orzechy - 16941 przepisów (strona:660/1130)

Kokosowy pudding chia z jagodami 228

chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego

Cooking Monster
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 173

masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie

SMYKWKUCHNI
Azjatycka sałatka z cieciorką! 218

chili - odrobina octu ryżowego do smaku - 1/2 łyżeczki miodu W/w składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut aby smaki się przegryzły. JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu -  woda do nadania odpowiedniej gęstości

SMYKWKUCHNI
Fit pralinki tiramisu 269

wymieszać z jogurtem, mascarpone, kawą i miodem. Dodać płatki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dosypać płatków,  lub przeciwnie - dodać więcej jogurtu. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Obtaczać w kakao i układać na talerzu. Schłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z czarną quinoą, owocami i migdałami ziemnymi (orzech tygrysi, cibora jadalna, chufa) 194

cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych

Quinoa Raz!
FERMENTOWANA... OWSIANKA 338

cennych minerałów. Niegdyś fermentowanie zbóż było powszechną praktyką i być może właśnie dlatego nie było takiego problemu z celiakią. Wiele źródeł zaleca fermentować albo przynajmniej moczyć wszelkie strączki, kasze, orzechy, ziarna i płatki przed ich zjedzeniem. Teorie są jednak różne, a ja nie zgłębiałam tematu wnikliwie i nie chcę zajmować żadnego stanowiska. Z całą pewnością mogę jednak powiedzieć, że fermentacja

Kasia Sarna
Chocolate chip cookies. Najłatwiejsze ciasteczka z kawałkami czekolady. 239

lodówki w celu schłodzenia, będzie bardziej zwarta. Szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki

Słodkie okruszki
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 253

ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego) 200 g startej na drobnych oczkach marchewki 2 słodkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki z lodami 154

wychodzi z mody, możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja

Naleśniki
Co jeść przed treningiem? 163

rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny

Menmagazine
ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji 195

stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy w odstępach gdyż ciasteczka się trochę rozpłaczą.. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z ricottą. 199

mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól, dalej miksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać je do zmiksowanego ciasta. Wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do lekkiego zrumienienia (ok. 25 minut). Oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie

zadanie-gotowanie
Pieguski 201

michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie góra-dół. 7. Pamiętaj,że każdy

Fiolka w kuchni
Bazyliowe co nieco 159

kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego pęczek bazylii lub innego zielska, równie dobrze możesz użyć to co zostało Ci po zrobieniu oliwy smakowej. Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku przez około 30 minut, po czym zblenduj wszystko razem na gładką masę (dla ułatwienia pracy posiekaj uprzednio bazylię. ps. A to tak dla podglądu, to była 1/4 mojej

greenscarf
Hummus z batatów i soczewicy 185

hummus . Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam. Hummus z batatów Składniki: 1 batat, około 300 g 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej soczewicy 50 g włoskich orzechów 1 doniczka świeżej kolendry po łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry, uprażone i zgniecione w moździerzu 2 łyżki tahini 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki kajeńskiego i czarnego

codojedzenia