tego, aby wypróbować dany przepis. Tak było w przypadku tej egipskiej sałatki z pomidorów. Pomidorów nie kroi się tu na plasterki, tylko nacina i tak powstałe kieszonki wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi. Taką sałatkę podobno podają lokalne restauracje w całym Kairze jako dodatek do dania głównego. Według mnie może stanowić ona efektowną przystawkę, która na pewno(...)niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego
Chilli Czosnek i Oliwamoim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g - 2 jabłka - cytryna (kilka(...)łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek
mojewypiekiinietylkoblogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby(...)lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h). 5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić(...)całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich i posypać zmielonymi orzechami. Tort odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO 2-3 gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku
SMYKWKUCHNIskładnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru. Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winem Składniki: (na 1 sztukę) 350 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 180 ml letniej wody 50 ml czerwonego wina 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich dodatkowo: 30 g orzechów włoskich 20 g orzeszków piniowych(...)upieczonych, obranych kasztanów 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich Drożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku Składniki na muffinki: 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać(...)Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem
Mania Wypiekaniachętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle . Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch , w której chętnie wykorzystuje się połączenie gorgonzoli i orzechów włoskich ( zaś sama gorgonzola pochodzi z regionu Lombardia ). Gorgonzola ma bardzo intensywny smak, który nie wszystkim odpowiada. Jednak w połączeniu z delikatnymi warzywami sprawdza się znakomicie. Jeśli jednak(...)drizzleanddip.com na ok. 2 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 mała cukinia 100 g zielonej fasolki, usunięte końce ok. 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez
Chilli Czosnek i Oliwasię wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym. Składniki: - 500 g brukselki - 50 g orzechów włoskich - 100 g szynki serrano - sól - świeżo(...)odcedziłam i wrzuciłam na pozostały po szynce tłuszcz. Smażyłam 3 minuty, oprószyłam pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, dodałam zrumienione orzechy i szynkę – wymieszałam. Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi była wielkim zaskoczeniem, nie tylko dla mnie. Dodatek orzechów włoskich i serrano wysunął się na plan pierwszy, jednocześnie łagodząc specyficzny smak brukselki. Mogę tylko powtórzyć za Panią Basią Ritz
mojewypiekiinietylkoprzestestujemy jeszcze przyprawę do mięs i do gyrosa. Bądźcie więc czujni. Do udek potrzebujemy: 3 podudzia z kurczaka 100 g szpinaku 100 g miękkiego sera typu brie 15 g orzechów włoskich olej czosnkowy sól, pieprz "Przyprawa do kurczaka" Knorr Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz(...)posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka
Marder&Marder ManufactureGotowanie sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej. Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam(...)Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka
Moja smaczna kuchniaprzepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech(...)wręcz piankowej, strukturze z chrupkim spodem i genialną polewą. Składniki (na 4 obręcze cukiernicze o średnicy 8 cm lub tortownicę i średnicy 16 cm): Pierniczkowo- orzechowy spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki pestek słonecznika 30 gram masła 30 gram cukru trzcinowego 3/4 szklanki pokruszonych pierniczków Masa serowa: 1 czubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu
Mango Papajaklejące, ale powinno odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: orzechy zmielić lub rozdrobnić na bardzo małe kawałki (u mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące(...)mieszając, ponownie podgrzewać do momentu uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu - gotowy sos przelać do słoiczka - gdy po ostygnięciu sos stanie się za gęsty, wystarczy podgrzać go w kąpieli wodnej - orzechy włoskie dość drobno posiekać - pączki udekorować sosem karmelowym i posypać orzechami, można też przechowywać je nieudekorowane, a robić to tuż przed podaniem
Smakołyki BerenikiChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby . Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerkaszklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, grubo posiekane orzechy włoskie(...)zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Schłodzić. Udekorować orzechami. Smacznego
Oryginalny smak