orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:3/257)

Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi 229

przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej,  2 łyżki orzechów włoskich,  2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,  2 łyżki natki pietruszki.  Fasolkę umyć, gotować w osolonym wrzątku około 4 minuty. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Wymieszać

Z miłości do słodkości
Ryż z jabłkami i orzechami włoskimi na szybko 180

momentu, aż powstanie mus, jeśli trzeba dosłodź do smaku. Składniki (2 porcje): - pół szklanki ryżu (suchego do ugotowania) - mały słoiczek prużonych jabłek - cynamon - gałka muszkatołowa - dwie garści połamanych orzechów włoskich (+ połówki orzechów do dekoracji) - kilka goździków dla zapachu i dekoracji :) Przygotowanie:  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Nie solimy wody! Dopiero pod koniec gotowania dodajemy dosłownie maleńkie pół

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi 284

jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa: 100 g śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie(...)składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy o 30 cm x 20 cm (ja użyłam ciut większej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 1 godzinę. Ciasto studzimy przy

Delicious Titbits
Buraczki z fasolą i orzechami włoskimi 259

buraczki to ja je uwielbiam:), pod każdą postacią!. Są pyszne, można z nich wyczarować wspaniałe wytworne dania, a jak smakują.... Składniki na sałatkę; 1/2 kg buraczków 10-15 dag orzechów włoskich 2 średnie cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i pokroić w pół plasterki. Orzechy

Apetyczna babeczka
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 176

kawałek słuszny (w zależności od spodziewanej liczby spożywających - cały kawałek ważył pół kilograma, więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie ), w końcu

Delicious Titbits
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 164

Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek(...)spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany;/ 3 garście liści rzodkiewek 3 garście orzechów włoskich oliwa z oliwek sól, pieprz sok z 1 cytryny Liście rzodkiewek pozbawiam ogonków, płuczę i osuszam, umieszczam  w wysokim naczyniu. Dodaję orzechy w łupinach, oliwę z oliwek

W kuchni Karmel-itki
Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi 188

śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem. Składniki: 1 opakowanie mix sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę

Delicious Titbits
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 198

pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką

Smaczna Pyza
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 184

Po prostu pyszny! Orzechy są miękkie,  marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki

Stare Gary
Jesienny szpinak z owocami i świeżymi orzechami włoskimi 155

szpinakiem i owocami. Składniki: 2 garście szpinaku świeżego 1 szt nektaryna kawałek arbuza 0,5 szk malin 2-3 łyżki płynnego miodu( u mnie wielokwiatowy) 4 szt orzechy włoskie świeże Przygotowanie:  Listki szpinaku obrać ,dokładnie umyć i osuszyć.Nektarynę obrać z skórki i pokroić w plasterki.Arbuz oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.Maliny oczyścić z szypułek,umyć(...)dobrze osuszyć z nadmiaru wody.Orzechy(świeże ) obrać z żółtej skórki.Na talerz wyłożyć szpinak ,arbuz,maliny,plasterki nektaryny i posypać pokruszonymi orzechami.Przed podaniem polać płynnym miodem. Orzechy mają być świeże takie z żółtą skórką do obierania

Ala piecze i gotuje
Pasta z pietruszką, szynką parmeńską, groszkiem i orzechami włoskimi 142

gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej  pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę(...)znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami

Mango Papaja
Razowy chleb z maszyny z orzechami włoskimi i suszoną morelą 167

gram mąki pszennej razowej typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 350 gram mąki żytniej typ 2000 1/4 kostki drożdży Po napisie ADD dodajemy (czyli po około godzinie): garść orzechów włoskich, grubo siekanych 10 moreli suszonych garść siemienia lnianego 40 gram otrębów owsianych W podanej kolejności wkładamy wszystko do maszyny, po napisie ADD dodajemy resztę składników. "Jeżeli nie posiadamy maszyny

Mango Papaja
Nalewka z orzecha włoskiego 263

Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów

prawdziwe jedzenie
Nalewka z orzechów włoskich 192

Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy

w kuchni i w ogrodzie
Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 168

Witajcie! Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ). Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj . A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść