba go wymienić w połowie pieczenia) Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Oddzielamy białka od żółtek, będziemy potrzebować

Ciastkozercy
Weekend z grillem #2 185

mąki pszennej 225 ml wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na wstępie powiem, że przepis podpatrzyłem u Kariny z bloga Jak pączek w maśle . To najprostsze z możliwych bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba(...)czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone

Marder&Marder Manufacture
Kokosanki - kuszące małe co nieco 256

Trafiłam na nie przypadkiem. Piekąc pączki w karnawale zostało mi dużo białek, więc chciałam  je wykorzystać. Wybór padł na kokosanki. Upiekłam .. i przepadłam.. Są tak wspaniałe w smaku, że nie można nie wrócić do nich ponownie. Przepis znalazłam na stronie Kotlet.TV Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 białka(...)dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z  wystudzoną masą kokosową. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować na niej małe porcje masy kokosowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w  temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym. 192

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny   jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko(...)pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie.  Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce  polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody,  zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika

Malinowe Pocałunki
Śledzie z suszoną śliwką i marchewką – śledzik świąteczny 225

Śledzie z suszoną śliwką i marchewką – śledzik świąteczny Coraz bliżej Święta. Dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną inspirację, która sprawdzi się nie tylko na

Słodkie okruszki
Przysmak dyniowo-pomarańczowy 145

Zamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki  2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę(...)miksujemy W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min. w temp. 180*C. Ja piekłam

Proste Potrawy
PROSTE I SZYBKIE CIASTO "JADĄ GOŚCIE" 183

Zapewne nie raz zdarzyło się Wam, że zadzwonili znajomi i poinformowali Was, że niedługą wpadną na kawę. I na pewno nie raz w takiej sytuacji zdarzyło

Zrób to smacznie
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 169

dawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne(...)dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat z białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Raffaello 161

Mam propozycję na Walentynki :) pyszne Raffaello . Nie trzeba mieć żadnych zdolności, aby je zrobić ;) Szybko się robi , cudownie smakuje , wytwornie się prezentuje :) Jeśli chcesz zaskoczyć swoją

Różne smaki w kuchni
Odchudzone i błyskawiczne faworki 143

niż zwykła pszenna oraz przy użyciu piekarnika, zamiast garnka z litrem oleju. Wtedy spokojnie możemy pozwolić sobie na więcej niż jednego pączka Prostszą i mniej czasochłonną alternatywą mogą być pączki z dziurką – donuty z donut maker’a, na które przepis znajdziecie TUTAJ . Jednak w dzisiejszym przepisie chciałabym zaproponować Wam odchudzone i błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie(...)Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 12-13 minut, aż ładnie się zarumienią. Na koniec faworki obsypujemy cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Odchudzone

Be Fit Be Strong
Kokosowe pączuszki twarogowe 218

A po cóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ? Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić. Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta

Malinowa Kawiarenka
wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki 155

Wraz ze zbliżającym się tygodniem szkolnym, przyszła potrzeba zrobienia jakiegoś wegańskiego dodatku do chleba. Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu! Ugotowałam quinoę, która jest prezentem od EkoRein , zmieliłam len, zblendowałam wszystko razem, upiekłam i tak powstał(...)niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce

healthy dreams
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 209

ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze(...)jasna, dumni. Ten zapach i smak potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet

Right Behind The Kitchen
Faworki Babci Stasi 234

właśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust :) SKŁADNIKI   500g mąki  1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 żółtka+1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowanie cukru waniliowego 100g masła tłuszcz do smażenia WYKONANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze(...)złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na  ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 319

królewska” – nic Wam nie powie. Musicie wiedzieć jaki typ mąki jest Wam w kuchni potrzebny .   Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Im mąka mniej oczyszczona, ciemniejsza, tym więcej w niej substancji mineralnych. Z takiej mąki zostanie dużo popiołu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona(...)pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy.   TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych

Karo in the Kitchen
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 126

przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na efektownej, kolorowej fotografii. Składniki : 1/2 opakowania makaronu Lasagne Farsz szpinakowy: 2 duże wiązki świeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy: 500 g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła(...)minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy : W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy aby składniki

Smaczne Potrawy
Domowa czekolada z orzechami i wafelkami 124

zamieszczałam nic słodkiego , bo jak wiedzą Ci z Was, co tu już zaglądali , nie grzeszę talentem cukiernika Cóż, nie zawsze los równo dzieli talenty , ja najwidoczniej podczas przydziału sztuki pieczenia ciast , musiałam akurat schylić się po coś innego i przeszło mi nad głową , zamiast do głowy Ten przepis , jest jednak tak prosty ,że nawet ja go nie potrafię schrzanić . Doskonały(...)szklanka cukru pudru 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki, kakao gorzkiego w proszku aromat śmietankowy ( 5-6 kropli ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szklanka, orzechów laskowych bez łupinek 1 paczka wafelków waniliowych „familijnych „ Masło roztapiamy w garnku , nie dopuszczając do wrzenia , dodajemy cukier puder i kakao . Chwilę podgrzewamy mieszając i nie dopuszczając do wrzenia . Gaz redukujemy do minimum .Mieszamy

Ogrodnik w podróży
Grandma Flexington Cranberry pie – Borderlands 2 DLC 184

przejść tę grę wielokrotnie – właśnie jestem w trakcie ponownej rozgrywki (część 2) w ramach przypomnienia przed premierą 3 odsłony. Także tego. Tym, którzy nie znają serii, polecam złapać paczkę Handsome Collection na jakiejś wyprzedaży albo załapać się jeszcze na czerwcowy PS Plus, gdzie kolekcja jest do pobrania za darmo dla wszystkich abonentów. Jeśli chodzi o same kulinaria, to oprócz(...)musimy upichcić pewien zatruty placek… a do wszystkiego namawia nas Mr. Torgue, mistrz eksplozji wszelakiej. W tym dodatku poznajemy także jego ekscentryczną, baaaardzo gadatliwą babcię, która najwidoczniej też lubi piec placki – obok niej na stole widnieją liczne puszki z sosem żurawinowym oraz upieczone ciasta. Nie ma wzmianki o tym z czego dokładnie zrobione są jej wypieki – dlatego pozwoliliśmy

Nerds Kitchen
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 132

przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na efektownej, kolorowej fotografii. Składniki : 1/2 opakowania makaronu Lasagne Farsz szpinakowy: 2 duże wiązki świeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy: 500 g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła(...)minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy : W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy aby składniki

Smaczne Potrawy
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 189

przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na efektownej, kolorowej fotografii. Składniki : 1/2 opakowania makaronu Lasagne Farsz szpinakowy: 2 duże wiązki świeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy: 500 g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła(...)minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy : W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy aby składniki

Smaczne Potrawy
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej 181

sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 plasterków sera - 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki(...)sezam 4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany. Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25-30minut w piekarniku 180stopni z termoobiegiem lub 200stopni bez termo. Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą i delikatnie posypujemy rybkę bułką tartą i sezamem

upichcona
Jesienne babeczki z jeżami 288

Ostatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Sk(...)większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania