orzechy - 16941 przepisów (strona:653/1130)

Ciastka z płatkami gryczanymi, pestkami dyni i czekoladą 128

puszystości. Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników. Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą miękkie

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami 260

Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Blaszkę można albo wyłożyć papierem do pieczenia albo spryskać np. oliwą z oliwek w spray’u. Ciasteczka układamy w małych odstępach

Słodkie okruszki
Bezglutenowe raffaello 186

obtoczenia (jedna łyżka) Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.   Wartości odżywcze: 179 kcal w całej porcji (22 kcal w jednej z ośmiu kuleczek

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe kulki jaglane 152

orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.   Wartości odżywcze:  187 kcal w porcji bez dodatków (23 kcal w jednej z ośmiu kuleczek

Chocolate Muffin Blog
Kasza bulgur z figami i jeżynami 182

book of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody   2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli

Stare Gary
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 565

mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 217

Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry

Karo in the Kitchen
Trufelki z płatków owsianych - fałszywe marcepanki 202

naturalnego ekstraktu migdałowego kakao do obtaczania kulek Płatki owsiane zmielić (najlepiej w młynku do kawy), dodać cukier puder, masło i ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w kakao. Gotowe

Posadzone i zjedzone
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 276

kraje zachodu, które już na przełomie XV i XVI wieku sprowadziły do Tajlandii pieprz – który jest jedną z ważniejszych przypraw – oraz wykorzystywane, aż po dziś dzień bakłażany, orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania

Jacob Tastes
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 208

posiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę  doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno posiekaną papryczką. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest to obowiązkowe ;) Smacznego !  Foto wykonał mój brat: https://www.facebook.com/fotadrianjaniak/

Jemy Pijemy
Czekoladowe ciastka z jezynami czyli poWeekendowe Lakocie odc.133 172

rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto na końcu dodając białko.  Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  W każde ciastko wtykamy po jednej jeżynie. Pieczemy ciastka w 180 st.C przez 12 minut. Zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami 216

soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec

Di gotuje
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 210

jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron , dodaj drugą połowę posiekanej drobno cebuli, posiekany również w drobną kosteczkę czosnek oraz umyte (lub odmrożone) kurki. Podgrzewaj całość około

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO GRUSZKOWE 233

bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów  1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka

WYSPA SZCZĘSLIWA
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 154

smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie w niej obtoczyć. Decydując się

Di gotuje