Dzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentciasteczka powstały z nieskończenie wielkiej miłości do mojej córeczki, chęci sprawienia jej wielkiej przyjemności oraz absolutnego braku zdrowych ciastek w sklepach. W niemal każdej kupnej paczce znajdziemy cukier rafinowany, białą mąkę, utwardzony tłuszcz, itd. Jeśli chodzi o sklepowe ciastka bezglutenowe, to zazwyczaj ich bazą jest mąka kukurydziana (GMO), nie wspominając już o ich innych "zdrowych" składnikach. Wiem, że znajdzie(...)chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło mi prawie 50 ciasteczek, na degustację załapałam się też ja i mąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec je częściej. Polecam i Wam! Jednym ze składników jest amarantus - świetne źródło żelaza (zawiera go pięciokrotnie więcej niż szpinak) i łatwo przyswajalnego białka. Takie ciasteczka to więc znakomita słodycz dla dzieci cierpiących
Jeść, by żyć w zdrowiuI znów niedziela..i znów trza jakieś ciasto ..w sumie u mnie ciasto jest praktycznie codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki
Moje domowe kucharzeniepysznie orzechowe, słodkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, ale również jako przekąska między posiłkami. Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy Myprotein . Dosłownie zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania! Zostało wyprodukowane w 100% z orzechów z całymi łupinami przez co jest ciemniejsze niż inne. Tradycyjnie wybrałam(...)wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon i ponownie wymieszać Masę wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia i formować ciastka Piec około 20 minut w temperaturze 180°C Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterciasto jest przeznaczone na dużą blachę ,ale ja upiekłam z połowy składników które tu są podane i w małej blaszce 24 na 24 . podaje składniki na dużą blachę 3 paczki herbatników -ja użyłam kakaowe 1 kg twarogu z wiaderka – ja miałam twaróg sernikowy z mascarpone firmy president 2 szklanki cukru kryształu 8 jajek 15 dag masła szczypta soli(...)Potem dodajemy biały ser oraz obie mąki i dalej ucieramy ,.Na koniec dodać kokos i rodzynki wymieszać łyżką oraz dodać ubitą pianę i też wymieszać ,przełożyć do blaszki i pieczemy .Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia na to herbatniki i wylać masę serową ,pieczemy .180 st przez ok 1 godz. Jak sernik upieczony zostawić go przy uchylonych drzwiczkach .Potem dajemy
Moje WyrobyDomek. Herbatniki szkolne czy petitki to ciastka, które są niezbędne do tego deseru. Oczywiście drugi składnik to ser. Powinien być smaczny, najlepszy zrobiony w domu, bo to deser bez pieczenia. Do sera można dodawać różnego rodzaju bakalie a nawet świeże owoce drobno pokrojone. Ja zrobiłam starym sposobem: ser, rodzynki, cukier, galaretka i czekolada dla ozdoby. Takie składniki pamiętam. Zawsze się(...)petitki 6,5x5cm x), • folia aluminiowa, • kawałek gorzkiej czekolady, x) podałam rozmiar herbatnika. Ponieważ herbatniki tego typu mogą być w różnych rozmiarach. Dobre są herbatniki w Lidlu. W dużych paczkach po 450g. Nie łamią się i dobrze namiękają. Serek Ricotta dodałam nie tylko ze względu na smak, ale również po to, aby rozluźnić ser wiejski. 1. Galaretkę przyrządzamy zgodnie
Leśny Zakątekwielu z Was beza sprawia problem. Wtedy z pomocą przyjdzie gotowiec, który pod względem wykonania nie jest w żaden sposób tak straszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek. Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy Dr. Oetkera którą(...)termoobiegiem (finalnie otrzymamy 130⁰C i suche powietrze, czyli warunki idealne do suszenia bezy). Producent na opakowaniu sugeruje rozgrzewanie piekarnika do 140-150⁰C i pieczenie 60 minut plus suszenie 40-50 minut w wyłączonym piekarniku – twierdzi też że „beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego.” Otóż nie, nie powinna i wie to każdy cukiernik. Beza ma zostać śnieżnobiała
