przyjaciół Synka, których zaprosiliśmy do domu na wspólne pieczenie i lukrowanie pierników, już nie może się doczekać powtórki. A dziś Mikołaj i ważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy(...)wałek długości około 50 cm. Wałki zapleść jak warkocz (u mnie kula, której splotu nie potrafię odtworzyć;). Chałkę posmarować pozostałym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec na złoto 25-30 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie upiec wieniec z cynamonem, część ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem
KUCHARNIAczekoladowy…. Mmmm!!!!! Bananowe mini pączki orkiszowe Bananowe mini pączki orkiszowe Składniki: MOKRE 2 banany (ok 220 g po obraniu) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu SUCHE 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu (może być inny cukier, miód) Miksujemy
Mój pomysł nastopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste. W garnku rozgrzać olej do smażenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem. Odrywać kawałki ciasta i utworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony, zaczynają się same obracać
Ciastka - domowe słodkościwięc o żadnym wspólnym gotowaniu nie było mowy. O pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii
greenscarfwczoraj, zgodnie z wielowiekowym, polskim obyczajem tłustoczwartkowym :) były i pączki , i chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej pomarańczy 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 30 g masła
Kuchnia Prezydentowejpowiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą
CookYourselfpieczenia, mini ptysie. Zachować odstęp, bo ptysie trochę urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok 25-30 min (do złotego koloru). Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków. Nadziewać każdego ptysia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfmleczka. Takie crunchy to super pomysł na śniadanko :D Składniki: paczka płatków owsianych 4 garście płatków żytnich 7 łyżek miodu 2 łyżki oleju Wykonanie: Miód i olej rozpuścić i dodać do miski z płatkami. Wymieszać i dokładnie rozprowadzić po całości dużej blachy. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec je 15 minut. Ok. 3 razy w ciągu pieczenia zamieszać. Pierwszy
Moje pyszne gotowaniedrożdżowe ze śliwkami(blaszka 26×26 cm)Składniki:200 ml mleka120 g masła1 paczka (7 g) drożdży instant3 jajka150 g cukru1/4 łyżeczki kardamonu450 g mąkiszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowegook. 350 g śliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia
karmelowyinnych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą
ciastkarnia na kruchym spodzierazem w lutowej Piekarni Amber pieczemy chleb gryczany. Ania zaproponowała dwa przepisy: pierwszy to chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska, drugi - chleb gryczany na zakwasie wg pomysłu Gucia . Mimo, że mieszkam bardzo blisko Radomska i wiele razy tam bywałem, nigdy nie słyszałem o tatarczuchu. Kusiło mnie jego upieczenie ale ostatecznie wybrałem wersję Gucia, czyli na zakwasie. Chleb wyszedł bardzo(...)paczka drożdży(100 g) Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec
Przepisy na domowy ser i chlebdelikatne i słodziutkie. Z podanego przepisu wychodzi cała ciężka blacha (u mnie wymiary blachy 36×24 cm). Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie zajmuje dużo czasu :). Składniki: 2 duże paczki krakersów 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 l śmietany kremówki 36 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka słonecznika łuskanego 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki(...)gotującego się mleka wlać wolnym strumieniem uzyskaną masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką), by nie powstały grudki. Masę budyniową lekko przestudzić. Na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blachy ułożyć warstwę krakersów. Na nią wylać lekko przestygniętą masę budyniową, następnie przełożyć warstwą krakersów, następnie posmarować masą kajmakową, kolejno znów ułożyć krakersy. Na ostatniej warstwie krakersów wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę
Mojewlasne.plsposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. Zobacz co jeszcze można zrobić z resztek pieczonego(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy lub oleju A przecież tortilla to genialnie prosty zamiennik kanapki, zdrowszy, bo można w rulonik wsadzić więcej warzyw niż między dwie kromy. Dlatego warto zrobić tortille samemu. Jeśli kupicie gotowe placki – przygotowanie jedzenia zajmie Wam 5 minut. Jeśli tortille będziecie piec sami – za konsumpcję zabierzecie się
