coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieproponuję śmietanę żółtko 1/3 kostki masła zimnego Nadzienie: paczka suszonych moreli 200 gram 1 szklanka miodu pitnego ( u mnie dwójniak) żelatyna fix ok 2 łyżek płaskich Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, po-nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 20 minut. Morele namoczyć w wodzie
AZgotuj!pomidory krojone 1 karton - 8-9 pieczarek - paczka oliwek - ser żółty - kilka listków bazylii - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
zdrowa vege kuchniapodziwu, ale i wielkiej nieśmiałości wobec wielu wspaniałych blogerek, których blogi wówczas odkrywałam. Nie sądziłam, że dokładnie za rok będę z jedną z nich cudownie spędzała czas podczas wspólnego pieczenia. A jednak! Piękne są takie chwile i warto na nie czekać! Zanim Monika podała mi przepis, ja zaocznie zgodziłam się w ciemno na wszystko, co zaproponuje. Wiedziałam, że jej wybór(...)dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się Hamantaschen , trójkątne słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej
KUCHARNIAbardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy(...)większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam 2 piersi kurczaka, posypałam solą
Kuchenne Wariacjewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione! Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu . (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze kółka o średnicy
Di gotujetak wszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych
Bon Appetit Małgorzatysklepie nie mają foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać wypełnienie ;) Na oponkach byłaby tylko polewa :D Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;) Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 szklanka kakao (niesłodzonego(...)masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy, aż wystygną
Jak gotować i nie zwariowaćsłodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków) 125 ml śmietanki 30% Masa serowa: 125 ml śmietanki 30% 4 kopiaste(...)mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową. 2. Masa serowa: Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy
Kuchnia w czekoladzieDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie(...)Szkoda, że nie było śniegu i prawdziwej zimy. Pozostały wyjścia do kina, do Aquaparku, spacery i oczywiście wspólne pichcenie w kuchni. Przecież był Tłusty Czwartek, więc wspólnie smażyłyśmy pączki i faworki. Razem robiłyśmy pizzerki. Dzieci lubią pomagać w kuchni. Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo (blaszka 25x36
Kuchnia u Krysijedno z moich ulubionych ciast. Piekę go w najróżniejszych wersjach. Dziś zapraszam Was na niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą. U mnie w domu cieszył się ogromną popularnością i … znikł bardzo szybko. Spróbujcie, ten sernik jest naprawdę prosty i pyszny. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną paczkę. Rodzina i ja kochamy białe(...)ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Podajemy np. posypany czekoladowymi płatkami. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein
Słodkie okruszkiJeśli nie chce wam się piec to ciasto jak znalazł . składniki masy serowej 500 ml śmietany 36 % 25 dag serka mascarpone 33 dag jogurtu greckiego 6 łyżek żelatyny 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek wody 10 dag czekolady mlecznej-startej na tarce- można dać mniej 2 paczki krakersów 3 galaretki czerwone truskawki dowolna ilość przygotowanie składników żelatynę rozpuść
Moje Wyrobynajbardziej popularna odmiana znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach forma słodkiej przekąski lub deseru. Składniki: 600g zmielonego białego sera 500g mąki pszennej 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1l oleju cukier puder do oprószenia Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinyNiedługo tłusty. Każdy już myślami o pączkach, faworkach i innych słodkościach. Wpadłam na pomysł aby przygotować chrust z makaronu czyli smażony makaron. Tym razem jednak postawiłam na ostrzejsze smaki... specjalnie dla męża. Zdecydowałam, że użyje płatków chilli dzięki czemu makaron będzie piekielnie ostry. Makaron podałam z dipem z pieczonej papryki z dodatkiem fety Paprykowy CHRUST MAKARONOWY podany z dipem
Kuchnia w oparachłyżką. Wyłożyć na blachę o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 0 C przez 40 minut. KREM CZEKOLADOWY: Składniki: 1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego 1 ½ kostki masła Wykonanie: Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe. KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca) 1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta. Dodatkowo przygotować dżem
Przepisy Babci