Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł, podwinąć pod spód końce. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut. Jajko roztrzepać, posmarować wyrośnięte bułki. Posypać grubo posiekanymi pozostałymi orzechami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Plany na weekend? U mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto(...)/FYlhZAViBXU[/embed] Składniki na śmietanowiec z truskawkami: 3 galaretki różnokolorowe (dałam truskawkową, brzoskwiniową i agrestową) 1 kg śmietany 18% około 350 g truskawek 100 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne
e-PrzepisyKulinarneprzysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam 30 sztuk i już zostało zaledwie kilka z całej góry. Zatem(...)pieczenia gniazdka o średnicy 6-8 cm. Ja użyłam tylki w kształcie dużej gwiazdy. 4. Gniazdka wraz z papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor. 5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków
vaniliowoczekoladowaproszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć na sicie – i te z paczki, i te naszykowane samemu(...)sodę rozpuszczoną w mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można
Karo in the Kitchenbardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy
Kuchnia od dwojgawyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia
Domowa cukiernia Ewywedług przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu ciacho, bez pieczenia i naprawdę smaczne! Wymiary blaszki: 25x20 ale wielkość blaszki ma znaczenie tylko jeżeli chcemy osiągnąć wysokie ciasto. Jeśli niższe lub nie ma to dla nas znaczenia, wtedy możemy użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku
Życie zaczyna się w kuchniforemka 25*34 cm Składniki: 1,5 dużej paczki krakersów słoiczek dżemu porzeczkowego puszka kajmaku 700 ml śmietanki kremówki 3 szklanki mleka 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 30 g mąki pszennej 2 łyżki cukru kostka masła 70 g płatków migdalowych 2 łyżeczki żelatyny opakowanie śnieżki Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Dwie szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. 2 szkl. białego sera 2 szkl.mąki 4 jajka 1/2szkl.mleka 2 łyżeczki z proszku do pieczenia 1 op.cukru waniliowego szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia. Polecam gorąco :-) SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ MASA -5 szklanek mleka -2/3 szklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -4 żółtka -3/4 szklanki mąki -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki) CZEKOLADOWA PIANKA -2 kubeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać na cieście, zlepiać brzegi w kopertkę. Piec w 180'C około 15 minut
Cakes By Kejtjabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka
Gotowanie...to proste !czwartek pewnie niejednego z nas delikatnie mówiąc obciążył. Ja pączki jem tylko w tłusty czwartek, więc mój organizm zapewne doznał szoku po dawce trzech sztuk. Ponadto, chcę zaznaczyć, że gulasz ten ma wspaniałe właściwości detoksykacyjne jak i rozgrzewające, a całość nie gotuje się dłużej niż 15 minut, łącznie z pieczeniem dyni. Gulasz wegetariański podałam z piramidkami POPCROP Piramidki Popcrop
Z Kuchni Do Kuchnitygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj
greenscarfrękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Do oleju wrzucamy gniazdka wraz z papierkiem, który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę. Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku
Karczma Honoriettyjabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie. To dzisiejsze ciasto jest proste i ekspresowe, gdyż przygotowanie i pieczenie zabiera jedynie 45 minut. Można powiedzieć, że to jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc do koszyka zawsze wędruje więcej niż jedna paczka. Czy jestem chomikiem? Raczej nie, bo często używam rośliny strączkowe w mojej kuchni. Kuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek
codojedzeniastolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy
Słodka Kraina Wypiekówczwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku do głębokiego
noteskulinarnyfigaktóre swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;) A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy! Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Polecam! SKŁADNIKI: * mleko – 90 ml * olej – 60 ml * duże jajko – 1 szt * olejek waniliowy – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier puder
Ostra na Słodko