KLIK ) Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet prosta rzecz jak np. owsianka z takim dodatkiem ma MOC! :) W naszym keksie powstała z niej osobna warstwa, która smakuje wspaniale. Leciutko korzenna otulina z ziaren pachnie równie dobrze jak smakuje. Kupić go można
Wypisz Wymalujpłatków na co usłyszałam, że nie z płatków... Ha! większość przepisów mam właśnie na ciastka z płatków więc musiałam pogłówkować i poszukać. Na szczęście w szafce znalazłam mąkę owsianką a w necie przepis, ostro go zmodyfikowałam
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem jak u was, ale do mojego miasta zawitała zima. Za oknem biało, na dworze zimno, ale bardzo słonecznie. Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam gęstą kaszę kukurydzianą :) ~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~ składniki: 30g kaszki kukurydzianej 30g mąki kukurydzianej słodzidło szczypta soli 400ml wody + serek naturalny dżem
Kuchenny Skrawek Niebateż omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka ( KLIK ), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak, jak nie raz wspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe
peanutbuttermonsterniedobory glikogenu w watrobie i miesniach.Wartosc energetyczna daktyli jest wieksza niz ta sama ilosc miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu. Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli jest niezwykle proste a tak przygotowana paste mozna spokojnie zrobic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut do napecznienia. Tak przygotowana galaretke z chia przyktyta folia spozywcza mozna przez wiele dni przechowywac w lodowce.Zuzywac wg potrzeb w czystej postaci lub jako dodatek do jogurtu,owsianek i sosow. Trzeba wiedziec,ze wszystkie skladniki z nasion chia moczonych przez wiele godzin sa latwiej przyswajalne przez organizm. Nasiona choc moczone 15 minut szybko pecznieja,lecz pozostaja bardzo twarde
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!usmiech na pewno sie na niego skusisz.Poniewaz mam niebywala slabosc do sernikow,na ten jagodowy czekalam juz od dawna.I tak pierwsze zakupione jagody wyladowaly w serniku,nie liczac sniadaniowej owsianki z jagodami. Ten sernik potwierdza,iz eksperymety w kuchni sie oplacaja.Najsmaczniejsze potrawy powstaja wtedy,gdy sie zupelnie tego nie spodziewamy.Dodatek mleka kokosowego ,oprocz bardzo milego ,delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeżyny sa ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek.Nie poswięcam się też zbierając je,ponieważ gałązki nie mają kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przed nami kolejne długie zimowe wieczory, a na takie dni najlepszy jest miód. Ostatnio jak się do niego dorwałam to nie mogę się oderwać. Dodaje go do owsianek, mleka, i wypieków. A takim oto wypiek, macie dzisiaj przed sobą. Ciasteczka wyszły pyszne, mięciutkie, miodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły
Moje pyszne gotowaniepieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka owsiane też nie są mi obce, choć bardzo rzadko je robię. Dlaczego? Dobre pytanie. Nie mam pojęcia - jakoś zawsze jest coś bardziej interesującego czy efektownego. Dlatego gdy w propozycjach wspólnego gotowania na marzec pojawiły
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką. Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i sera Ryby Tradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu
Poezja smakutych okolicznościach zaczęłam się zastanawiać co by tu z nimi zrobić. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem byłoby masło migdałowe, jednak dla mnie jest ono zbyt delikatne jako dodatek do owsianki, a głównie w takiej postaci spożywam masło orzechowe. Zawsze można też zrobić to tradycyjne, na które przepis znajdziecie tutaj ( KLIK ), ale jeśli szafce stoi już trzy zapasowe słoiki to nie jest
peanutbuttermonsterwykorzystać do śniadania. Dietetyczny i zdrowy, bo bez dodatku słodzidła, ale za to z bardzo zdrowymi morelami, które zawierają dużą ilość błonnika i witamin. Dzisiaj nie miałam ochoty na owsiankę, więc postanowiłam zalać nim ryż preparowany. Śniadanko było naturalnie słodkie, lekkie, a jednocześnie sycące :) ~ Ryż preparowany z serkiem morelowym, pyłkiem kwiatowym i suszonymi morelami ~ Składniki: 100g serka twarogowego 50ml
Kuchenny Skrawek Niebajest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy
More food, love and dreams