orzechy - 16941 przepisów (strona:579/1130)

Zdrowa owsianka z malinami 177

miseczki. Zalej je niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie zblenduj banana razem z malinami na mus. Zalej nim napęczniałą owsiankę. Udekoruj ulubionymi owocami lub orzechami. Ważne żeby tobie smakowało 😀 Smacznego

Słodka Strefa
Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem 165

pieczenia oraz szczyptę soli. Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki

Di gotuje
Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym 262

zupa będzie miała jedwabiście kremową konsystencję. Możemy ją podawać już 8 miesięcznym niemowlakom. Wcześniej warto jednak sprawdzić, czy maluch nie jest uczulony na kokosa (bądź co bądź jest to orzech). Dla najmłodszych dzieci polecam przyrządzić zupkę z dodatkiem domowego mleczka kokosowego. Wtedy mamy pewność, że nie ma w nim niepotrzebnych dodatków.   mały kalafior 4-5 ziemniaków kawałek selera pietruszka

Dieta bez mleka
Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 251

końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka ostudzić

Di gotuje
Babeczki marchewkowe z bitą śmietaną 174

oliwek  4 jajka 1 łyżeczka sody  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1,5 łyżki cynamonu  1,5 łyżki aromatu migdałowego  opcjonalnie garść orzechów  Przygotowanie :  Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych

Słodka Strefa
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 217

Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie w dłoni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Słodkie okruszki
Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią 469

jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 150g startej marchewki na drobnych oczkach 150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii) 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 1/2 szklanki posiekanych orzechów Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać. 2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier

Mała Cukierenka
Kanapki z figą i łososiem! Mniam!!! 230

wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.  Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów 171

angielskiego brown portera, który został zaakcentowany polskością dodając chmiel wprost z Lubelszczyzny, oraz  kwiatami z dalekiego wschodu. Sir Szyszunia  czuć zapach jaśminu, a kubki smakowe czują orzech włoski 💙. Piwo This is... mlecyk! pszeniczne, mętne piwo typu american wheat z popularnym mleczem, czyli mniszkiem lekarskim. Jedyne takie piwo na rynku. O więcej smaków piwa 🍺🍺🍺  tutaj

Moniki Smakołyki
Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą 145

oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec

Di gotuje
Tarteletki ze śliwkami na kruchym spodzie 192

starym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje

Apetyczna babeczka
Mufinki z gruszką i czekoladą :)) 126

dodatek do kawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem gruszki i dwóch rodzajów czekolady – gorzkiej i mlecznej z orzechami i rodzynkami. Zdecydowanie upiekłam je po raz pierszy ale nie ostatni:)). Mufinki z gruszką i czekoladą 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1 jajko 0,5 szkl maślanki

Pieguskowa Kuchnia
Miodownik 174

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat. Przekładać placki i polać polewą czekoladową- u mnie akurat na wierzchu masa krówkowa i posiekane orzechy włoskie. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiekną i zwilgotnieją od kremu.   Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Lubię :) 109

Lubię jazdę samochodem, szczególnie, kiedy niemam wytyczonego celu, 8. Lubię oderwać sie od rzeczywistości, pobujać w obłokach, 9. Lubię (to chyba za mało powiedziane) czekoladę pełnomleczną z całymi orzechami laskowymi lub migdałami, 10. Lubię zwiedzać zamki, ponieważ takie miejsca zawsze kryją jakąś ciekawą historię (a nawet słuchać  bajek). Do zabawy zapraszam: Marzynię dziqą karolkę pookcook pyrę brysskę gosię

Pieguskowa Kuchnia
Jesień 156

pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów, tak aby cały dom wypełniony był tymi specyficznymi

Pieguskowa Kuchnia