pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju
Apetyczna babeczkabędę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi w nim sezonowych owoców, najlepiej prosto z krzaka, żeby tak mieć świeże maliny albo poziomki... Pyszne bakalie znajdziecie w Owocowym RajuSkładniki na budyń: 500 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki ryżu białego ok. 20 sztuk daktyli bez pestek 4 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady szczypta soli bakalie
Apetyczna babeczkamiękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia
Apetyczna babeczkababka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka i rozpływa się w ustach, pychota i samo zdrowie!. Kaszę gryczaną wysokiej jakości oferuje sklep Owocowy Raj.Składniki na babkę: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 30 dag białego sera 3 jaja świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi
Apetyczna babeczkapasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad
Moja smaczna kuchniaGama 6. Sangria na białym piwiePomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem
Chilli Czosnek i Oliwakawy najlepsze ciasto z nutą kawy :) Pysznie czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne
Mienta blogLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość
chwile dla mniedawna na to czekałam. Tęskniłam bardzo. Jak tylko rozpoczęłam wychodzenie z diety warzywno - owocowej uprażyłam sobie gomasio :) Gomasio to japońska przyprawa stosowana w makrobiotyce. Jest niezwykle zdrowym zamiennikiem zwykłej soli. Standardowo przygotowuje się ją z sezamu i soli. Aby była jeszcze zdrowsza można dodać siemię lniane, ciemne lub jasne (czyli złoty len). sezam z solą + złoty
chwile dla mniePyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3 kost sera tłustego1 galaretka z czarnej porzeczki1 galaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych
Kuchnia DanusiPrzepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera. Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się
Aga w kuchniforemki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej ale musimy muffinki obserwowac. Polecam foremki na duze muffiny. Taka jedna duza
Z Kuchni Do Kuchniwody w organizmie...i pewnie myśli poważnie o kupnie kilku opakowań. Nie przeczę, że i ja zakupie następne, gdyż efekty są widoczne, a co najważniejsze..odczuwalne! Jaki smak? Lekko owocowy. Ja to rozpuszczam w szklance ciepłej wody, lub w herbacie. W zimnej wodzie proszek nie za dobrze się rozpuszcza i pozostaje taki piaseczek i cały roztwór jest mętny. Natomiast
Z Kuchni Do Kuchniprzegotowana i ostudzona woda sól – dwie łyżki na 1,5 l wody główka czosnku na jeden większy słój kilka cm korzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret
Z Kuchni Do Kuchni