mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać i powiem szczerze, że z wieloma nazwami spotkałam się pierwszy raz. U mnie mówi się(...)mąki 100 g masła 4 jajka szczypta soli 1 szkl. wody Glazura: 200 g cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo : papier do pieczenia pocięty na kwadraty ok 10 x 10cm Przygotowanie: Wodę zagotować w garnuszku razem z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie
charlotte gotujeznajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy
Brzuszki Łakomczuszkisię składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi(...)ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej (850g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 250dag twarogu 15dag masła 15dag bakalii lukier i kandyzowane skórki owocowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone
Danka PichciNajlepsze przepisy to takie, które zajmują możliwie najmniej czasu, są proste i zawsze się udają. To jest właśnie jeden z takich przepisów. Do tego sprawdza się
Prosty przepis naupały. Jest łatwy w wykonaniu i smakuje każdemu! Owocowy sernik na zimno Składniki na tortownice o średnicy 26cm: 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) 1 mała paczka biszkoptów owoce- my wybraliśmy ananasy i banany 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix) 1/2 szklanki mleka 150 g śmietanki 30% lub 36% 1 op. cukru wanilinowego(...)Wykonanie: Małgorzata przygotowała galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Banany pokroiliśmy w plasterki, ananasy z puszki odcedziliśmy(kupiliśmy krojone). Na dno tortownicy położyliśmy papier do pieczenia, na spodzie poukładaliśmy biszkopty. Mleko Narcyz zagotował, odstawił z ognia, wsypał żelatynę i mieszając rozpuścił. Do większej miski Kinga włożyła twaróg sernikowy, dodała śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy, a Janina
Sprawni w smakuJeśli jesteście zwolennikami słodkich ciast, a propozycja jest dla Was. Zapomniane przeze mnie na chwilę, ale ostatnio naszła mnie na nie chęć i choć ma milion
Z Majeczką w kuchniPyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę świetny! Składniki: 1 kg twarogu z
AleTorcikZnalazłam w szafce napoczętą paczkę maku i zastanawiałam się jak mogłabym go wykorzystać by się nie zmarnował. Z pomocą mamy znalazłam ten przepis. Babka jest miękka, przepyszna i puszysta choć może troszeczkę za tłusta mimo to na pewno zagości jeszcze nie jeden raz na moim stole. Przepis znalazłyśmy z mamą tutaj . Składniki: 250 g margaryny 120 ml oleju(...)jajek 220 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl maki 1 łyżka kakao 80 g maku olejek migdałowy Przygotowanie: 1. Margarynę utrzyj mikserem z cukrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy. 3. Znowu zmiksuj. 4. Ubij pianę z białek. 5. Wsyp
Motylkowa KuchniaAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyTym razem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i
Blondynka GotujeJuż po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez okazji
Kuchnia co dniaskładniki* 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku* 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach
Mix smakuDzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki
Kuchnia domowa Anismak tego produktu zauroczył mnie do tego stopnia, że nie mogłam odejść od słoiczka. Ostrość chrzanu połączona z pigwą daje nam produkt, który daje nam nieograniczone możliwości łączenia. Do pieczonego mięsa, do kanapek z szynką, a także do zabaw smakowych z łososiem. Firma Eterno? Mówią, że to co robią robią z pasją. Ja mogę napisać tylko(...)Każdy słoiczek zapakowany tak jakby był tym jedynym. Każdy produkt dopieszczony z wielką starannością, i gumeczka i wstążeczka i papierek i etykietka, dużo tego? Może tak, ale ja otwierając paczkę poczułam się wyjątkowo, tak jakbym dostała paczkę z przetworami od ukochanej babci, dla której ja byłabym ukochaną wnuczką. Niedługo moja przyjaciółka ma urodziny, a takie przetwory idealnie nadają się również
Blondynka Gotujełyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru(...)puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 2 paczki krakersów pokruszonych Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier
SMYKWKUCHNI