Dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić niespodziewani goście taki słodki, szybki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Możecie też po prostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone(...)mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczki sody oczyszczonej odrobina imbiru 2 łyżki wiórków kokosowych 4 jaja klasy L 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego 4-5 łyżek płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego na polewę: jogurt grecki 150 g 2 łyżki suchego proszku budyniowego/skrobi łyżka miodu dowolne orzechy/nasiona Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody(...)składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche. Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze
Kuchnia Ellieświeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat. Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów. Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki. W świeże liście pandanu zawija się(...)Najlepiej spożywać do na surowo dodając do sałatek, zup, warzyw. Można spotkać dwa rodzaje oleju jasny i ciemny. Ten drugi robiony jest z prażonych ziaren sezamu i ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Oba są korzystne dla zdrowia, można wybrać ten, który bardziej nam odpowiada. Tekst pochodzi z książki: Kuchnia tajska- to proste. Autor: Sallie Morris
ClauditteMissCookingfantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu. W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse™ nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż(...)zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest
Moje domowe kucharzeniebyć zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe
Powiedz dietom niebyć zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe
Powiedz dietom nieSkładniki: 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych szklanka mleka łyżka domowego masła orzechowego garść borówek Wykonanie: 1. Płatki zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, ok 4 min, ciągle mieszając. 2. Dodać łyżkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut. 3. Owsiankę podawać posypaną borówkami
Atlas SmakówSkładniki: 1 szklanka chudego mleka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła orzechowego 1 banan kilka migdałów Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Mleko przelać do rondelka. Kaszę wsypać do mleka. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Pod koniec dodać miód i masło orzechowe. Mieszamy. Następnie wszystko zblendować
Prosto i Smacznie z Anetąwiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego
Codzienna kuchnia niecodziennaostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów. Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze. Wafle orzechowe z porzeczkową nutą 1 opakowanie wafli tradycyjnych
Gotuj Sam!temu! 100 lat synu! Składniki: • 2 szklanki mąki • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli, szczypta sody • 3 banany • 1/2 szklanki masła orzechowego • 2/3 szklanki tłustego mleka • 1 jajko • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju do smażenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki. • Banany zmiksować, wymieszać(...)masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć
To co kochammożna je jeść bez wyrzutów sumienia. Dla mnie pycha! Składniki na 16 sztuk: • 1 puszka fasoli czerwonej • 150 g daktyli bez pestek/1 szklanka gorącej wody • 3 łyżki masła orzechowego typu crunchy • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mąki ryżowej • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • czekoladowe płatki Wykonanie: • Daktyle zalać wrzącą wodą i po 30 minutach(...)zmiksować na gładką masę. • Fasolę odcedzić i zmiksować z daktylami. • Masę wymieszać z masłem orzechowym, kakao, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. • Wykładać po łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 ciastek. • W każdym zrobić dołek i wsypać po kilka czekoladowych cukierków. • Piec
To co kochamtrwać - codziennie ! Składniki: 80 g płatków żytnich Lubella 20 g ziarna ekspandowanego, u mnie pszenica 50 g miodu 40 g cukru 40 g masła 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki jagód goi 1 łyżka nasion chia Wykonanie: W rondelku umieścić mód i cukier. Rondel postawić na małym ogniu i gotować, aż cukier i mód się rozpuszczą i ulegną karmelizacji(...)karmelu dodać masło - wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Do ciepłej masy karmelowej dodać masło orzechowe - wymieszać. Do miski wsypać płatki śniadaniowe oraz pozostałe dodatki. Wlać ciepłą masę karmelową. dokładnie wymieszać składniki. Przygotować kawałek papieru do pieczenia. Na papier wyłożyć masę i uformować ją w kwadrat/prostokąt. Owinąć papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Można obciążyć na kilka minut
kolorowotorcikowopomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka 20 dag masła można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto kakao do koloru lub dodać nutelli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać
W garach u GosiBudyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi(...)Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą Budyniową i Dżemem Porzeczkowym Tort "Raffaello" Tort Makowy z Białą Czekoladą Tort Brzoskwiniowy Serniki Sernik "Krówka" Sernik z Kokosem Siostry Anastazji Sernik Wiedeński Sernik Czekoladowy
Słodka Strona