orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:122/257)

Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 194

31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. 

Bon Appetit Małgorzaty
Carpaccio z buraków 164

średniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC.  Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki sposób aby plastry(...)cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu. Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami

Atlas Smaków
Piernik z powidłami 172

łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła  2 łyżki kakao  Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła(...)oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA

The Sweet Damsel
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 201

podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania(...)tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego

Wanilia i Kardamon
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 197

sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka(...)własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy

BaRepas
Sajgonki szarlotkowe z ryżem - dla gości 124

ryżowego a w środku smak szarlotki z cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody.   1 opakowanie papieru ryżowego (czyli 12 sztuk) 3 jabłka 1/2 szklanki ryżu 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła szczypta soli cukier do smaku. olej do smażenia cukier puder do posypania   W garnku gotujemy 2 szklanki(...)czasie gdy gotujemy ryż, obieramy jabłka ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy jabłka smażymy około 5 minut, następnie dodajemy rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku, na samym końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.   Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać masę jabłkową

Jadło i czytadło
Kutia 143

Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne.     Składniki: -20 dkg pszenicy do kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów  i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli    Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy(...)należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować.    W międzyczasie sparzamy mak oraz kroimy orzechy i morele.    Mak odsączamy i mielimy.    Pszenica gotowa.    Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy.    Dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy

Maminek kulinarny
Snikers 412

szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 kostka margaryny Kasi  3 jajka  1 puszka masy kajmakowej 220 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny Kasi 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe Winiary  2 łyżki mąki  1 cukier Wanilinowy(...)litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem  z 3  łyżkami margaryny . Masz orzechowa : Margarynę rozpuścić z cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać . Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :) Upiec 2 placki . Na trzecim  surowym placku

Sama słodycz i szczypta chili
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 182

łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo  dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną(...)postępujemy z kolejnymi częściami ciasta.  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa. Pod koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.  Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i  mieszamy  z miodem. Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta na którą

ciastkarnia na kruchym spodzie
LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat 140

łyżeczki cayenne - 2 orzechy włoskie                              - ¼ łyżeczki asafetydy(...)wrzątek - Dodać pietruszkę i przyprawy, zagotować i dusić przez ok. 15 minut - Sprawdzić, czy soczewica jest wystarczająco miękka - Soczewicę schłodzić - Następnie przesypać ją do pojemniczka i posypać pokruszonymi orzechami - Obok przełożyć batata. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto jabłkowo - orzechowo - kokosowe. 127

mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru(...)partiami cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać masło/margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekane orzechy i jabłka. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić

My simple kitchen
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 446

Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu.       Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus   Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli(...)wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.   Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte

Jadło i czytadło
174. Baklawa 314

Ciasto filo: 700 g mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli mączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki(...)ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut, następnie pozostawiamy do schłodzenia. Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część

Jadło i czytadło
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 134

ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany(...)mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się

KUCHARNIA
Rolada makowa 163

łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać wody. Dodać mąkę(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania