Posłuchałam mądrych ludzi i zaczęłam je jeść. Robić śniadania nie tylko dla innych, ale także dla siebie. Takie jak lubię. Bez kanapek, wędlin, jajek i kiełbasek. Piekę granole, gotuję owsianki, do kaszki manny dolewam soku z malin, który wciąż pachnie minionym latem i rytualnie w zimne poranki rozgrzewam się kaszą jaglaną. To dobro, jakie sobie ofiaruję i cudowny zastrzyk energii
KUCHARNIAmleko i stewię umieszczam w kielichu blendera i całość miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane, pokrojone owoce i dokładnie mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek i uzupełniam owsianką. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Świetnie smakuje również na zimno. Podaję z jogurtem naturalnym, syropem z agawy i borówkami. Pychota
Mango Papajamieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno. Idealna przekąska także do pracy. Pyszne także jako odmiana śniadaniowej, tradycyjnej owsianki. Jeżeli ktoś woli rzadsze musi skończyć wcześniej gotowanie
Humanistka w kuchniokoło pokrył biały puch. Jak miło zjeść śniadanie oglądając tak piękny poranek. Mimo ferii zaraz po śniadaniu znów idę do szkoły tym razem mam tylko 4 godzinki biologii :) ~ Kakaowa owsianka z cukinią i orzechami włoskimi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka kakao naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego pół małej cukinii startej na grubych oczkach + orzechy
Kuchenny Skrawek Niebazdrowy i pożywny posiłek. Są też takie dni kiedy od razu wiem, że rano będzie zbyt mało czasu na krzątanie się w kuchni więc śniadanie przygotowuję dzień wcześniej. Piekę owsiankę lub przygotowuję taki pyszny pudding :) Super zdrowe ziarenka szałwii hiszpańskiej wystarczy zalać mlekiem, zostawić na noc a rano dodać ulubione owoce i gotowe, polecam :) Na 2 porcje puddingu dla dorosłych
Mienta blogkorzenna o właściwościach rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie na słodycze
Życie na widelcuIleż tych migdałów w nazwie :) Zdecydowałam się w końcu na zakup mleka migdałowego, co na początek zaowocowało powstaniem tej o to owsianki :) Prostej i smacznej :) Słodkiej, bowiem mleko w składzie posiada syrop z agawy, który nadaje delikatnej słodyczy. Dodatki takie jak masło migdałowe Primavika, migdały i banan sprawiły, że całość komponowała się wyśmienicie :) Składniki: 200 ml mleka migdałowego 4 łyżki
Zdrowie na języku :Psię ukryć, że w Polsce na śniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego często kupujemy po drodze do pracy czy szkoły drożdżówki lub gotowe bułki). Śniadanie to podstawowy i obowiązkowy! posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj rano te kilka - kilkanaście minut snu są dla nas na wagę złota - niestety kosztem
W kuchni Katiebiałko -żelazo -cynk -chrom Dużą zaletą siemienia jest jego neutralny smak, dzięki czemu może stać się dodatkiem właściwie każdego dania czy przekąski, np. kanapki, sałatki, jogurtu czy owsianki. Fajnym pomysłem jest też posypywanie nim domowego pieczywa
KasiekGotujezalewamy wodą. Gotujemy na średnik ogniu, aż płatki zmiękną i zgęstnieją. Dolewamy mleka, mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy cynamonem. Następnie owsiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami, jabłkami i żurawiną. Smacznego
kulinarnyJaNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue Ravenblisko do ferii. Co prawda ferie będą wypełnione po brzegi biologią i chemią, ale przynajmniej bez zbędnych sprawdzianów, kartkówek i bezproduktywnych lekcji :) A dziś, pyszna, kremowa, sycąca i zdrowa... owsianka ! ~ Krem owsiany z twarożkiem, nerkowcami i mandarynką ~ Składniki: 50g zmielonych płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 150g serka twarogowego szczypta soli + mandarynka namoczone przez noc nerkowce
Kuchenny Skrawek Niebajeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie- jako tradycyjna owsianka ( KLIK ) lub batoniki ( KLIK ), ale też doskonały dodatek do słodkiej przekąski. Jeśli są płatki owsiane, to musi być i masło orzechowe, będące świetnym zamiennikiem margaryny. Samo to połączenie
peanutbuttermonsterdokładnie Lewy Sierpowy to wyłącznie owoce suszone i orzechy :) Szkoda tylko, że tak późno odkryłam inne zastosowanie batonów Zmiany Zmiany , bo przecież można je dodać także o innych potraw - owsianek, jogurtów, omletów, placuszków, ciast, muffinek itd. Składniki: 300 ml mleka 45 g kaszy jaglanej słodkiej 3/4 banana 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatki: 1/4 banana 1 łyżka jagód goji 1/2 batona
Zdrowie na języku :Pzakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią
Ala piecze i gotuje