Koktajl malinowo-czekoladowy 296Pierwsze maliny wpadły do napoju Alpro :)Owocowe koktajle to hit lata. Uwielbiam !Koktajl malinowo-czekoladowySkładniki:1 szklanka malin3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego AlproZmiksować i pić !Na zdrowie... Smacznego
kolorowotorcikowo
Kruche rogaliki z marmoladą 257Składniki:2 szkl. mąki pszennej200 g margaryny/masła2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudruszczypta solimarmolada owocowa Wykonanie:Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty
kolorowotorcikowo
Jogurtowy koktajl z mango i kardamonem 308Uwielbia owocowe koktajle, zarówno te mleczne jak i jogurtowe.A za co - za smak, prostotę i szybkość wykonania. O każdej porze roku wrzucam sezonowy owoc do blendera i w mig powstaje pyszny, zdrowy napój !Dziś proponuję Wam egzotyczny koktajl z mango. A jako, że walentynki tuż, tuż i większość z Was poszukuje inspiracji na ten dzień, do koktajlu proponuję dodać kardamon
kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 247Pamiętasz ? Jako mała dziewczynka biegłaś do babci ... Wiedziałaś, że czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go !Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy !Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata.Dlaczego ?On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość
kolorowotorcikowo
Szaszłyki z kurczaka 216Paprykę i kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę w kawałki, każdy plaster ananasa na 8 części, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania.Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy
Pasja Smaku
Sos porzeczkowy do mięs, sałatek i serów 367porzeczkowym. A dziś sam przepis na sos porzeczkowy. Świetnie pasuje do sałatek, mięs i serów. Mi przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy. Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy
Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Lody truskawkowe z bananami i miętą 252przygotować. Wczoraj na szczęście zauważyłam wpis Doroty o lodach i pomyślałam czemu by nie przygotować podobnych... Ja do swoich dodałam jeszcze miętę i mocno zwiększyłam ilość truskawek. Są mocno owocowe i naturalne. Wraz ze mną truskawkowe specjały przygotowały: Karolina, Marlena, Wiosenka, Marta, Dorota, Ela, Agnieszka i Marta. Składniki: 500 g truskawek 2 banany 2 gałązki mięty Wykonanie
Pasja Smaku
MUFFINKI Z MALINAMI 287Ostatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne. Gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj. Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki:- 3 szkl mąki orkiszowej 700- łyżeczka sody- 2 łyżeczki proszku
Smaczne Zdrowe
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 214podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180
Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 239Pyszne, delikatne, bardzo owocowe i szybko znikające w brzuchach mojej żarłocznej rodzinki. Pochłaniali jeszcze ciepłe, mimo , że chwilę wcześniej zajadali obiad. Chyba to te promienie słońca na tarasie tak na nich podziałały, w końcu to nie norma, by w marcowe popołudnie biesiadować na tarasiku. Pogoda nam sprzyja, drożdżóweczki do popołudniowej kawki na tarasie były więc idealne. Gorąco polecam ! Przepis
Smaczne Zdrowe
KOMPOT TRUSKAWKOWY Z KSYLITOLEM 265Przez wielu już zapomniany, przez innych nie pamiętany wcale. Odkąd nastała moda na soki "owocowe" w kartonikach praktycznie niewiele osób przygotowuje tego typu zaprawy na zimę. U nas przez jakiś czas również był zapomniany, po prostu robiłam i nie było komu go jeść. Dlatego też przez kilka lat nie zaprawiałam kompotów wcale, bo nie było na nie chętnych. Odkąd
Smaczne Zdrowe
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 489mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche ciasto, dodać jajko i szybko zagnieść razem.Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut.W tym czasie przygotować sobie kruszonkę, masę owocową i masę serową.Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160
Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23381Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki
Smakołyki Bereniki
Rolada kakaowa z kremem melonowym 211wierzch do ozdoby, np. wyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki i pakujemy
sama złodycz
Sałatka warzywna z miętą 384Uwielbiam sałatki! Na blogu jest ich spory zbiór Lubimy sałatki, lubimy wszelkie sałatki: warzywne, owocowe, z mięsem, z wędliną, z serem czy też z różnymi rybami. Dlaczego? Bo sałatki cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką, kolorową, smaczną sałatkę warzywną z dodatkiem świeżej mięty, która nadaje sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię