też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków: 250 ml mleka 30 g drożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia 200 g bitej(...)wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy
Słodkości i nie tylkoWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubakalie od Helio. Składniki: 200 g masła 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie granulowanego mleka w proszku mała paczka zwykłych herbatników opakowanie orzechów laskowych prażonych od Helio opakowanie kandyzowanej czarnej porzeczki od Helio Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło,dodajemy cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy(...)cukier dokładnie rozpuści się. Do ciepłej masy dodajemy po szklance granulowanego mleka i mocno mieszamy. Dodajemy orzechy i porzeczkę. Ponownie dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw nakładamy trochę i wciskamy tak, by masa dobrze wypełniła brzegi. Następnie dokładamy resztę i dociskamy, aby nie zostały w bloku pęcherzyki powietrza. Na koniec w masę wciskamy ciastka
Życie zaczyna się w kuchniJedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić. Ja piekłam w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg około 12 minut (piekarnik był już nagrzany). Blaty upiekłam dwa dni przed podaniem ciasta i przed przelożeniem masą trzymałam w chłodnym miejscu(...)kremówki 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam
cucinaremasy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. Wraz z Bogusią stale poszukujemy kulinarnych inspiracji, które potem możemy przygotować wraz z dzieciakami. Uważamy(...)najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem , są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką. Kwestia nadzienia My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem
kuron.com.plCiasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali(...)duzi, a przepis poszedł w świat 😉 Idealny deser dla ochłody w ciepłe dni 🌞 Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki(...)mąki 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem
PatiGotujetymczasem ja zapraszam na domową pizzę. Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie - ze słodkim mi nie po drodze. Poza tym sprawdźcie sami co trzeba zrobić, żeby zrzucić jednego pączka ...Cóż niektóre propozycje są naprawdę kuszące, ale ja i tak wole słone niż słodkie. I jak mam coś spalać to niech będzie to boska domowa pizza 😉 Po jakże długiej(...)Troszkę pracy ale moc smaku. Mówcie co chcecie, a ja będę powtarzać przy każdej okazji - zamawiana pizza nie umywa się do takiej domowej. No chyba, zże taka z pieca zjadana na plaży prosto z pudełka lub na rybkach w Piorunowie. Sezon plenerowy jednak jeszcze zdecydowanie przed nami, więc wróćmy do wersji, że..... nie ma jak to domowa pizzunia
Kuchnia po mojemupączków. A sama Wikipedia mówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski na parze , pyzy (drożdżowe) , kluski parowe , parzaki , parowańce , parowce , buchty ) – rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego(...)drożdży 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 jajka 4 łyżki oleju niepełna szklanka mleka (około 200 mil) kilka kropli wanilii szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki do podsypania Krem: 400 g gęstego serka 0,5 szklanki adwokata szklanka mleka w proszku Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka masła 2 łyżki mleka łyżeczka oleju 2 łyżki
Dieta moja pasjaBardzo często niestety po pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć. Dzisiaj pokażę Wam, do czego ja zużyłam 6 białek pozostałych po ostatnich pączkach i oponkach. Ciasto z piernikową nutą, z dużą ilością kakao jest bardzo proste, ponieważ nie potrzeba miksera, nie potrzeba ubijać białek, nie potrzeba dużo czasu ... Gdy jednak chcemy zrobić(...)lodówce, włóżmy miseczkę z białkami do naczynia z gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe. Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła
Posadzone i zjedzoneJedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić. Ja piekłam w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg około 12 minut (piekarnik był już nagrzany). Blaty upiekłam dwa dni przed podaniem ciasta i przed przelożeniem masą trzymałam w chłodnym miejscu(...)kremówki 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam
cucinareChoć dziś tłusty czwartek, ja już prezentowałem pączki i faworki. Dziś chciałbym wam zaproponować coś już na walentynki, przecież do nich zaledwie 2 dni Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 8 żółtek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 l śmietany kremówki 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta(...)wyparzonej cytryny 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec
Konrad Gotujeopakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa budyniowa 900 ml zielonego soku Pysio 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera(...)piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń
Czerwona PorzeczkaO makaronach czytamy, makarony oglądamy, makarony jemy. Zawsze i w każdej ilości. My po prostu lubimy makarony. Zwykle są to dania naprawdę proste i wyjątkowo smaczne
Marder&Marder Manufacturełyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek,dodać cukier.Następnie wmieszać delikatnie kokos,mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min w temp.180 st.C. Masa 1: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki kawy cappuccino waniliowej(...)dodać przestudzony budyń,na końcu suchą kawę cappuccino. Gotową masę podzielić na 2 części. Masa 2: 1/2 l śmietany kremówki 2 śmietany "Śnieżka" 1 szklanka adwokata duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 3 łyżki mleka 1-2 łyżeczki żelatyny Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę
Niespełnione zdolności kulinarneWitam Kochani Jako, że karnawał w pełni mam dla Was bardzo pyszną propozycje na ten czas :-) Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które robi się szybko i bardzo fajnie :-) Bazą ciasta jest ser biały, ciasto pięknie się zagniata, nie klei się. Po upieczeniu jest trochę jak ciasto francuskie :-) Bardzo Wam polecam, bo ciasteczka są przepyszne(...)SKŁADNIKI: CIASTO -250g twarogu białego chudego -200g margaryny -1 czubata łyżka kwaśniej śmietany -1 łyżka cukru waniliowego -2 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO -1 jajko do posmarowania ciasteczek -marmolada różana do nadzienia -troszkę cukru pudru do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo łatwo i przyjemnie :-) Gdyby
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunieznane produkty, także postaram się przygotować oddzielne posty, aby bardziej zbliżyć Was do tych produktów i przedstawić swoją opinię na ich temat . Teraz zerknijcie co znalazłam w paczce, a dokładniejsze recenzje pojawiają się wkrótce :) ZBOŻA I NASIONA Produkty z tej kategorii na pewno wzbogacą moje dania obiadowe czy lekkie sałatki. Świetnie sprawdzą się przygotowane wytrwanie, ale także na słodko(...)nadadzą się do pudinngów czy jako posypka do owsianek. zielone ziarna pszenicy komosa ryżowa i bulgur komosa ryżowa/quinoa czteroziarnisty kuskus trójkolorowy kuskus nasiona chia PIECZONY ORZECH Te produkty bardzo mnie zaciekawiły. Na początku myślałam, że w środku jest od razu gotowy do spożycia produkt, jednak ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłam mieszankę różnych składników, które
Zdrowie na języku :Ppieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze owoce. Przysypujemy je cynamonem i cukrem. Wkładamy ponownie do piekarnika na 5-6 min aby cukier się roztopił. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy na chwilę na bok. My w tym czasie ubijemy sztywną pianę z białek, które pozostały nam po robieniu ciasta. Tak więc szklana miska, białka, szczypta soli i cukier mniej(...)parę kropel soku z cytryny, a wszystko to na pierwszym biegu miksera, powoli i cierpliwie. Tak przygotowaną pianę wykładamy na nasze ciasto, oprószamy cynamonem, tartym samemu lub tym z paczki. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i dajemy naszej tarcie około godziny. Po tym czasie nasza tarta będzie gotowa do jedzenia. Polecam na ciepło z lodami. Smacznego
Kuba Gotujearomatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy(...)Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie układamy ciastka Delicje. MASA SHREK'A 2 Składniki: bita śmietana 3 zielone galaretki 2 paczki ciastek typu Delicje Wykonanie: 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się
psgotujemyWyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki). Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi, to będą uszy. Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Gdy już zająca bezkarnie wytarmosimy(...)środku każdego ucha, robiąc charakterystyczne wgłębienia. Następnie jedno ucho odginamy kierując nieco w dół, żeby otrzymać efekt przyklapniętego uszka. Następnie przekładamy zajączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby znów wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C. Wyrośnięte bułeczki
Rozpustne gotowaniełyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem(...)wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia, szpinak poddusić z czosnkiem dodać pomidory, ser feta (lub tofu) jajko (lub siemię), szczypiorek i przyprawy, wymieszać i wyłożyć na kaszę jaglaną, pokroić pomidora i położyć na wierzch, piec
zdrowa vege kuchniakońca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. Ciasto jak 3 BIT z przepisu Doroty ..cytuje za nią ..... Składniki: 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g) 1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, około 600 g 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła(...)jajka 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy). Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas
w mojej kuchnicelebrować śniadania! Leniwe … długie … bez pośpiechu … Wolę wstać 2 godziny wcześniej i zjeść je na spokojnie leżąc sobie w wygodnym łóżku niż w pośpiechu przekąsić tłustego pączka ;) Dziś mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! ) Chrupiące mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami – zdrowo i smacznie! Gofry(...)fajną alternatywą dla niezdrowych fast foodów! SKŁADNIKI: • mąka pszenna – 180 g • jajko – 2 szt • masło – 40 g • olej Kujawski z czosnkiem – 40 ml • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki • woda mineralna gazowana – 50 ml • jogurt naturalny gęsty – 50 ml • cebula – 1 szt • świeże zioła: natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia, szczypiorek – 1 pęczek
Ostra na Słodko