obtoczenie*3-4 daktylepekanyMąkę i wszystkie suche składniki przesiać. Jajko zmiksować z jogurtem. Dodać do mąki i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i daktyle, przelać do foremki, posypać orzechami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min.*dobrze by było gdyby była dość twarda
More food, love and dreamskukurydziane gofry* z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami*** z kaszą kukurydzianą, mąką kukurydzianą ** pekany i nerkowceProsto, lekko chrupiące, leciutkie tak, trochę z jesienią mi się kojarzą.Pogoda się zepsuła, pada, pada ii pada...Noo, a to, że dzisiaj(znów) idę na grilla.. pfff.. w taką pogodę... mhmm..taak, mam nadzieje, że chociaż przestanie padać
More food, love and dreamsowsianka z duszonym rabarbarem z jabłkiem, jogurt naturalny z orzechami pecan i rodzynkami*na dnie teżTak trochę jesiennie, choć za oknem istne lato..Zdjecie, na szybko, śniadanie zjedzone chyba jeszcze szybciej, ciasteczka upieczone, torba spakowana, wyruszam dzisiaj na cały dzień do koleżanki do innego miasta robić projekt, nooo... tak, my 4... noo, na pewno (nie) będzie spokojnie
More food, love and dreamsszukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza
Taste Of My Daydawna "chodziły za mną " pączki..ale jakoś nie mogłam nigdy przybrać się ,żeby je zrobić..ale skoro od firmy Orzech dostałam marmoladę nie było wyjścia..pączki musiały być..tzn,marmoladę można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były
Moje domowe kucharzenieszklanka puree z pieczonej dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia
Poezja smakuporcji, jednak po 5 minutach głód oraz zapotrzebowanie na "słodkości" dzięki owocom znika! Viva owsianka!Składniki:3 dużej łyżki owsianki1/2 szklanki wody2-3 łyżki mlekaszczypta soli1/2 banan1/2 jabłkołyżka: migdały - orzechy włoskie - żurawina - otręby żytniełyżeczka: jagody goiPrzygotowywanie:Podgrzewamy garnek. Wsypujemy owsiankę, króciutko podgrzewamy na suchej patelni.Dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy.Gdy owsianka jest gęsta, dodajemy mleko. Mieszamy.Kroimy owoce
Kitchens Alphabetbakaliami, przepis na 24 sztuki:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki jogurtu greckiego100 g masła1 czubata łyżka cukruszczypta soliFarsz:50 g marcepanu1,5 łyżki siekanych rodzynek1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich1,5 łyżki siekanych migdałówlukier:cukier puder i sok z limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :)Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego
Taste Of My Dayprezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej
Kitchens Alphabetokazji dnia św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo
Marta Gotujewalce z nadciśnieniem. Składniki: 250 g mąki pszennej 1/4 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego cukier waniliowy 1 żółtko jaja kaczego 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie) 360 g cukru 100 ml wody 100 g masła 100ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy
Malinowe Pocałunkityle czasu, a kasza wypije całą wodę, można jej jeszcze dodać. Po 15min. dodaję łyżkę mleka, trochę cynamonu, mieszam i od razu zdejmuje z garnka. Ozdabiam owocami, bakaliami, orzechami i polewamy miodem. Voilà! Jesienna kasza gotowa do spożycia :) może nie należy do najszybciej przygotowywanych śniadań, ale spójrzcie na do z innej strony... nie trzeba jej mieszać, więc przez 15min
Kitchens Alphabetaromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem, układamy orzechy i ponownie smarujemy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut 180 stopniach, w trakcie możemy przewracać ciasteczka aby się nie spaliły od spodu. Dietetyczne waniliowe
Czarnawisienkaustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej orzechy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki
prawdziwe jedzenie