jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia - pamiętając
Di gotujeprzyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do posmarowania brytfanki Nastaw piekarnik na 175ºC
codojedzeniasodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.13-15 minut
Smaczne Zdrowepory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste. Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią. Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry. Naucz się jeść strączki, które
Moje Kuchenne Rewelacjecynamon, kardamon, startą na tarce tonkę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy, lub jeszcze raz blendujemy. Przekładamy masę do miseczek, a na wierzchu układamy kawałki figi i posypujemy orzechami
Quinoa Raz!cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 15 minut, na złoto. Pozostaw na blaszce do wystygnięcia
Kuchnia bezglutenowaPrzedstawię teraz składniki podstawowe : SER BIAŁY, JOGURT NATURALNY, KEFIR, Składniki dodatkowe : bakalie, rodzynki,suszone śliwki i morele, migały, orzechy: włoskie, nerkowce, laskowe. Owoce : maliny, truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, żurawina. Warzywa : cebula, papryka, ogórek, rzodkiewki. chrzan, czosnek, inne : lubczyk, kolendra, wiórki kokosowe, cynamon, prawdziwe kakao, koper i przyprawy : wszystkie, oprócz soli
Pysznosci Babci Basistanie się kleista. Po ugotowaniu przekładamy kaszę do miski i studzimy. Dodajemy łyżkę masła i miodu i dokładnie musimy wymieszać. Z masy jaglanej możemy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego
Pysznosci Babci Basimnie najlepszy ) , a drugą wiśniowym , bo jedni w rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową
Pysznosci Babci Basisałata, Przygotowanie : Gotujemy jajka, studzimy i obieramy. Trzemy na tarce na drobnych oczkach lub drobno siekamy. Mieszamy z cebulą, dodajemy szynkę i majonez. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w drobno posiekanych słonych orzeszkach. Liście sałaty myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na półmisku, a na nim kulki jajeczne. Wkładamy do lodówki, by kulki lekko
Pysznosci Babci Basiłyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek
Pysznosci Babci Basisoli 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) Na kruszonkę: 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżka brązowego cukru 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego duża garść posiekanych orzechów włoskich W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko
Simply Food