PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 204stół wkroczyły nasze przystawki! MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane z salsą orzechową Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA! PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową i ciepłą bagietką. Niesamowite połączenie fantastycznego pasztetu z jeszcze lepszą konfiturą gruszkową. Całe kawałki gruszek , kremowy pasztet
Ostra na Słodko
Trójplacek 418wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy
Made By Mom And Son
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 210ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy
Luźna Kuchnia
Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 389Mielone mięso z indyka wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, imbirem i orzechami. Uformuj małe kuleczki. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć na nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj
Kredowe Menu
Tort z kremem o smaku orzechowym 237łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 100 ml Soplicy - orzech laskowy I zabieramy się do roboty :) Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku
Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z selerem naciowym 276Coś bym zjadła, rozglądam się po kuchni i widzę orzechy, seler, do tego dodam wędlinę, i zobaczymy. Wyszło pysznie, sałatka nie potrzebuje się "przegryzać" od razu jest smaczna świeża i chrupiąca. Idealna do luch boxa do pracy czy szkoły jak i na wizytę niezapowiedzianych gości
Ditecz
Pieczone jabłka z gryczaną nutą 234pochmurne dni. Pieczone jabłka Składniki: 3 jabłka średniej wielkości(Jonagold); 4 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych ( Melvit/Szczytno ); 1 łyżka miodu gryczanego; 1 łyżeczka żurawiny; 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; 1/2 łyżeczki cynamonu; szczypta kardamonu mielonego (na każde jabłko jedna szczypta). Do dzieła ! Myję dokładnie jabłka, ucinam górną część (tak 2cm) i pozbywam się
Życie na widelcu
Mazurek kakaowy 193temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie do przybrania: orzechy, suszone morele itp. Sposób wykonania Masło wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie jednolita i lekko
Na słodko lub wytrawnie
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 277naprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru
maniapieczenia
Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1443Ciasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem, masłem orzechowym oraz
Słodka Strona
Ciastka Orzechowo - czekoladowe 199masło z masłem orzechowym. Do miski wsypać mąkę, płatki, cukier, sól i proszek. Do mieszanki dodać roztopione masło z masłem orzechowym, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze
Kredowe Menu
Krem grzybowy, grzanki z serem i jabłkiem 178ząbkiem czosnku. Jabłka pokrój w zapałkę i przemieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny. Ułóż kapelusze małych pieczarek na grzankach, posyp je startym serem i orzechami, włóż pod grill i zapiekaj około 2 minut, aż się ser stopi. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę do konsystencji, jaka ci odpowiada, dopraw ją do smaku i wmieszaj do niej śmietanę
Kredowe Menu
Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki 232kostki, wrzucić do rondelka i roztopić razem z masłem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Roztopioną czekoladę połączyć z żółtkami i cukrem. Dodać sodę, dosypać orzechy i połączyć delikatnie za pomocą szpatułki z białkiem. Przełożyć do papierowych foremek i piec ok. 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Jedna babeczka ma ok. 248 kcal
Czarnawisienka
Masło orzechowo - sezamowe 236dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam
bistro mama
Babka piernikowa 222szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą
Ze smakiem i z pasją