orzechy - 16941 przepisów (strona:571/1130)

Babka piernikowa 198

szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą

Ze smakiem i z pasją
Strucla z Makiem 185

rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masa:400 g maku100 g cukrułyżka masła50 g rodzynek3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie50 g orzechów u mnie włoskie i laskoweMak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie

Słodkie Przyjemności
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 166

Lunch Box'a i do ciepłej herbaty. Ma ktoś ochotę? "Składniki:250 g miękkiej margaryny150 g cukru2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych70 g żurawiny550 g mąki + 30 g do obsypania blatuSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie

Słodkie Przyjemności
Owocowe batoniki 536

torebce ukryję kilka takich batoników, które dziś przedstawiam Wam. Macie ochotę na owocowe batoniki bez cukru?"Składniki:60 g płatków owsianych60 g mąki1 łyżka sezamu15 g ryżu preparowanego30 g orzechów włoskich4 daktyle50 g rodzynek20 g pestek z dyni20 g pestek słonecznika20 g żurawiny1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami10 g ananasa suszonego4 sztuki suszonej moreli60 ml soku ze świeżo

Słodkie Przyjemności
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 196

wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu."Składniki:garść rukoligarść świeżego szpinakugarść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej5-6 truskawek5 zielonych szparagówmała garść orzechów laskowych i włoskichkilka pestek moreligarść suszonej żurawinydressing:dwie łyżeczki miodu gryczanego1,5 łyżki octu balsamicznego5 łyżek oliwysólSposób przygotowania:Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z gruszkami do góry nogami 146

mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i  odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto

Słodkie Przyjemności
Małe pieguski 137

idealne do dłuższego przechowywania. To co, znajdą się chętni na te małe pyszności? :)"  Składniki115 g masła120 g cukru 3 jajka300 g mąkipłaska łyżeczka poszku do pieczenia75 g orzechów włoskich drobno posiekanych100 g gorzkiej czekoladyłyżka mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło pokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowe z żurawiną 158

goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki:200 g masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie

Słodkie Przyjemności
Majonez domowy 180

sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i  nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.    Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta kurkumy Do sporządzenia tego majonezu potrzebujemy blender  typu „żyrafa” oraz wysoki pojemnik

mojewypiekiinietylko
Trufle Czekoladowe 138

masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy wszystkie składniki ze sobą

Made By Mom And Son
Blok kawowy 333

domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki kawy rozpuszczalnej1/2 kg mleka w proszkubakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)Sposób przygotowania:1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie

Kuchnia domowa Ani
Miodownik 350

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 247

jajko – 1 szt* masło – 150 g* cukier puder – 50 gNADZIENIE:* mielony mak – 100 g* cukier – 25 g* miód – 30 g* orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g* mleko – 75 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).Owijamy w folię spożywczą

Ostra na Słodko
Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 578

Powstrzymanie się przed zjedzeniem masy zanim przyjmie ostateczną formę to rzecz niebywale trudna i wymagająca ogromnego samozaparcia. Kompozycje smaków w wegańskich deserach to wszystko to, co lubię najbardziej. Bakalie, orzechy, owoce nie sposób powstrzymać się przed skosztowaniem tego połączenia, a to tylko pierwszy krok, który może okazać się fatalny w skutkach i doprowadzić do tego, że deseru jednak nie będzie

peanutbuttermonster
Kotlety mielone 223

Pyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison marynowany Orzech..i obiad gotowy..50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegeta, majeranekpomidory suszone Piątnicabułka tartaBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety

Moje domowe kucharzenie