razem to bardzo absorbujące, ale myślę, że efekt końcowy jest tego godny, i każdy doceni pracę włożoną w wykonanie ciasta. Wysiłek rekompensuje też smak, niezwykły lekki i baaaaaardzo orzechowy. Czego chcieć więcej? Składniki: *Ciasto: 300 g mąki 120 g miodu 120 g cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody *Krem(...)orzechowy: 170 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy ciasto. Do miski dodajemy
Piekę, bo lubięprzekąskę. Jest bardzo chrupiąca, jednak nie bogata w charakterystyczne dla granoli "zlepki", ale to w ogóle nie obniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem masła orzechowego. Do tego słodkie suszone owoce i chrupiące nasiona! Pysznie i zdrowo! Składniki: 500 g płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych(...)ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych 50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pspożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Cudownie kuszą zapachem, a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką
Di gotujerozpustny deser - jak kto woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli(...)Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce. Naleśnika ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć twarożek, krem orzechowy i mandarynki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki są puszyste, mięciutkie a nadzienie zaskakuje…. Czego chcieć więcej… Polecam Składniki na około 15 sztuk: 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka(...)tłuszczu na papierze kuchennym. Ostygnięte pączki nadziewamy dżemem i kremem. Posypujemy cukrem pudrem. Krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła orzechowego pół słoiczka konfitury np. porzeczkowej Śmietanę, serek, cukier i masło umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Każdego pączka nadziewamy konfiturą a następnie kremem. The post Pączki
Made By Mom And Sonpszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu lub miodu Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy 18x19 cm lub dwóch keksówek. Piec 25 minut w 180*C. Wyjąć(...)wystudzić. Daktyle zalać wodą do przykrycia, na 15 minut. Odlać wodę i zachować. Po tym czasie zmiksować je z masłem orzechowym i wodą odlaną spod daktyli (ok.1/2-3/4 szklanki). Wmieszać orzeszki. Na wystudzony spód wyłożyć karmel i wyrównać. Pokroić na kawałki. Czekoladę roztopić w mikrofali i polać po batonikach. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogznajdą tam chyba wszystko! :D Oferta sklepu jest ogromna i ciągle się powiększa, produkty różnorodne, często niespotykane, ciekawe, interesujące. Suszone owoce, nasiona, orzechy, oleje, ciasteczka, krakersy, chlebki, czekolady, masła orzechowe i można tak wymieniać bez końca. RAWFOODS to miejsce idealne dla osób stosujących diety eliminacyjne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, wegańskie, cukrzycowe i wiele wiele innych. Dużą część sklepu zajmują produkty przygotowane(...)dość, że wyglądają cudownie to jeszcze są przepyszne! Słodkie i chrupiące. Podczas gryzienia wyraźnie czuć nasiona. Dobrze wyczuwalna jest także figa oraz przyprawy. Na przekąskę w sam raz :) MASŁA ORZECHOWE I CZEKOLADOWE masło czekoladowe W składzie znajdują się: migdały, czekolada, masło kakaowe, syrop z agawy, sproszkowana wanilia. Każdy składnik surowy! Na wierzchu oddzieliło się masło kakaowe. Moje
Zdrowie na języku :Pkostka margaryny (250 g) 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80 g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę(...)ciasto, kładziemy pierwszy placek w blaszce, potem wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, następnie wykładamy resztę masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na wierzch wykładamy zimną masę orzechową. Ciasto wstawiamy przynajmniej na noc do lodówki. Smacznego
Piekę, bo lubięSkładniki: 227 g masła orzechowego 130 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ziarna czarnego sezamu Miksujemy w misce masło orzechowe oraz cukier do połączenia składników. Dodajemy jajko oraz sodę miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 oC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Sezam wsypujemy do miseczki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, Kulki obtaczamy w czarnym sezamie, następnie
Słodkości na talerzuSkładniki (na 10 porcji) - ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 50 g masła orzechowego, - ¼ szklanki cukru (ok. 50 g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Sposób przygotowania: 1. Ucieramy masło orzechowe z cukrem. 2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika(...)temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami do masy
Słodkie Przyjemnościsiekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy. Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy: 4 białka 1 szklankę cukru kryształu 1 szklankę pokrojonych orzechów Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Przygotowanie do pieczenia: Jedną część(...)ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy masę orzechową, na masę zcieramy na tarce(duże oczka) białe ciasto.Pieczemy ciasto w 200st. w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Smacznego
Gorący kąsekwszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g(...)ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową. 5. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki. 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa- dekoracja, jeśli oczywiście chcemy :) Nie wiem czy próbowaliście kiedyś robić jakąkolwiek masę na ubijanych żółtkach
Kuchnia w czekoladzieWsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut Ciasto orzechowe 150 g orzechów włoskich 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów posiekać drobno nożem, a drugą połowę zmielić. Białka(...)składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta placek kruchy 1/3 kremu ciasto kokosowe 1/3 kremu ciasto orzechowe 1/3 kremu placek kruchy polać polewą posypać dowolną posypką ja posypałam orzeszkami snikers s. Anastazji
O kuchni z uczuciemutrzeć i wmieszać pianę z białek. Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy(...)łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier
Smakołyki Asi