owocowe - 2000 przepisów (strona:87/134)

Sałatka z mizuną, serem korycińskim i kurczakiem 199

endywia, a smakuje jak musztarda! Tak, ma delikatny posmak musztardy :-). Zdecydowanie polecam do spróbowania, w Krakowie do kupienia na przykład na Hali Targowej, na samym końcu stanowisk warzywno-owocowych. Postanowiłam połączyć ją z serem korycińskim, piersią z kurczaka, pomidorami, migdałami, żurawiną... wariacja w sumie z tego co miałam pod ręką, ale bardzo smaczna i ciekawa!Zapraszam!Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 174

średnicy 28 cm:biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki miodu drahimskiego  Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% Dekoracja: po ok 200 g malin i wiśni (użyłam soczystych

Ze smakiem i z pasją
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 276

kilk).Składniki na dużą blachę:- 2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko, (można z tego przepisu)- 12 sporych łyżek mąki gryczanej (kopiaste)- 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- sok owocowy świeżo wyciskany ok.3/4-1 szklanki (u mnie mleko roślinne)- 60ml oliwy, oleju (chlebek będzie miał wyczuwalny smak oliwy, ja dałam więc dobrą oliwę z oliwek)- sól do smaku (u mnie ok.1/2

Smaczne Zdrowe
Koktajl ogórkowy na kefirze 179

Domowy Kefir po okresie 2 tygodniowej przerwy znów zaczęłam codziennie przygotowywać. Uwielbiam w okresie letnim pić koktajle przygotowane na bazie zimnego kefiru. Takie warzywne lub owocowe koktajle doskonale zastępują śniadanie lub kolację, szczególnie w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na normalne posiłki. Do tego takie koktajle np. ogórkowe, czy truskawkowe na kefirze mają mało kalorii, więc doskonale nadają się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ? 236

Lubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone.Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków

Smaczna Pyza
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWO- PORZECZKOWY, BEZ CUKRU 237

Lato to zdecydowanie czas owoców, deserów owocowych, a także pysznych koktajli. Przeważnie bywa u nas truskawkowy, malinowy lub jagodowy (borówki odradzam- ich kolor w gotowym produkcie jest wyjątkowo nieapetyczny, ale pozostałe owoce jak najbardziej). Moim najnowszym odkryciem, któremu jestem wierna już od jakiegoś czasu jest koktajl truskawkowo-porzeczkowy, PYCHOTKA ! Chyba najlepszy z dotychczas przygotowywanych. Bywa u nas prawie codziennie. Zawsze

Smaczne Zdrowe
Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą. 214

mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis

Smaczna Pyza
Smoothie Cytrusowe 245

dodajemy miąższ pomarańczy i grejpfruta, kostki lodu i miksujemy wszystko razem. Przelewamy do szklanek i pijemy. Jeśli nie uda nam się wypić całego napoju od razu, zauważymy, że pulpa owocowa zbiera w górnej części szklanki, a w dolnej oddziela się sok - nie ma się czym przejmować. Wystarczy tylko zamieszać zawartość w szklance. Ja przez dwa dni piłam to smoothie. Idealnie

Blondynka Gotuje
Lekki jogurtowiec z truskawkami 360

Desery na bazie jogurtu przygotowuję dosyć regularnie, są lekkie, kolorowe i owocowe. Jogurtowce są też lżejsze od deserów przygotowywanych na bazie śmietany kremówki. Ich smak zależy od wykorzystanych owoców i innych dodatków. Jogurtowce mogą też mieć różny kształt w zależności od formy. Jogurtowiec z galaretkami Tęczowy jogurtowiec z owocami Deser jogurtowy z truskawkami na spodzie z ciasteczek amaretti Cytrynowy deser

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z arbuza i fety z malinami 307

Podczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  50 g sera feta,  duży plaster arbuza,  5 łyżek malin,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego

Z miłości do słodkości
Puszyste malinianki na jogurcie . 5915

bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki :  0,5 kg mąki4 łyżki cukru1 saszetka drożdży suszonych instant ( na 0,5 kg mąki )200 g owocowego jogurtu jasnego - u mnie morelowy  120 ml letniego mleka1 jajko4 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki umieścić w misce , wymieszać drewnianą łyżka a następnie wyłożyć na wysypany mąką

Malinowa Kawiarenka
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy 315

pigwówkinie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach rozcieńczyć wodą. W zasadzie jest to przepis na większość znanych mi owocowych nalewek... Ilość cukru zależy od owoców, a jeśli chodzi o czas „leżakowania” – przeważnie im dłużej tym lepiej. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pomidorowy koktajl 178

Owocowe koktajle robię często bo bardzo je lubię ale po warzywny pokusiłam się pierwszy raz i powiem szczerze super pożywne śniadanko a jeszcze do tego ekspresowe w wykonaniu :)Składniki:- 2 pomidory- 2 łyżki koncenratu pomidorowego- 1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego- sól, pieprz i ostra papryka- do dekoracji plasterki ogórka i paprykiPrzygotowanie:Pomidory miksujemy w blenderze dodając koncentrat pomidorowy

Zainspirowana w kuchni
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 171

degustacyjnego     Drugim głównym daniem, które osobiście i z dumą zaprezentował nam sam szef kuchni Roop Lal Balu była langusta z sosem homarowym i kawiorem wędzona dymem z drzewa owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu.  To danie Nr 1 wg Piotra.    Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z OWOCÓW LEŚNYCH 213

Latem często nie mam ochoty na jedzenie. Wolę przygotować owocowy koktajl, który nasyci i jednocześnie orzeźwi w czasie upałów. W doborze owoców panuje, użytych do tego napoju, panuje rozkoszna dowolność.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry