ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła Polewa waniliowa: 750 ml mleka (2,8 %) 1laska wanili 6 żółtek 50 gr. cukru 40 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka(...)grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie wszystko
Smaczne Potrawymasła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce(...)botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik
Atlas Smakówbiałka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych) 120 g fig (grubo posiekanych) 150 g rodzynek sułtanek (u mnie 50 g) do posypania: 2 łyżki płatków migdałowych (u mnie(...)Dodajemy żółtka i mleko. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto kakaowe : 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru Składniki na ciasto orzechowe : 250 g zmielonych orzechów włoskich + 1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek(...)suchego patyczka . Po upieczeni i przestygnięciu przeciąć ciasto kakaowe na pół. Ciasto orzechowe : Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . W miseczce wymieszać 250g zmielonych orzechów , mąkę ziemniaczaną i zwykłą z proszkiem. Do białek stopniowo dodawać mieszankę orzechową z mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu
Sama słodycz i szczypta chiliMarysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy(...)kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
Jadło i czytadłonaturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag orzechów włoskich 1,5 łyżki miodu Krem: 1/2 l mleka 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt(...)przekroić na 2 blaty. 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte
Na Ciasteczkowych Papierachpieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną(...)upieczone ciasto. Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową. Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą
Lawendowe Niebosałat / mix lettucessos winegret miodowy / honey vinaigretteprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2Najpierw musimy dobrze umyć(...)stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną porcję), pokrojone w kostkę grzanki, pestki granatu, garść orzechów i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe! *****First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed
Projekty ze smakiemcoli · 75 ml mleka · 2 jajka Beza: 5 białek 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: · Powidła śliwkowe lub dżem(...)sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę. Zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut aż beza stwardnieje. Pozostawić
Mania GotowaniaWitajcie w nowym roku 2014! Życzę Wam, żeby ten rok był pełny wspaniałych doświadczeń, niezapomnianych przygód i zaskakujących odkryć, a to wszystko zarówno na polu
W kuchni wieczorempole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały(...)miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem
Mia Cucina Sofietaświeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku suchego 150 g cukru 150 g rodzynków 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 4 łyżki miodu sztucznego kilka kropel olejku migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6(...)wyrośnięcia na około 1 godziny. Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt 36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku, nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam
Różowa kuchnianiezapowiedzianych gości. Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka 60 g drożdży 2 łyżki cukru masło orzechowe (lub krem orzechowy) 2 łyżki cukru pudru orzechy włoskie W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy(...)nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min. Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne kawałki. Przestudzone rogaliki dekorujemy lukrem i przyklejamy na niego orzechy. Rogaliki z masłem orzechowym Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte(...)połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu
Kuchnia Danusiśmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego(...)półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami. Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki! http://tortadellafiglia.com
Wanilia i Kardamonpszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie serka mascarpone Ponadto 50 gram orzechów włoskich 50 gram obranych ze skórki migdałów. 1 pomarańcza Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy łączymy ze kakaem dodajemy proszek do pieczenia mieszamy(...)masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch tortu. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki przekrawamy na drobne cząstki, dekorujemy brzegi tortu. Tort upiekła Małgorzata Smacznego
kgwjanczewołyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić(...)czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika
KUCHARNIAłyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3-4 marchewki) Krem: 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light(...)otręby, skrobię, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy
Mania Gotowania