Karo in the KitchenGniazdka to rodzaj pączków, który od zawsze był mi bliski a szczególnie kiedy byłam małą dziewczynką. Uwielbiałam je, ponieważ były mięciutkie, wilgotne i wprost rozpływały się w ustach. Dziś postanowiłam sama je przygotować i są równie pyszne. Polecam, szczególnie na tłusty czwartek i w okresie karnawału. Najlepiej smakuję świeże, więc jutro rano zabierzcie się za ich przygotowanie! Składniki(...)deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka cukier puder + szczypta cynamonu 1 litr oleju rzepakowego do smażenia 16-20 kwadratów o boku 8-10 cm wyciętych z papieru do pieczenia Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski
Mango Papajanecie bym znalazł informcje, ale... Ale nie chce mi się :) Bo jestem zajęty pisaniem dla was tego przepisu :) Jak ktoś wie, to proszę o info w komentarzu :) A z "paczki żywnościowej" do dzisiejszych testów użyłem: - sezam łuszczony bio - mąka orkiszowa pełnoziarnista bio Zatem konkrety: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży(...)minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Tak żeby z połowę foremki wypełniało, bo jeszcze urośnie sporo. No i właśnie zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch chleba mlekiem
Marder&Marder Manufacturepocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże i sól wymieszać. Wyrabiać gładkie, puszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto(...)czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne
Weekendy w domu i ogrodzietylko czekać na kuriera. Zamówienie złożyłam w sobotę w nocy, a we wtorek już mogłam się cieszyć moimi zakupami. To tylko część zakupów… Kurier przyniósł 3 dobrze zabezpieczone paczki. Produkty były fajnie poukładane, nic się nie zniszczyło. Płyny i szampony były dodatkowo zapakowane. Zrobiłam naprawdę duże zakupy, z których będziemy się cieszyć długi czas. A wśród nich słodkości(...)prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier
Słodkie okruszkiWojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją
Słodki KompromisSkładniki: 60 dag mąki tortowej szklanka mleka 5 dag drożdży 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag mielonych migdałów skórka z cytryny szczypta soli 8
kgwjanczewoWitajcie, w niedzielne przed południe przychodzę do Was z kolejnymi słodkościami. Miały wyjść pączki ale uznałam, że zrobię oponki. Bardzo delikatne w smaku pachnące kokosem i domowej roboty cukrem waniliowym. Idealne do zabrania na weekendową wycieczkę i do schrupania na świeżym powietrzu. Dodatkowo są bez mleka, drożdży, cukru oraz mąki pszennej czyli doskonałe:) Składniki - 4 jajka(...)dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną. Z tak powstałej masy tworzymy kuleczki, które następnie spłaszczamy i wycinamy mały otwór w środku. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-18 minut. Masa z mąki kokosowej jest bardzo delikatna i łatwo się kruszy. Jednak smak i aromat kokosowych oponek jest wyjątkowy
Health-Fit-Lifestała się ona moim ulubionym warzywem obok szpinaku i czosnku (on chyba jest warzywem?). Wakacje na razie spędzam w domu więc czasami coś ugotuję, zwykle Mama to robi. Częściej piekę. Mam zaległych kilka przepisów ale z tego gorąca nawet komputera nie chce mi się włączać gdyż wydaje mi się, że nawet on nagrzewa powietrze. Ale... wczoraj postanowiłam zrobić znaleziony(...)minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe cukinie * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego * 2 cebule * 1 paczka makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
sierotka maRysia w kuchniMoczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy(...)kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Gotowe. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej
Marder&Marder Manufactureznudzi (polecam np. granolę tropikalną z kokosem i ananasem ). Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Ziarenkowo , producentem wspaniałych mieszanek różnych ziaren. Gdy dotarła do mnie paczka od nich, od razu wiedziałam, że część ziarenek wykorzystam do zrobienia mojego ulubionego śniadania. W końcu nic tak nie dodaje energii jak ziarna słonecznika, sezam, migdały i orzechy :) Składniki na duży słój(...)orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko
Zawsze głodna!