rukoli (przepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera
Sajkofanka smakukoniec dodajemy orzeszki pinii i namoczone w rumie rodzynki. Całość wstawiamy na 1 h do lodówki, aby masa stężała. Po wyjęciu masy z lodówki dzielimy ją na kulki wielkości orzecha i obtaczamy w płatkach kukurydzianych, uważając aby dobrze przywarły do ciasteczek. Pieczemy w 180°C 15-17 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Szczelnie zamknięte można przechwytywać parę dni. Smacznego
Mia Cucina Sofietadyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej • ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie
Mia Cucina Sofietaniej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu
Mia Cucina Sofietamiod, oliwaproporcje powinny byc takie by sos nie byl zbyt kwasnyWykonanie:Salate rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki jablko i rzodkiewki. Posypujemy orzechami i na koncu "kruszymy" ser. Doprawiamy sola i swiezym pieprzem.Calosc polewamy sosem.Smacznego
Przysmaki Karolkikwaskowe jablka40g rodzynek80g masla80g cukru trzcinowego40g maki30g platkow owsianych20g mielonych migdalow10g mielonych orzechow laskowychwykonanie:Zimne maslo kroimy na kawaleczki i zagniatamy na kruszanke razem z cukrem, maka, platkami, mielonymi orzechami i migdalami.Jablka kroimy na male kawalki i ukladamy w jednym naczyniu do zapiekania lub w malych, jedoosobowych foremeczkach. Posypujemy rodzynkami, a nastepnie przygotowana kruszanka.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Przysmaki Karolkikroimy w cienkie paseczki.2 lyzki soku z cytryny mieszamy z sokiem jablkowym, szypta cukru, sola i peprzem i mieszamy z kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie.Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke.Smacznego
Przysmaki Karolkirogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca.Masa:Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy.Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami.Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze
Przysmaki Karolkilyzki na porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu.Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.Smacznego
Przysmaki Karolkiminut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut.Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem.zrodlo "Pieprz i sol" sierpien
Przysmaki Karolkiczekolady 100g zmielonych orzechow laskowych 230g ciemnego cukru brazowego 4 jajka 1 lyzka kakao do dekoracji wykonanie:Kakao wymieszac z goraca woda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier, orzechy i zoltka. Calosc zmiksowac.Bialka ubic na sztywna piane i dodac delikatnie do masy czekoladowej.Blaszke (19x20cm) lub mala tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Przelac do niej ciasto. Piec w temperaturze
Przysmaki Karolkilaskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie:Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny.Foremke
Przysmaki Karolkitymiankiem. Doprawiamy sola i pieprzem.Jajko i smietane ubijamy, doprawiamy sola i pieprzem.4 jednoosobowe foremki do zapiekania smarujemy maslem. Na dno ukladamy polowe cukini, na nia kruszymy gorgonzole i orzechy. Przykrywamy reszta cukini i zalewamy calosc masa jajeczna. Posypujemy migdalami.Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gora powinna byc ladnie zarumieniona.Podajemy gorace.Smacznego
Przysmaki KarolkiZrodlo: Maxi cuisine N°59 czerwiec/lipiec 2010Uwagi: Pierwotny przepis podaje by deser zrobic w wysokich szklankach, ale jak dla mnie bylo to troche niewygodne. Ciezko bylo sie przebic przez orzechy i dotrzec na dno szklaneczek. Ja osobiscie nie lubie jesc takich deserow warstwami, lubie gdy na lyzeczce znajduje sie po trochu z kazdej warstwy. Nastepnym razem zrobie ten deser
Przysmaki Karolkilyzeczki mielonych gozdzikow, 0,5 lyzeczki kardamonu 1 lyzeczke cynamonu 1 plaska lyzke kakao 1 jajko wykonanie:Make laczymy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodajemy posiekane orzechy wloskie.W rondelku podgrzewamy miod i smalec i mieszajac czekamy az sie rozpuszcza. Gdy mieszanka ta przestygnie dodajemy do niej make z przyprawami. Mieszamy. Dodajemy jajko i wszystko znow dokladnie mieszamy
Przysmaki Karolki