marchwi startej na średnich oczkach 100 ml oleju 3/4 płaskiej łyżeczki sody parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej Krem Kubuś: 250 ml sou Kubuś no marchew-banan-malina 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 60 g masła ewentualnie 1 łyżka cukru pudru Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania dodajemy także olej. 2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! Następnie studzimy ciasto. 3. Po wystudzaniu
Gotowanie...to proste !Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić sadzone :). Nowy post Szparagi w mundurkach pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i Rumieńcebardzo szybkie do zrobienia, i wychodzi ich bardzo dużo. Polecam SKŁADNIKI -6 żółtek -1 cukier waniliowy -1 kubek śmietany 12 lub 18% 400 g -1 łyżeczka proszku do pieczenia -mąka-ile weźmie ciasto dodatkowo olej do smażenia oraz cukier puder Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy dość cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty. Nacinamy i zawijamy(...)Polecam na tłusty czwartek :-) Chciałam jeszcze zaprosić do działu TŁUSTY CZWARTEK gdzie znajdziecie świetne przepisy :-) wystarczy kliknąć tutaj I polecam Wam jeszcze mój niezawodny przepis na domowe pączki :-) Zawsze wychodzą i są przepyszne przepis znajduje się tutaj P.S Troszeczkę wiosny w domu nie zaszkodzi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki Ciasto: ½ paczki margaryny 2 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 2 łyżki dżemu 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 masło roślinne 1 szklanka cukru pudru(...)Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać dżem, mleko. Miksować przez chwilę. Pod koniec dodać mąkę, sodę oraz kakao. Dobrze wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki i piec prze około 45 min w temp. 170 st. Wystudzić. Krem: Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednej łyżce sera i dokładnie ucierać. Ciasto przekroić
Smaki Nataliitymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK NR 2 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g masła 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii lub z paczki szynka serrano, szwarcwaldzka sól pieprz Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie. Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku(...)dokładnie wymieszać. Na płat ciasta równomiernie wyłożyć masło, a na nie plastry szynki. Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku. Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. (Jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut przed krojeniem, aby odtajały w temperaturze pokojowej). Pokroić w plastry
Kubki smakuKtoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk(...)masła 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa 30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki płynnego miodu 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekałam. Miękkie masło utarłam najpierw z cukrem, a następnie z jajkiem. Dodałam miód (żeby wygodnie
Kuchenne zapiski EdytyNaukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula(...)papryka słodka, pieprz, sól, 1 mały słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko
W Moim Magicznym DomuBardzo popularne ciasto bez pieczenia, ze względu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :) Składniki: 2 żółtka 16 g cukru waniliowego(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka 250 g masła 200 g wiórków kokosowych 1 paczka krakersów (180 g, najlepsze Lajkonik) Przygotowanie: 1. Żółtka utrzeć mikserem razem z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać oba rodzaje mąki i 1/2 szklanki mleka, miksować do połączenia składników. 2. Resztę mleka zagotować z pozostałym
Domowa Cookierenka AgiDostałam ogromną paczkę z produktami do testów od firmy Emix. Są tam między innymi gotowe mieszanki ciast. Ja osobiście nie przepadam za takimi produktami i wolę
Ewa w kuchniJeżeli nie masz czasu na pieczenie ciasta albo nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w przygotowaniu i do tego smaczne. Dawno żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie jak to. Polecam więc wszystkim zabieganym lub unikającym kuchni łasuchom. Składniki:Masa kakaowa:1 l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki(...)kaszy mannej3 łyżki kakaoMasa waniliowa:1l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki kaszy mannejłyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo: Paczka herbatników polewa czekoladowaWykonanie:Spód tortownicy 26 cm na 38 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy cukier i masło aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszę i kakao. Mieszamy wszystkie składniki aż połączą się w gęstą masę. Przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury 1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki świeżych drożdży 1 łyżka oliwy płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru lub miodu dodatki dowolne- u mnie czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz(...)pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około 3 godzin Piekłam w automacie godzinę - program
Proste PotrawySkładniki: Mąka pszenna chlebowa 350 g (typ 750) Mąka żytnia 150 g ( typ 720) Woda ciepła/letnia 400 ml Drożdże instant paczka Cukier 2 łyżeczki płaskie Sól 2 łyżeczki płaskie Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. Mąkę(...)razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu
Kulinarne przygodykokosowe , desery, kremy i inne kokosowe słodkości nie mają przede mną tajemnic. Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia. Pokazałam je ostatnio krok po kroku na Istastory i wołaliście o przepis! A więc jest! Ciasto bardzo łatwe, szybkie i mega smaczne! Idealnie do zrobienia na weekend – koniecznie spróbujcie(...)cukier – 0,5 szklanki * masło min. 82% – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 120 g * płatki migdałów – ok. 100 g DODATKOWO: * słone krakersy – 1,5 paczki * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i esenscję, grzejemy na wolnym ogniu. Gdy mleko kokosowe będzie gorące, dodajemy
Ostra na Słodkogalaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu poświęconego na jego przygotowanie! Dziecko było zachwycone :) Bardzo mocno polecam! Masa truskawkowa: 1 puszka mleczka(...)mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka kryształowa (przezroczysta) 4 brzoskwinie z puszki Polewa truskawkowa: 300 ml zmiksowanych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: paczka herbatników typu petitki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną galaretkę truskawkową i jedną galaretkę kryształową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki, brzoskwinie w większą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSłodki , karmelowo - śmietankowy smak to , to, co lubimy najbardziej :) Idealny deser jako dodatek do kawy .Nie ukrywam , że czas oczekiwania jest baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem
Różne smaki w kuchni