jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego 3\4 margaryny 1,5 łyżeczki sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować(...)mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO
Anioły w kuchnibardzo szybko, nawet jeszcze nie poczułam, że Karnawał się zaczął a tu już Tłusty Czwartek zwiastujący koniec Karnawału. .. Tłusty Czwartek jest dniem wyjątkowym w którym powinniśmy się wręcz objadać pączkami, faworkami i oponkami - im więcej ich zjemy tym ten rok będzie dla nas lepszy - tak więc nie ma co sobie żałować :) Dziś przepis na pyszne oponki, lekko udziwnione- dziurką(...)niż faworki i na pewno wymagają mniej siły przy wałkowaniu :) Składniki: 125g margaryny 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 150g twarogu chudego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka spirytusu 1 litr oleju Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier. Następnie drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy
dlaSmaQprzyprawa okazała się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek(...)spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco
Stare Garynaprawdę wciągają i mają bardzo przyjemną waniliową nutkę smaku i aromatu:) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 600ml serka waniliowego homogenizowanego łyżeczka zapachu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek w temperaturze pokojowej olej do smażenia cukier puder do posypania cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka wbić do wysokiej miski i ubić na puszystą pianę. Dodawać po łyżce serka(...)dodać do masy waniliowej. Wymieszać i pod koniec dodać zapach waniliowy. Do garnka wlać olej (najlepiej rzepakowy) i rozgrzać do ok 170 stopni. Oleju powinno być tyle, aby pączki swobodnie mogły się same obracać. Przygotować obok miski z masą szklankę z zimną wodą, oraz 2 łyżki. Pączuszki nakładać dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość lepkie. Po każdym nałożeniu zanurzyć łyżki
ChilliJemyszklanki mąki· przyprawa do pierników· paczka goździków zmielonych· bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami(...)mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!! Polecamy bakalie od http://www.skworcu.com.pl/ Przepis bierze udział w kulinarnych akcjach
Anioły w kuchniwiększość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu(...)Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki
Symfonia SmakówPierwszy raz zaserwowałam to ciasto na urodzinach męża. Wszystkie koleżanki z pracy były zachwycone i prosiły o przepis. Nie został nawet kawałek. Cała blaszka poszła w
Prosty przepis naCiasto dorwane gdzieś z gazetki, oczywiście zmodyfikowane na moje własne potrzeby i smaki i oto mamy fajne, tanie na małą blaszkę ciasto grysikowe z galaretką i
W Moim Magicznym Domuteż bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków: 250 ml mleka 30 g drożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia 200 g bitej(...)wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy
Słodkości i nie tylkoWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubakalie od Helio. Składniki: 200 g masła 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie granulowanego mleka w proszku mała paczka zwykłych herbatników opakowanie orzechów laskowych prażonych od Helio opakowanie kandyzowanej czarnej porzeczki od Helio Przygotowanie: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło,dodajemy cukier, kakao i 1/2 szklanki wody. Mieszamy(...)cukier dokładnie rozpuści się. Do ciepłej masy dodajemy po szklance granulowanego mleka i mocno mieszamy. Dodajemy orzechy i porzeczkę. Ponownie dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw nakładamy trochę i wciskamy tak, by masa dobrze wypełniła brzegi. Następnie dokładamy resztę i dociskamy, aby nie zostały w bloku pęcherzyki powietrza. Na koniec w masę wciskamy ciastka
Życie zaczyna się w kuchniJedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić. Ja piekłam w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg około 12 minut (piekarnik był już nagrzany). Blaty upiekłam dwa dni przed podaniem ciasta i przed przelożeniem masą trzymałam w chłodnym miejscu(...)kremówki 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam
cucinaremasy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. Wraz z Bogusią stale poszukujemy kulinarnych inspiracji, które potem możemy przygotować wraz z dzieciakami. Uważamy(...)najbardziej przypada do gustu pomoc przy wyrabianiu, gnieceniu dowolnego rodzaju ciasta. Dzisiaj przygotowaliśmy rogaliki drożdżowe z makiem , są mega pyszne i najlepiej przygotowuje je się całą paczką. Kwestia nadzienia My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. czekoladowe, czy orzechowe. Rogaliki drożdżowe z makiem
kuron.com.plCiasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali(...)duzi, a przepis poszedł w świat 😉 Idealny deser dla ochłody w ciepłe dni 🌞 Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki(...)mąki 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem
PatiGotuje