pisałam jakiś czas temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron
Pieguskowa Kuchniałyżeczki ekstraktu waniliowego 3 szkl świeżo startej cukinii (około 500 g) 150 g roztopionego masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina gałki muszkatołowej 1 szkl posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szkl suszonej żurawiny lub rodzynek 4 łyżki mleka (opcjonalnie) szczypta soli Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę
Pieguskowa KuchniaKrótkie dni, słota i brak słońca nie nastrajają mnie pozytywnie. Skutecznym sposobem na jesienną chandrę, która właśnie mnie dopada, zawsze była tabliczka pełnomlecznej czekolady, koniecznie z całymi orzechami laskowymi. Jednak w nadmiarze grozi to niezbyt pożądanymi dodatkowymi centymetrami nie tylko w biodrach, więc trzeba radzić sobie w inny sposób. Dobra książka, spotkania z przyjaciółmi, a na talerzu większa ilość kolorowych
Pieguskowa Kuchniaciasto przełóż do miski gdy nieco przestygnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ciasto dopiero po dodaniu ostatniego jajka stanie się gładkie i dokładnie połączone. Z masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej w szerokim rondelku i delikatnie wrzucaj pączki. Smaż około 3-5 minut w zależności od wielkości. Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Pieguskowa Kuchniakoperek do sosu ryż basmati Wszystkie składniki na pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż się zrumienią. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i wytrzeć ją do czysta. Bób zblanszować przez 2 minuty w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować
Pieguskowa Kuchniaorzechowego z syropem. Jak mogłoby być inaczej?! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to koniecznie obadajcie batoniki z amarantusem ekspandowanym . Bardzo fajnymi dodatkami, które można wmieszać w masę, są posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wpłyną pozytywnie nie tylko na smak, ale również na strukturę. Artykuł Batoniki z płatków jaglanych pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę
W Moim Magicznym Domupierś kurczaka (lub krewetki) 2 małe jajka 3/4 szklanka kiełków fasoli mung* 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część) limonka do podania (opcjonalnie) prażone (niesolone) orzechy ziemne *jeśli użyjecie tak jak ja kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć Składniki na sos: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki około 1/2 łyżki płatków chili (dałam ciut
Słodkie okruszkiPrzedstawiam dziś świetny pomysł na sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym
karmelowyktóre nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa . Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto włączyć do dań
codojedzeniajedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka . Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru 5%, masło shea, gumę arabską (błonnik z akacji, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty mogą spokojnie
kruche babeczkiłyżek jogurtu greckiego 1 brzoskwinia 2-3 łyżeczki dżemu (u mnie Naturalnie Owocowy o smaku owoców leśnych od Stovit) 2 łyżki ulubionych bakalii (u mnie morwa biała i posiekane orzechy włoskie) W pucharku układamy warstwę płatków, na nią połowę jogurtu, pokrojona w kostkę brzoskwinia, reszta jogurtu, którą posypujemy bakaliami i polewamy dżemem. Ja swój deser dodatkowo udekorowałam listkami mięty
Cynamonowe szczęściesię kleić po ściśnięciu. W razie potrzeby możesz dodać ciut więcej mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Uformuj falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w sezamie. W rondelku rozgrzej grubą warstwę oleju (na 3/4 wysokości falafela). Możesz włożyć kawałek chleba, aby upewnić się, że olej jest dość gorący. Falafele smaż partiami
Chilli Czosnek i Oliwarodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy
Różne smaki w kuchniszkl. mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie
Różne smaki w kuchni