składniki: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki(...)łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka
Monia miesza i gotujedużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 5 g drożdży kieliszek rumu Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać(...)nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku(...)ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć
Tradycyjna Kuchniaszczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szklanka coca-coli 3 łyżki mleka Masa : 150 g herbatników 150 g ulubionych orzechów (u mnie pół na pół orzechy włoskie i migdały ) szklanka coca-coli 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu(...)mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy ( u mnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać
Malinowa Kawiarenkaśmietanki) 1 łyżka roztopionego masła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora (można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy(...)mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera. wykładamy dno naczynia chlebemchleb zalewamy masą jajecznąchlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem
Bon Appetit Małgorzatymakiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto(...)migdały, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku - orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprażyć przez kilka minut w piekarniku (w 180 stopniach), laskowe jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki - migdały sparzyć
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 szklanka musu z pieczonej dyni 80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego 80 gram mąki z migdałów 1 jajko 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki sody 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów 2 łyżki mleka kokosowego szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu(...)miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe
Mango Papajagotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn(...)czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca
Emcia Pichci325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu(...)wysmarować dobrze masłem (można również posypać mąką). Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 3. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, proszek, sodę i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać. 4. Marchewkę osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników
Mała Cukierenka325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu(...)wysmarować dobrze masłem (można również posypać mąką). Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 3. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, proszek, sodę i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać. 4. Marchewkę osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników
Mała CukierenkaJest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy(...)Dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści wlewamy ocet. Łączenie się wszystkich składników powodują dosyć gwałtowną reakcję. Całość mieszamy. Gdy w masie nie będzie grudek nierozpuszczonego cukru dodajemy gruszki i orzechy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 do 10 minut od czasu do czasu mieszając składniki. Gruszki studzimy. Gdy osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach
Taste Of My Daykawy miodowo-orzechowe Miodownik orzechowy SKŁADNIKI: CIASTO cukier -1 szkl soda -1 łyżeczka miód -2 łyżki mąka -3 szkl margaryna -100 g jajka -2 szt WARSTWA ORZECHOWA orzechy włoskie posiekane -300 g miód -2 łyżki cukier -0,5 szkl masło -100 g KREM masło -200 g cukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżki mleko(...)ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić
Kuchnia Danusijest numerem jeden? Składniki: 200 g maku (u mnie mielony) 1 szklanka kaszy jęczmiennej typu pęczak 300 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele) 1 - 2 łyżki miodu naturalnego Przygotowanie: Pęczak zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na wolnym ogniu około 20 - 25 minut. Po ugotowaniu przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia(...)mielenia z drobnym sitkiem. Można wykorzystać suchy mielony mak, wtedy wystarczy zalać go 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Orzechy i migdały drobno posiekać, zaś morele pokroić na drobne paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z jedną łyżką miodu, jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu. Nie polecam dodawać od razu
Kuchcik gotujeSkładniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę(...)kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 55 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto
My simple kitchensól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek - 50g czarnej fasoli* - 2 orzechy włoskie - ocet balsamiczny * Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki(...)sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna