Babeczki marchewkowe 342marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru W misce mieszamy razem
Ciastkozercy
Orkiszanka z bananem i masłem migdałowym (owsianka) 156swój dzień rozpocząć z wigorem. Tym bardziej dla mnie, gdyż 24 h na dobę muszę zajmować się swoją córeczką. Lubię migdały, ponieważ oprócz pysznego smaku jako jedyne z orzechów posiadają właściwości alkalizujące, a zakwaszony organizm reaguje przewlekłym zmęczeniem. Warto je włączyć do swojej diety - chociażby w postaci mojego ulubionego masła . Polecam! (1 porcja) 1/2 szklanki płatków orkiszowych (mogą być
Di gotuje
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 206miękkie i soczyste. Wszystko w misce solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu aż zacznie robić się lepka i spoista. Formujemy 24 malutkie klopsy, wielkości orzecha włoskiego. 3 z nich odkładamy – wykorzystamy je do sosu. Resztę układamy na wysmarowanej olejem blaszce i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, na 25 minut. SOS Obieramy
Karo in the Kitchen
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 404łyżeczka ostrej papryki pieprz ziołowy Przygotować pulpety: Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Zmielone mięso wymieszać z cebulą,natką pietruszki oraz przyprawami.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzać bulion bądź rosół.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować
Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 246zewnątrz i z miękkim środkiem. Po upieczeniu należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Składniki na 15 sztuk: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko (rozmiar l) 4 łyżeczki miodu Do miski wbić jajko, dodać miód i masło orzechowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Płatki owsiane zmielić
Ugotować
Tarta z rabarbarem 166podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. wypełnienie: Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy wierzch: Rabarbar kroimy
Bon appetit mon amie
Chocolate crinkles - czekoladowe ciasteczka 189godzin, lub na 1i 1-2 godziny do zamrażarki. Porządnie schłodzone ciasto powinno być bardzo, bardzo twarde. Nabierać łyżeczką i formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nie spłaszczać bo nie popękają. Uformowane kuleczki (jeśli ciasto zdążyło zmięknąć) wstawiamy do lodówki na 40 minut. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze i pieczemy w piekarniku w temperaturze
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Karmelowe smoothie 170Składniki: 5 daktyli bez pestek 1 mrożony banan 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ulubionego mleka roslinnego 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki wanilii ziarna słonecznika lub ulubione pokrojone orzechy do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Proste, prawda? Smacznego! Artykuł Karmelowe smoothie pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl
Ulubieńcy maja i czerwca 188kilka czekolad tej firmy i żadna nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Z kolei ta czekolada ma w sobie coś wyjątkowego. Rozpływa się w ustach zostawiając drobinki prażonych orzechów. Jedna z lepszych wegańskich czekolad. Następnym produktem jest jogurt sojowy firmy Provamel, który kupiłam w sklepie wegańskim z polecania pracownicy. Przypadł mi do gustu ze względu na dodatek
wegujemy
OWSIANKA NOCNA Z CHIA I JOGURTEM NATURALNYM 250płatków owsianych * 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego * 3 łyżki nasion chia * opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego (ja pominęłam) * na wierzch do posypania według uznania: kokos, rodzynki, jabłko, orzechy, inne dowolne owoce Wykonanie: Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli zabieramy ze sobą
Zrób to smacznie
ANZAC 195niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkości
Salsa z pieczonej papryki i suszonych pomidorów 287Salsa z pieczonej papryki i suszonych pomidorów Składniki: Czerwona papryka - 3 sztuki Suszone pomidory - 6 sztuk Orzechy pini (słonecznik) - 2 łyżki Oliwki - 10 sztuk Świeża bazylia - kilka listków Sok z 1/2 cytryny Skórka z 1/2 cytryny Oliwa z oliwek - 4-5 łyżek Czosnek - 2 ząbki Sól, pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, osuszyć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Kuchnia Bon Appetit
BÓB Z ANANASEM :) 260zeszłym roku zachwycałam się połączeniem bobu z orzechami włoskimi. W tym sezonie będę często podjadać go z ananasem. Dawno żadna sałatka nie smakowała mi tak bardzo, jak ta, którą prezentuję poniżej :) Czytaj więcej
Kasia Sarna
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 267przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem mieli na śnieżnobiały proszek. Naprawdę pachnie jak świeżo rozłupany kokos :) Co ciekawe, ma dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc dbający
Grunt to przepis!
Pulpety duszone w młodej kapuście 226zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor. Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać
Monia miesza i gotuje