lodówce i oczywiście zawsze warto go w niej mieć ). Menu z kurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką(...)lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się też dobrze wykorzystać piekarnik – upiekliśmy wszystkie produkty, które wymagają pieczenia w niedzielę, za jednym razem. Dzięki temu w tygodniu już nie piekliśmy, oszczędzając energię elektryczną (nie wiemy jak wy, ale dostaliśmy niezłą dopłatę za 2016 r. i wyzwaniem na ten rok jest pilnowanie rachunków z elektrowni). Zakupy
Niedzielny kucharzoznacza, że pączków nie można zjeść? ;) Moje pączki powstały znowu niejako "przy okazji", bo pozostał mi twaróg w wiaderku, na który nie miałam pomysłu. Dawno już nie rozbiłam takich pączków. W zasadzie to nie pamiętam już, kiedy ostatnio je smażyłam. Wyszukałam przepis z zeszytu i tak oto powstałą wielka sterta pączusiów :) Nie lukrowałam ich, lecz jeszcze ciepłe obtoczyłam(...)cynamonowym cukrze pudrze. Po prosty pyyyycha :) Składniki: 50 dkg twarożku z wiaderka , 2 łyżki cukru , 4 jaja , szczypta soli , około 2,5 szklanki mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 1 łyżeczka sody , 1/2 laski wanilii , olej do smażenia , cukier puder i cynamon do obtoczenia . Wanilię przekroić wzdłuż, końcówką noża wyskrobać nasionka ze środka. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać serek
Codzienna kuchnia niecodziennaWaszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [ klik ]. Składniki(...)następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc
Ze smakiem i z pasjąsmak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny(...)części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut) - formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia - babeczki mocno
Smakołyki Berenikizewnątrz a w środku miękkie i dość puszyste. Tzn nie aż tak jak “zwykle” pączki, ale efekt jest zaskakujący. Wydaje mi się, że będziecie zadowoleni jeśli szukacie bezglutenowych pączków. Nie próbowałem, ale pewnie można je nadziać tak jak zwykłe – chociaż bez nadzienia też są przepyszne. Do ich przygotowania potrzeba tylko dwóch mąk: ryżowej i ziemniaczanej. Specjalnie sprawdziłem czy wychodzą(...)oraz proszek do pieczenia. Dolewamy masło, mleko oraz wbijamy jajko i dorzucamy ciasto ze startera. Wszystko mieszamy mikserem, aby ciasto wyszło na tyle gęste, aby dało się z niego wycinać kształty lub zwinąć w kulkę. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godziny do lodówki. (jak nie wychodzi to dorzucie więcej mąki) Miejsce gdzie będziemy wycinać nasze pączki posypujemy mąka, delikatnie rozwałkowujemy
PaleoLifeKolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa(...)posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę krakersów, na to masę, na to kolejną warstwę krakersów, masa, krakersy i masa. Resztę wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedziewczętom posmakuje. Robi się je dość szybko. Ciasto nie wymaga pieczenia. Podaję składniki. Składniki: * 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie) * 1 masło * 3 serki homogenizowane waniliowe (łącznie ok. 35 dkg) * 1 szklanka cukru * 6 -8 łyżek kawy cappuccino (suchego proszku) * 5 żółtek * 1 – 2 paczki biszkoptów * 1 czekolada * 2 łyżki kawy Blaszka 21×24 cm Żółtka
Pieprzyć z Fantazjąoliwką 39. Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku 40. Kabanosy w cieście francuskim 41. Kulki mocy 42. Zdrowe kulki z daktylami, płatkami owsianymi i kokosem 43. Pide z kurczakiem, oliwkami, suszonym pomidorem, mozarellą i oregano 44. Ciasteczka kokosowe 45. Włoskie mini pączki z ricotty 46. Paluszki serowe z ciasta francuskiego
kruche babeczkizupy, której nie podzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami! Składniki gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron
Z Kuchni Do Kuchnimusza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki i pączki kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji
365 dni dookoła kuchniindykiem, rukolą, pomidorem i oliwką 39. Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku 40. Kabanosy w cieście francuskim 41. Kulki mocy 42. Zdrowe kulki z daktylami, płatkami owsianymi i kokosem 43. Pide z kurczakiem, oliwkami, suszonym pomidorem, mozarellą i oregano 44. Ciasteczka kokosowe 45. Włoskie mini pączki z ricotty
kruche babeczkilatem więcej, 4 łyżeczki pełne) 3 – 4 łyżki mleka 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 filiżanki mocno zaparzonej kawy kilka łyżeczek kakao do posypania Wykonanie Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Stopniowo dodajemy śmietankę, olejek. Masa powinna byc słodka i puszysta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami maczanymi w mocnej kawie. Mleko wlewamy do garnuszka
Raj dla Podniebieniaprzypadek, gdy początkujący cukiernik wrzucił do oleju wąski pasek ciasta na pączki. Tym tradycyjnym specjałem raczą się nie tylko Polacy, ale także Litwini i Niemcy. W wersji smażonej na głębokim tłuszczu, to przysmak masowo pochłaniany w Tłusty Czwartek, a że do niego jeszcze daleko polecam w wersji pieczonej – Francuskie faworki. Składniki na minimum 14 sztuk: - 1 opakowanie
mojewypiekiinietylkowymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kisiel cytrynowy: 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody + 1 paczka herbatników Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn
Domowa cukiernia Ewypszennej, ale możecie ją zastąpić bezglutenową) 100 g purree ziemniaczanego (z paczki) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 500 ml wody 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju Z pierwszych 6 składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, które na noc wkładamy do lodówki. Rano natłuszczamy blachę, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Wierzch natłuszczamy odrobiną oleju (możemy posypać przyprawami
Szybko Tanio Smacznie