pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce(...)momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat
kruche babeczkiszpinakiem, zalałam sosem pomidorowym, na górze beszamel, z serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: opakowanie makaronu duże muszle paczka mrożonego szpinaku (350 g) 500 g mięsa mielonego 4 jajka puszka pomidorów krojonych 100 g masła 100 g mąki 375 ml mleka 125 g mozzarelli sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)grudek. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyłożyć na zapiekankę. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Odkryć, wbić na wierzch 3 jajka i wstawić jeszcze na chwilę do pieca, żeby się ścięły. Gotową zapiekankę posypać posiekanym koperkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA" Lato to czas, w którym jest najwięcej plonów. Jeśli mamy swoje ogrody i sady to te plony są najzdrowsze, ponieważ swobodnie dojrzewają na
Kuchnia PaulettesTydzień temu nie udało mi się opublikować przepisu w czasie trwania akcji ale tym razem śpieszę już pierwszego dnia ;) W tym tygodniu akcja zwie się "Czekolada
Życie zaczyna się w kuchnilistonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania(...)pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy na pizzy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Ścieramy ser na tarce i posypujemy po wierzchu. Krok 3 Piec około pół godziny w 180*C. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLBLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić(...)ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujeBLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić(...)ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS #beko #ciastojakzobrazka
Dziś Ja gotujeTłusty czwartek już za parę dni, więc zapraszam na pyszne i bardzo proste oponki na drożdżach. Przepis znalazłam dawno temu na opakowaniu cukru waniliowego. Od tamtego czasu piekłam je chyba ze sto razy. Za każdym razem znikały w zastraszającym tempie. To najlepszy dowód że wszystkim bardzo smakują. Pozdrawiam i życzę słodkich i udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej(...)zakrętką środek. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Mówiłam, że bardzo prosto się je robi? Smacznego :) Zapraszam po przepis na bardzo puszyste pączki z dziurką. Kliknij tutaj
Pani na deserBISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia(...)ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujemięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko sól, pieprz majeranek 1-2 łyżki suchej kaszy manny Szpinak: 1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy(...)roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem
Kuchnia domowa Aniprzyjąć do wiadomości oficjalnej wersji, która wg mnie brzmiała zupełnie bezsensownie. Wcale nie brzmiała! Tak, koniecznie musimy pogadać i uzgodnić stanowiska ;) Co do tortilli: często bywa tak, że zgarniamy paczkę ze sklepowej półki pod wpływem impulsu i nie zastanawiamy się co tam w nich później umieścić - coś tam się wymyśli. Metoda improwizacji jest niezła. Rzeczywiście często wymyśli się coś smacznego(...)tortille Wykonanie: Batata wysmarować oliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut - do miękkości. Po przestudzeniu wycisnąć miąższ słodkiego ziemniaka do miseczki i połączyć z posiekaną papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli
zadanie-gotowaniezaczynać, to łod piyrszego receptu ze ksiōnżki Co potrza? 250 g masła 200 g cukru 3- 6 jajec (joł doł 5) 500 g mōnki 26 pszynnyj 0,5 paczki proszku do pieczynioł (bydzie ze 2 łyżeczki) szkl ōnka 27 mlyka 100 g koryntek (piyrwy ludzie rozróżniali rodzynki na roztomajte zorty 28 – koryntki sōm małe i prawie czorne; joł żech(...)płatkōw ze mandli 33 Przi tych składnikach to żech sie zajś rozpisōł, ale niy bōjcie sie, niy byda Wōm robiōł klasōwek z tego, co żejście sam zapamiyntali Piec sie rozgrzyjcie na 160 stopni- w tych starych receptach to przeca niy ma podanyj tymperatury, yno piszōm: dejcie do dobrze abo średnio nagrzōnego pieca; ale co to, Chop sie niy do rady
Chop w kuchniKochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka(...)pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka. Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Polecam gorąco! Smacznego
potrawyregionalnetych, którzy nie przepadają za pączkami lub po prostu nie chce im się bawić w smażenie ich (tak jak mnie w tym roku...) polecam przygotowanie faworków. I choć są trochę czasochłonne (czym cieńsze, tym smaczniejsze), to zapewniam, że ich smak wynagrodzi trudy wałkowania. Jak dla mnie te faworki (chruściki) są w wersji dietetycznej, cukru w nich niewiele (można też użyć(...)orkiszowej tortowej typ450) - 10 żółtek - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (można użyć bez laktozy) - szczypta soli - 1 łyżka cukru (dałam mielony ksylitol) - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/3 łyżeczki, ale myślę, że można pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę
Smaczne Zdrowe