Niedzielny kucharzspakowane na marszu 11 listopada w raz dwa trzy! Pączki serowe angielskie, u mnie placuszki smażone na niewielkiej ilości oleju, delikatne posypane cukrem pudrem, pyszne! Polecam:) Smacznego:) SKŁADNIKI: opakowanie twarożku homogenizowanego, u mnie 200 g sera na sernik z wiaderka 3 jaja szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru, u mnie 2 łyżeczki cukru pudru szczypta
Zasmakuj Kuchniwykwintny wypiek. mała blaszka 23*23 cm Składniki: duża paczka herbatników litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki 2 żółtka 100 g masła 4 łyżki cukru na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny kolorowa posypka Foremkę na ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. W szklance mleka rozmieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKto sięgnie po jeden kawałek zaraz będzie sięgał po następny, jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć – kusi swoim delikatny smak składniki
Moje WyrobyTłusty czwartek... Królują dziś paczki, faworki, obwarzanki, róże i inne słodkości. A co byście powiedzieli na ciasteczka orzeszki? Wypełnione kajmakiem i z niespodzianką wewnątrz- orzeszkiem? Jesteście na tak?- to zapraszam ;) Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka masa: puszka masy kajmakowej 1/2 kostki masła łyżeczka żelatyny woda
Z Majeczką w kuchniodcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią. Kruszonka: W misce zagniatam palcami
wesoła kuchniajakiegoś poważniejszego ciasta, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto bez pieczenia, i efekt mnie zachwycił :-) Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany, to idealna propozycja na weekend :-) Ciasto jest wspaniałe, i chyba upiekę je też na święta :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ -1,5 paczki herbatników maślanych -1 paczka herbatników kakaowych -330ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuznalazłam ten przepis . Po upieczeniu okazało się, że pączków dla mnie w ogóle nie przypominają :( nie licząc dodanej marmolady. I wyszedł Słodki Czwartek ;) Broń boże nie pomijajcie posypki, bo to sedno tych muffinek! Składniki: (na 12 muffinek) 400 g mąki tortowej szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko (możecie wypróbować 2, ciasto wyszło
W kuchni bez szafekhomogenizowanym ale wychodzą bardziej okrągłe. Świetna alternatywa dla zwykłych pączków, które niestety wymagają więcej pracy i czasu. składniki: 450 g białego sera 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 0,5 szklanki cukru (dałam trochę zwykłego i trochę waniliowego) 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu oraz tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder
Monia miesza i gotujewygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis. Ja robiłam to za pomocą woreczka do pieczenia mięsa i chruściki wyszły troszkę grubsze i bardziej puszyste
Monia miesza i gotujeryżowy po dzieciach dla poszukujących przepisu na proste ciasteczka Składniki: paczka kleiku ryżowego (160g) np. Nestle 250g margaryny szklanka cukru 4 jajka Wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne
Mania Wypiekaniaręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje, smakuje rewelacyjnie. Cóż więcej dodać? Polecam serdecznie, każdego wprawi w zachwyt. Składniki: 0,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 3-4 łyżki cukru pudru 100 g masła 2 łyżki kakao 4 paczki herbatników, 10 szt. w opak. (potrzebne 36 szt.) Użyłam pełnoziarnistych
Domowa Cookierenka AgiNajpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka miodu Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam
Lubczyk i Waniliawięc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka zostaje pochłonięta w błyskawicznym tempie. Postanowiłam dzisiaj sama wykonać takie przysmaki. Powiem szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki: - 250 g masła; - szklanka cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 2 jajka; - 6 łyżek mleka; - 45 dag mąki; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 25 dag czekolady gorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać
dom-agi.plwaniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie paczki płatków migdałowych Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić na małym ogniu i należy uważać aby się nie zagotowało. wlać je na utarte jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzie