Brownie z kaszy jaglanej z migdałami - bez glutenu 188cukru (ok. 100g) pół szklanki ciemnego kakao (ok. 45 g) łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) lub sody szczypta soli 2/3 szklanki migdałów blanszowanych, ok. 70g (można zamienić na orzechy) Wykonanie tradycyjne : Kaszę przepłukać zimną wodą - kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance wody. Gdy kasza ostygnie wrzucić ją do miski
Mania Wypiekania
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 244składnikiem, który zadecydował o takim a nie innym smaku :) Mimo wszystko, wyszło bajecznie pysznie, zdrowo i słodko :) Spód: 150 g płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego 80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek cynamon cukier kokosowy
Zdrowie na języku :P
Całuski 292jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczenie: Gotowe porcje ciasta układamy na blasze w klikucentymetrowych odstępach. (W oryginalnym przepisie ciasteczka pieczono na blachach wysmarowanych pszczelim woskiem, ale jeśli go nie mamy, możemy blachę wyłożyć papierem
Ratunku obiad
Młody kokos :) 186czas od momentu zerwania do momentu wysyłki. Przechowywane w specjalnych chłodniach dłużej zachowują świeżość. Dotrą do każdego zakątka Polski, bez żadnych problemów :) Smak młodziutkiej, naturalnej, wody kokosowej wprost z orzecha jest niepowtarzalny! Bardzo naturalny, delikatny, subtelny. Nie spodziewałam się, że będzie taki słodziutki :) I nie ma tu mowy o "przesłodzeniu" bo słodycz jest idealna. Niekiedy z bardzo leciutkim posmakiem kwaśności
Zdrowie na języku :P
Kuleczki a la rafaello w strzelającej posypce 275kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Masę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika (masa musi zgęstnieć, by można z niej było formować pralinki). W dłoniach formujemy szybko kuliki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczamy je w strzelającej posypce lub w wersji tradycyjnej w wiórkach kokosowych. Kuleczki a la rafaello przekładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny
Słodkie okruszki
Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi 183należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione
Di gotuje
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 252lodówki bez przykrycia, również jest super. Smacznego :-) Polecam także torty bezowe: Wiosenna Pavlova: Tort bezowy z kremem kawowym: Tort bezowy ze śmietaną i owocami: Tort dacquoise z orzechami: beza Pavlovej
Smaczne Zdrowe
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 249przy podstawie kwiatu. Przepłucz kwiat pod wodą, aby pozbyć się resztek pyłku i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia. 4. Weź łyżeczkę farszu i uformuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. Włóż nadzienie do środka kwiatu i delikatnie zakryj płatkami. W ten sposób przygotuj wszystkie kwiaty. 5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej grubą warstwę oleju. Nie musi być
Chilli Czosnek i Oliwa
Acai - Matcha Bowl w melonie :) 201obydwa rodzaje lodów połącz ze sobą, wykonując kilka ruchów łyżką, w taki sposób, aby nadal było widać i acai i matcha. Przełóż wymieszaną masę do melona i dodaj orzechy z figami
Zdrowie na języku :P
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 284płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w miseczce. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża
kawawszklance
Letni obiad wegetariański IV, Peas (Seinfeld) 271pyszności przygotujesz w krótszym czasie niż długość szkolnej lekcji :). Na zdjęciu: ziemniaki (gotowane na parze), brokuły (też na parze) z prażonymi orzechami włoskimi (mogą być również prażone płatki migdałowe) i polane olejem lnianym, smażone pomidory, sałata zielona z naturalnym jogurtem i surówka z czerwonej papryki i cebuli. Palce lizać! The Engagement (season 7, episode 1) What’s the deal with
Qlinarnie i Qlinarnie
Chia pudding 187witaminy, błonnik, białko. Pęcznieją aż dziesięciokrotnie i dlatego tak bardzo lubią je osoby dbające o linię. Pudding chia dekorujemy jak podpowiada nam wyobraźnia: owocami, orzechami, płatkami owsianymi. Dla smaku możemy dodać miód, syrop klonowy, wanilię. Składniki: (jedna porcja) 150 ml mleka 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu owoce Do mleka dodajemy nasiona
Pyszności Słodkości
Domowe masło kokosowe 196jest równie pyszny! A zrobiony w domowym zaciszu smakuje jeszcze lepiej. ;) Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami masła orzechowego, moglibyśmy jeść je non stop. Ja niestety jestem uczulona na orzechy i raczej powinnam unikać jedzenia ich, ale czasami trudno jest mi się powstrzymać, za co niestety przypłacam później reakcją alergiczną. Ponieważ w mojej kuchni trwa istny festiwal kokosa, postanowiłam zrobić
Cooking Monster
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 190sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 13-15 minut w 170-180 stopniach. (Ciastka
Di gotuje