Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) 280razem w skubańcu pominęłam warstwę bezową, którą przygotowuje się z ubitych białek z cukrem. Jako owoce wykorzystałam mus z jabłek (trzeba zacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sweet like chocolate 249pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe! Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe ciasto z owocowo-rumową nutką, które na pewno poprawi Wam humor! P.S. Koniecznie obejrzyjcie film pt. Czekolada, który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór! Smacznego łakomczuchy! :) Składniki na ciasto
Sajkofanka smaku
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 254może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili o dokładkę! :) Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka
Sajkofanka smaku
Semifreddo truskawkowo czekoladowe 242Pyszny, owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek
Ala piecze i gotuje
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 229przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.Do deseru podać lampkę francuskiego różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru
Ala piecze i gotuje
Czekoladowe ciasto z malinami 314Dzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów.Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny
Ala piecze i gotuje
Orange curd 221Mocno owocowy, aromatyczny, gładki i rozpływający się w ustach. Świetny jako dodatek do deserów i wypieków. Ja mogę go jeść łyżeczką, uwielbiam go. Użyłam go do mini tart. Składniki: 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru Przygotowanie:Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko w celu odsączenia
Ala piecze i gotuje
Gofry jogurtowe 331Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl z kiwi (shake z kiwi) 251smaku nic nie stracił. jeśli chcemy aby shake miał zielony kolor miksujemy kiwi zwykłym blenderem do rozdrobnienia owocu. Koktajl z kiwi (shake z kiwi) pijemy na zdrowie! Inne napoje owocowe: Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy Koktajl truskawkowy Koktajl z owocami The post Koktajl z kiwi (shake
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 509Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu. Ostatnio piekłam ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bavarese z brzoskwiniami 296którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce, lub różnorodne formy silikonowe. Gotowe bavarese musi stężeć w lodówce przynajmniej
Mia Cucina Sofieta
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 273wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem
Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 231mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy. W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. W osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy
Mia Cucina Sofieta
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 295Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej21 gr drożdży świeżych175
Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 240może cherries to czereśnie, a sour cherries to wiśnie? Jak zwał tak zwał, a ja zapraszam na obłędną tartę z czereśniami. Tarta wyszła pyszna: bardzo aromatyczna i mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto
Mia Cucina Sofieta