łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek(...)niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości, tj. do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość – orientacyjnie około 60 – 75 minut). Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas przekładania ciasto trochę opadnie, ale to normalne. Nie ugniatamy
Gar Zdrowiapieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku(...)galaretka (rozpuszczona w szklance wody). Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy
Delicious TitbitsMiksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta
Zasmakuj KuchniMiałam ostatnio okazję poczuć się jak dziecko. Ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mianowicie...przytrafiło mi się wspólne pieczenie obwarzanków. Przyznam, że nie pamiętam kiedy ostatnio
Zielona KuchniaOponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne
Wanilia i KardamonSkładniki: masa 2 budynie śmietankowe kostka masła 900 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g chałwy dodatkowo 2 duże paczki herbatników słoik powideł śliwkowych pół szklanki
PychotkaaaJedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam ! Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka
Z Majeczką w kuchniKażdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie
peanutbuttermonsterskładników przygotujecie jedną mniejszą babkę oraz 1 babeczkę, którą możecie włożyć do świątecznego koszyczka. Moją babeczkę od razu zjadły dzieci Babkę nadziałam moją ulubioną pomarańczową skórką, którą otrzymałam w paczce od firmy Helio . Dziękujemy Helio, że tak osłodziła nam Święta A Was zapraszam na pyszną cytrynową babkę z pomarańczową skórką. Składniki: (na 1 małą papierową keksówkę + 1 babeczkę(...)masła lub margaryny 100 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny + skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej Helio 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru (można dać troszku mniej) cukier puder do oprószenia babki (u mnie trzcinowy) Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Masło lub margarynę miksujemy na puch
Słodkie okruszkiciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy
Raj dla Podniebieniaochotę na śniadaniowe pączki... ... i wcale nie zamierzam się im opierać ;-) Oto efekty! PĄCZKI OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ Składniki: 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 15 g masła z orzechów laskowych 1 duże jajko łyżka syropu daktylowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko owsiane do zalania płatków Opcjonalne dodatki: olej z pestek dyni Terrasana serek
Poranek na słodkoolej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy
Gotowanie i blogowaniewymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC- ja piekłam na "oko". Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze
Kubki smakuszklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych
W Moim Magicznym Domuskładników. Pieczemy do ,,suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na pół. Na zdjęciu biszkopt był pieczony z 3 jaj i dlatego był niski. Masa * 2 czerstwe bułki kajzerki(małe) * 2 szklanki mleka * 0,5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka margaryny * 0,5 kostki masła * 1 paczka wiórków kokosowych Kruszonka * 1 paczka wiórków kokosowych * 1 łyżka masła * 0,5 szklanki
sierotka maRysia w kuchni