owsianka na mleku sojowym gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka, moczonymi jagodami goji i orzechami nerkowca ; herbata choco-chili ~ Niby z takich samych proporcji jak zwykle, ale nie mogę się ruszyć! :D Pogoda działa cuda. Czuję jakby to były wakacje...Niestety muszę zejść na ziemię i nadrobić materiał na najbliższy tydzień, bo to ostatni tydzień w którym mogę zdobyć
breakfast of dreamstruskawkowe 'smoothie bowl' z waniliową odżywką białkową, suszoną morwą białą , surowym ziarnem kakaowca i orzechami nerkowca~ Jeszcze przed wyjazdem do Norwegii otrzymałam od sklepu EMAKO.PL paczkę z dwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania
breakfast of dreamsdyniowa owsianka z orzechami pecan i syropem klonowym~ W końcu uległam i pojawiła się dynia na blogu. Na rozpoczęcie sezonu - dyniowa owsianka. Wczoraj przerobiłam na puree całą dynię, więc przygotujcie się, że na blogu będą teraz panować "dyniowe klimaty" :) PS. Dzisiaj moja rocznica wegetarianizmu! :) Z tej okazji pomyślałam, że może jeśli macie jakie pytania na ten temat to chętnie odpowiem
breakfast of dreamswegańskie) dyniowe drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je ponownie wykorzystać. Te kluski jadłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Jednak błędem było to, że zrobiłam je w małym rondelku, bo nie przewidziałam, że urosną i gdy położyłam może
breakfast of dreamsjaśminowa Przyprawy chili grys , nasi goreng , asafetyda , kumin mielony , harrisa Inne sproszkowany korzeń maca , młody jęczmień , mleko sojowe w proszku , ostropest mielony , erytrol , mąka z ciecierzycy , fasola mung , orzechy kemri
breakfast of dreamsszklanki mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli
chili & sugarniebawem, może nawet uda mi się go opublikować przed Świętami... DOMOWA MASA MAKOWA przepis autorski // ponad 800g masy makowej ~ 200g mielonego maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli ~30g suszonych śliwek ~100g miodu (w wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu klonowego/z agawy) ~60g cukru ~300ml wody ~1/2 buteleczki olejku
chili & sugargranolę, a teraz kolejna? No cóż...u mnie w domu granole znikają baaardzo szybko i piekę kolejną za kolejną. Często są to po prostu płatki owsiane z miodem, orzechami i owocami suszonymi, ale gdy zrobić "smakową" granolę dodaję przepis na bloga :) Dzisiaj mam dla Was granolę nieco tropikalną, o smaku bananowo-kokosowym. Dodałam do niej moje ukochane nerkowce! Wszystkie
chili & sugarcukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące
My simple kitchenbanalna w przygotowaniu :) Składniki na 2 porcje: 2 duże marchewki 2 jabłka kawałek selera rodzynki siekane orzechy Jabłka, marchewki i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Posypać rodzynkami i siekanymi orzechami
My simple kitchenmąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pumpkin pie spice ( klik ) szczypta soli 20 dag płatków owsianych 10 dag musi 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka orzechów Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło dyniowe. Ciągle mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szczyptą soli. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wsypać
My simple kitchenkoreczków jest tyle ile jest nam w stanie podsunąć nasza inwencja twórcza. Moja wyobraźnia i kubki smakowe zaproponowały mi takie oto kombinacje smakowe:) Koreczki z serem camembert, winogronem i orzechami: - na wykałaczkę nadziewamy kawałek sera, wbijamy w niego orzeszek a na końcu nadziewamy połówkę winogrona ( jeśli owoce są małej wielkości można użyć całych). Ja dodatkowo przed nadzianiem usunęłam pestki
My simple kitchenNaleśniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 3 - 3,5 szklanki mąki szczypta soli Ser: 600 g białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować
My simple kitchenpieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy
My simple kitchenjeszcze zdrowsze bakalie. Słodzone miodem i doprawione cynamonem. Czyż znajdzie się bardziej jesienny deser? Składniki: 3 jabłka 6 łyżeczek kaszy kuskus 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka orzechów 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny wiórki masła Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem niewiele ponad powierzchnię. Wsypujemy rodzynki. Całość zostawiamy na kilkanaście minut aby kasza napęczniała. Wówczas
My simple kitchen