Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim
Smakołyki AsiKarnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę. Są bardzo smaczne i wilgotne, długo zachowują świeżość. Składniki
Bajeczna KuchniaDla niektórych to smak dzieciństwa, ja pierwszy raz spróbowałam go kilka miesięcy temu dzięki mojej siostrze. Co tu dużo pisać - dużo straciłam, bo to jest niebo
Domowa Cookierenka AgiJedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W
Smakowy RajSalceson...tak tak..ale słodki...czemu taka nazwa? sama nie wiem...Moja mama kiedyś taki salceson robiła..a ja na kilku blogach widziałam, że można zrobić
Moje domowe kucharzeniezagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę, a za to pokażę wam jak przygotować serowe oponki, które są również pyszne. Do przygotowania oponek przyda wam się rondel z powłoką. Tu znajdziecie takie naczynie . Przyda(...)drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę
Kuchennyviral.plBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)jajko 300 gramów mąki pszennej 20 gramów masła 1 łyżeczka soli 1 jajko lub trochę mleka do posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól
Szczęśliwa kuchniakawałki (jak grube frytki). Foremkę polać olejem i wrzucić na nią kawałki buraka. Obtoczyć buraki olejem i posypać solą. Formę wstawić do piekarnika i piec buraki ok. 40-50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia obrócić buraki, by pokryły się olejem z drugiej strony. Z pomarańczy skroić skórę. Owoc podzielić na cząstki (ja ostrym nożem wykrawam miąższ spomiędzy błonek(...)całość wymieszać. Polać oliwą i posypać porwanymi liśćmi mięty. Sałatka może być osobną przegryzką, ale też dodatkiem do obiadu (u mnie z pieczonym leszczem). Początkowo nie miałam na nią gotowego pomysłu. Wiedziałam, że połączę pieczone buraki z pomarańczami. Składniki związane z jej doprawieniem samo jakoś podeszły mi pod rękę. I nieskromnie muszę przyznać, że wyszło niezwykle apetycznie
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)jajko 300 gramów mąki pszennej 20 gramów masła 1 łyżeczka soli 1 jajko lub trochę mleka do posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commasła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka kakao (ilość według uznania)5 jaj1,5 szklanki mleka1,5 łyżeczki sody oczyszczonejZ jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego(...)jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.Smacznego
Salonik smakówdość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)tężejącą galaretką. Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy chłodzić w zamrażarce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy lekko tłuszczem, by galaretka ładnie nam odeszła od blaszki
Aga w kuchniszczególnie, gdy mają krótkie terminy ważności. Jeśli masz warzywa, które nie zepsuły się, ale nie będą już atrakcyjne na surowo, zaplanuj zupę, ratatouille lub leczo. Jeśli w niedzielę zamierzasz piec kurczaka, ale zwykle nie zjadasz go w całości – na kolejne dni zaplanuj chociaż jedno danie z jego mięsem i jeszcze zanim zasiądziesz do stołu wykrój część na później ( pyszne przepisy(...)tydzień. Porcje w jakich sprzedawane są produkty . Jeśli np. nasz ochotę na jarmuż, ale jest sprzedawany w Twoim markecie tylko w dużych paczkach, w danym tygodniu zaplanuj chociaż dwa dania z tym warzywem. Jeśli cała paczka krewetek to dla Ciebie za dużo na raz – uwzględnij to w swoim menu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Nasze przykładowe menu na tydzień
Niedzielny kucharzZ kilka dni Tłusty Czwartek. W ostatnie dni Karnawału możemy nie liczyć kalorii i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Dziś polecam przepis na szybkie i łatwe
Tradycyjna kuchnia Kasirazem biały , równie pyszny, delikatny , niebiański.... taki, którego smak na długo pozostaje w pamięci i chce się ciągle do niego wracać... . składniki: spód- 1 szklanka mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 łyżka czubata kakao Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciastem wykleić dno tortownicy i podpiec(...)utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli,dodać czekoladę ze śmietaną, wymieszać i dodawać po jednym jajku. Masę wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec ok 50 min w 180 st C. Wystudzić. Ozdobić czekoladkami
Z Marcepanemłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 ml mleka 125 ml kwaśnej śmietany 5 żółtek 6 łyżek cukru(...)ognia i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez gęste sito. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo odciśnięty, wystudzony serek, miksując na gładką masę. dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe 1000 gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. złożenie ciasta: W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy
Domowy Smak JedzeniaZabierałam się za to ciasto 4 dni i jakoś mi nie szło, niestety dostałam paczkę od rodziców z jajkami i niestety jak wkładałam wszystko do auta pod blokiem jaja się wysypały i 5 pękło, ehh... szlak akurat 5 jajek, więc już nie było wyjścia, chyba to przeznaczenie bo nie wiem jak to się stało - wczoraj zrobiłam dziś już(...)przetrwało 2 dni. Gorąco polecam przepis podpatrzony tu . Przepis delikatnie zmodyfikowany jakże by mogło być inaczej :) Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę wszystko umieścić w robocie kuchennym i dokładnie wymieszać. Jak zajdzie taka potrzeba nawet ręcznie zagnieść kilka razy po wyjęciu
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj przepis z dużą ilością wspaniałych bakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce(...)Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca
Mała Cukierenkakońcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :) SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu cayenne (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę(...)Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik). Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem. Smacznego
DefinicjaSmakuNa Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i
Z butelką mleczka w tlełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.na poncz: 1/2 szkl. herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 700 ml mleka(...)utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej
Moje domowe kucharzenie